Valfrihet i social välfärd

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Möjligheter, risker och praktik!
Advertisements

Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Stödprocess för God Vårdmiljö,
Fyra införandesteg Utbildnings- information och grundläggande katalog- information Årsredovisning Uppföljning Examen + Resultat + Studiedeltagande Metod.
Affärsutvecklingscheckar varor och tjänster samt internationalisering
Jorden fem miljarder år Här är jorden bara ”ett år”
Jorden - fem miljarder år på ett år
ITP 1 Premiebestämd ålderspension för födda 1979 eller senare
Välkommen till BraFöre Syfte Att integrera anställda individers kompetensutveckling med verksamheters utveckling regional tillväxt.
Mina vårdkontakter En säker e-tjänst till vården
Välkommen! Stormöte 4 februari 2014 Ortsutveckling FLENS STAD.
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Tillväxtprojektet.
The Capital of Scandinavia Utförarmöte Omvårdnadslyftet.
Mistat.se Kira Berg .se  1,5 miljoner svenskar står utanför internet. Hjälp oss minska klyftan med fram till  Upprop,
Vad tycker NyföretagarCentrums kunder om rådgivningen? Hur många har startat företag efter rådgivningen? Branscher, omsättning, anställda? Jämförelse
Äldreboende i Örebro kommun nutid och framtid
Föräldramöte 30 oktober 2012 Välkomna.
– en dialog och strategi för en stark ekonomi och minskad klimatpåverkan.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH företag – de flesta är små 5-9 anställda 5% anställda 3% anställda 2% > 50 anställda.
Om CARPE Projekt.
(1) Landstinget Kronoberg 2009 – 2015.
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Ändamålsenlig drift KTH den 23 oktober Bakgrund och syfte »Ändamålsenlig drift är ett delprojekt inom Förnyad förvaltning som har till uppgift att.
Work- shop x 5 Avsikts- förklaring klar Konstituera arbetsgrupper Tidplan/ Projektplan Kartläggning befintliga avtal etc Facklig.
Seminarium Arbetsmarknadspolitik för utveckling och välfärd Palaestra nedre, Universitetsplatsen i Lund Arbetsmarknadspolitik för utveckling.
NYFÖRETAGARCENTRUM – RESULTAT RÅDGIVNINGEN NYFÖRETAGARCENTRUMS RESULTAT 2010  ANTAL BESÖKARE  KÖN  ÅLDER  BAKGRUND  TYP AV RÅDGIVNING.
Sammanhållen Hemvård i Gävleborg – arbetsläge och tidplan för beslutsprocess och genomförande December 2011.
Klicka här för att ändra format LOV att välja Klicka här för att ändra format LOV att välja ”Om man är stor får man vara snäll, om man är liten får man.
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2009 April 2009 Project #:
Valfrihet Greger Bengtsson 08 –
ÅRJÄNGS KOMMUN Sunne kommun Creare Vivere Finansierat av Europeiska socialfonden.
Gymnasie & Vuxenutbildning
Tidplan omställningsarbete 2014
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Lag om valfrihetssystem – LOV Leena Ekberg. Lag om valfrihetssystem – LOV Syftet  Brukaren i fokus  Maktförskjutning från politiken till invånaren 
Stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Anna Green, Miljöenheten.
Kommuner och valfrihetssystem Mars Kommuner och valfrihetssystem mars 2010 Beslut införa LOV - 72 kommuner Ännu ej beslut - 79 kommuner LOV i drift.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
RALS 2007 – Lite siffror mars anställda 50,2 % kvinnor 49,8 % män.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Välkommen till den nya hemsjukvården!
Hemtjänst och hemsjukvård blir hemvård Projektledningsgruppens beslutspunkter.
BjH 8 mars BjH 8 mars
Rotarys Golfdag 4 juni Syfte Skapa en årlig aktivitet för insamling till Rotary Foundation eller annat väldefinierat ändamål Inte konkurrerar med.
Projektet DUBBELT SÅ BRA. P rojektet DUBBELT SÅ BRA delfinansieras av ESF-rådet och är ett PO1-projekt Budget är på drygt 10 miljoner Projekttiden är.
Nya hastighetsgränser I tätort – uppföljning Referensgruppsmöte Nya hastighetsgränser i tätort – uppföljning Beställare:
Demonstrationsprogrammet för elfordon Kort Historik 16 feb 2009: Uppdrag att lämna ett samlat kunskapsunderlag om marknaden för elbilar och.
Kommuner i samverkan – Anna projektet
Valfrihet inom hemtjänsten Åsa Samnegård Projektsamordnare LOV Vård och Omsorg, Trosa Kommun.
LOV - möjlighet att välja Nationell översikt  208 kommuner inför eller utreder LOV  Statliga stimulansbidrag finansierar  SoS prognos: Ja i 140 kommuner.
LOV -möjlighet att välja Full koll på LOV? Kungshamn den 14 april 2010 Amie Stobenius.
Green citizens Innovativa metoder och tekniker i den kreativa, medskapande och hållbara stadsregionen Umeåregionens Regionråd 3 september 2009.
Föreningsaktiviteter ht 2014/ vt 2015 JAN FEB MARS APRIL MAJ JUNI JULI AUG SEP OKT NOV DEC Kristihimmelfärdsläger Trupp Våruppvisning & show 25 april –
SEKTION Forskningsvolym 2010 — 2014 (årsarbeten) ÅRR 2014.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Västsverige SFP Göteborg 26 september 2014 Helena Starfelt.
Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Lag om valfrihetssystem Lennart Hagberg Förvaltningschef omvårdnadsförvaltningen.
Lagen om valfrihet - LOV Ett valfrihetssystem för: *Äldre- och handikappomsorg *Hälso- och sjukvård *Stöd och service för funktionshindrade *Övrig socialtjänst.
Fakta Vision 50/50 Fler kvinnor som spelare och ledare
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Planerings- och uppföljningsprocessen kopplat till vår styrmodell
1. Mötet öppnas 2. Årsmötesförhandlingar 3. Kaffe
Tidplan omställningsarbete 2014
TIDPLAN LÄNSPLANERINGEN
Analysera, justera och fastställa
Årsklocka SAM (systematiska arbetsmiljöarbetet) jan feb mar apr maj
Banarbets- processen.
Tidsplan.
Presentation av antal spelande par år 2017
Presentationens avskrift:

Valfrihet i social välfärd 2017-04-06 Valfrihet i social välfärd Valfrihet i social välfärd Den här bildserien är tänkt att kunna fungera både för den som vill göra en kort presentation av projektet och för den som vill fördjupa sig mer i utvecklingen av valfrihet inom social välfärd. Stödmanus finns i anteckningsfälten. Bild 1 – 4 utgör en kortpresentation. Bilderna 5 - 12 är en fördjupning av arbetsprocessen samt innehållet i nuvarande och kommande tjänster. Foto: Örebro kommun, Fotoakuten.se och Jesper Molin/Bildarkivet.se

Bakgrund Lagen om valfrihetssystem, LOV (2008:962) 2017-04-06 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem, LOV (2008:962) Beslut i Örebro kommunfullmäktige, 2012: Valfrihet för omvårdnad inom hemvården mat inom hemvården daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning Projektdirektiv Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som gäller för de kommuner och landsting som vill konkurrensutsätta sina verksamheter genom att överlåta valet av utförare av stöd, vård- och omsorgstjänster till brukaren eller patienten. För kommunerna är det frivilligt att införa valfrihetssystem. Valfrihetssystem enligt LOV är ett alternativ till upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Lagen fungerar som ett verktyg för de kommuner och landsting som inför valfrihet av privata alternativ. Kommunen annonserar öppet efter utförare och godkänner och skriver kontrakt med alla som lever upp till de ställda kraven. Alla utförare ersätts på samma sätt och konkurrerar därför enbart med kvalitet.Kraven som ställs på utförarna ska vara rimliga i förhållande till målen och stå i relation till den tänkta tjänsten. I ett valfrihetssystem har kommunen dubbla uppdrag, ett som uppdragsgivare och ett som ägare av egenregin. Båda rollerna ställer krav på organisation, kompetens, arbetsmetoder och resurser, till exempel en organisation som säkerställer regelbunden uppföljning av utförarna. Inspektionen för vård och omsorg är tillsynsmyndighet för samtliga vårdgivare och utförare - både enskilda som är upphandlade och de som drivs i egen regi av landsting eller kommuner. Sedan maj 2009 råder valfrihet vad gäller servicetjänster i Örebro kommun. Det är praktiska sysslor i och kring hemmet. Man väljer själv utförare, idag finns ett drygt 30-tal utförare, varav alla utom en är privata. Klick År 2012 beslutade Örebro kommunfullmäktige om valfrihet i hemvårdens omvårdnads- och mattjänster och för daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Juni 2012 utfärdade Programnämnden för Social välfärd ett projektdirektiv som gav programdirektören Social välfärd och kommunledningskontoret i uppdrag att skapa förutsättningarna för ökad valfrihet.

2017-04-06 Effektmål ”För privatpersoner ökar valfriheten och makten över att själv ange hur man vill ha sitt stöd utformat.” ”För företagare öppnas nya marknader för tjänsteleveranser.” Ur projektdirektiv, beslutat i Programnämnd Social välfärd, 2012 För att valfrihetssystemet ska fungera måste det finnas både en efterfrågan och ett utbud. Dessutom måste det finnas ersättningsmodeller som inte är kostnadsdrivande. För att systemet ska fungera måste den som ska använda tjänsten vara medveten om valmöjligheten, förstå informationen och aktivt kunna välja utförare. Äldre och funktionsnedsatta i behov av vård och omsorg har ofta en nedsatt beslutsförmåga. Därför är det viktigt att det finns personer i kommunen som stöder den enskilde i valet. Det måste också finnas ett fullgott alternativ för den som inte vill eller kan välja. De olika utförarna ska konkurrera med sina tjänster. För att det ska fungera krävs olika alternativ, att företag kan komma att växa eller försvinna från marknaden och att relationen mellan kommunens utbud i egen regi och övriga utförare på marknaden är konkurrensneutral.

Valfrihet i utveckling 2017-04-06 Valfrihet i utveckling Servicetjänster Maj 2009 Omvårdnad Mars 2014 Mat Maj 2014 Daglig verksamhet Sept 2014 Valfrihet för servicetjänster fungerar sedan maj 2009. På samma sätt blir nu omvårdnadstjänsterna valfria senast från och med mars 2014. Ambitionen är att redan i december 2013 ska förfrågningsunderlaget till de nya tjänsteleverantörerna finnas tillgängligt. Därefter kan leverantörer lämna in sina ansökningar om godkännande. Granskning och godkännande kommer att ske löpande. Mattjänsterna blir valfria från och med maj 2014. Avsikten idag är att förfrågningsunderlaget ska vara tillgängligt från och med mitten av mars och granskning och godkännande av inlämnade ansökningar sker löpande. För daglig verksamhet gäller tidpunkterna juni respektive september 2014. Alla tidsangivelser ska ses som riktmärken, så länge inte alla beslut kring tjänsterna är fattade. Här passar det att avsluta kortversionen av bildspelet. Bilderna 5-12 fokuserar på innehållet i tjänsterna samt utvecklingen.

Utgångsläge: Omvårdnad 2017-04-06 Utgångsläge: Omvårdnad 1 500 personer + 67 varje månad 518 000 timmar/år = 250 miljoner kr Siffrorna är hämtade från 2012 års verksamhetsuppföljning.

Valfri omvårdnad 2014: Personlig omvårdnad Hjälp och stöd vid måltider 2017-04-06 Valfri omvårdnad 2014: Personlig omvårdnad Hjälp och stöd vid måltider Upprätthålla meningsfulla aktiviteter Ledsagning till aktiviteter och till läkare Hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs av omvårdnadspersonal Avlösning i hemmet Programnämnden Social välfärd beslutade i oktober 2013 vilka delar av omvårdnaden som ska omfattas av valfrihet. Beslutet bygger på effektkartläggning och marknadsanalys för omvårdnadstjänster, samt omvärldsbevakning och dialog med nuvarande och framtida utförare. I mars 2014 kan brukaren/kunden välja vem de vill ska utföra de tjänster som presenteras ovan. En förutsättning är att de företag som ska utföra tjänsterna är godkända av kommunen.

Ingen valfri omvårdnad 2014: 2017-04-06 Ingen valfri omvårdnad 2014: Hälso- och sjukvård(från 2015) Trygghetslarm Nattinsatser Det finns tjänster som lämpar sig mindre bra för konkurrensutsättning eller där ersättningssystemet måste utredas vidare. Handledning inom hälso- och sjukvård och kvalificerad hälso- och sjukvård utförs av arbetsterapeuter och distriktssköterskor. Programnämnden Social välfärd har beslutat att dessa tjänster ska ingå i valfrihetssystemet från år 2015. Trygghetslarmen i sin nuvarande utformning passar mindre bra för valfrihet. Belastningen varierar och det kan vara svårt för små utförare att klara korta inställelsetider under hela dygnet. Insatser under natten är personalkrävande och kan vara svåra att erbjuda för mindre företag. Båda dessa tjänster stannar tills vidare kvar inom kommunens verksamhet och blir inte valbara för brukaren.

Nettokostnad = 19 miljoner kr 2017-04-06 Utgångsläge: Mat 1 000 personer Kostnad 31 Intäkt -12 Nettokostnad = 19 miljoner kr Siffrorna är hämtade ur 2012 års verksamhetsuppföljning. Mattjänsten består av två tjänster: matleverans och måltidsstöd. De nuvarande matleveranserna fungerar ineffektivt och tiden skulle kunna användas hos kunden/brukaren. Hur matleveranserna ska ske i framtiden är en fråga som måste lösas innan valfrihetssystemet för matlådor införs, och helst innan omvårdnadstjänsterna är definierade och klara.

Utgångsläge: Daglig verksamhet 2017-04-06 Utgångsläge: Daglig verksamhet 556 personer 65 miljoner 85 nya/år = nettoökning 30 personer 85 personer bytte verksamhetsgrupp 2012 115 anställda, 51 grupper, 32 adresser Siffrorna är hämtade ur 2012 års verksamhetsuppföljning. Daglig verksamhet är en av tio insatser i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Den är till för personer mellan 19 och 67 år som saknar förvärvsarbete och som inte utbildar sig. Oftast är det personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd och personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar. Insatsen daglig verksamhet erbjuder en meningsfull sysselsättning som bidrar till personlig utveckling, självkänsla, delaktighet i samhället samt skapar en trygg och glädjefull dag. Verksamheten erbjuder ett varierat utbud av olika aktiviteter från sinnesstimulering av upplevelsekaraktär till mer produktionsinriktade arbetsuppgifter, anpassade efter var och ens behov, förutsättningar, intressen och önskemål. Deltagarna har möjlighet att påverka och utforma sin dagliga verksamhet. Det innebär att verksamheten ständigt förändras. I första hand sker aktiviteterna i grupp men det förekommer individuellt anpassade arbetsuppgifter. För en del personer är verksamheten integrerad med gruppboendet, vars personal då följer med som handledare. Det finns också möjlighet till integrerad daglig verksamhet i företag och offentlig verksamhet.

Tidplan för arbetet Omvårdnad 9 okt 4 dec mars 2014 2017-04-06 Tidplan för arbetet Förfrågnings- underlag Beslut om innehåll Valfri tjänst Omvårdnad 9 okt 4 dec mars 2014 Mat 3 feb* 3/15 mars* maj 2014 Daglig verksamhet 1 april* 10/16 juni* sept 2014 *preliminär tid Tidplanen är viktig för att tjänsteleverantörerna ska hinna ställa in sig mot nya kunder och kunderna/brukarna fundera kring sin valfrihet Tidpunkterna ska ses som preliminära och speglar Örebro kommuns ambitionsnivå. Ju längre fram i tiden, desto svårare att göra en exakt planering av beslutstidpunkterna. Under förfrågningsunderlag finns det två tidpunkter för tjänsterna mat och omvårdnad. Den första är när programnämnd Social välfärd fattar beslut om förfrågningsunderlaget och den andra när de beräknas kunna publiceras. Vad gäller tjänsten omvårdnad är förhoppningen att den publiceringen ska kunna ske omgående, efter beslutet.

Projektorganisation Projektägare 2017-04-06 Projektorganisation Projektägare Isabell Landström, programdirektör, Social välfärd    Styrgrupp - Social välfärds programutvecklingsgrupp Övergripande projektledning Berit Hjalmarsson, projektkoordinator, Social välfärd Projektgrupp Organisation, personalfrågor, ekonomi, upphandling, kommunikation, it

Följ oss på blogg.orebro.se/valfrihet 2017-04-06 Följ oss på blogg.orebro.se/valfrihet På bloggen berättar projektgruppen om vad som händer i valfrihetsprojektet, både för medborgare/kunder och för utförare/företagare. Följ valfrihetsbloggen….