Genetik I.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nobelmuseet välkomnar er till Spelet om genetik och etik
Advertisements

DNA-replikationen Fördjupning Niklas Dahrén.
Arv – att ärva egenskaper
Cellen och vårt biologiska arv
Repetition inför NP Lektion 4
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Människan och arvet.
DNA DNA – Naturkunskap B Aldijana Puskar Brinellgymnasiet.
med korsningsschema förklarat av Anne Lucero
Lektion 3 – 7C - celldelning
Bra uppläsare om man vill ha hjälp med att få texten uppläst
Cellen.
Cellcykel, Mitos, Meios & kromosomer
Genetik - ärftlighetslära
Repetition inför NP Lektion 4
Genetik IV
Genetik III.
Genetik II
Cellen och levande ting
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Intelligens Humör.
Varifrån har du fått dina anlag?
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Hur vill du designa ditt barn?
Lite om fosterutvecklingen
Varifrån har du fått dina anlag?
Cellcykel, Mitos, Meios & kromosomer
Genetik Intro.
-läran om det biologiska arvet
Antal kromosomer Krabba 254 Hund, varg 78 Häst 64 Schimpans 48 Människa 46 Kanin,val 44 Katt,lejon 38 Gran 24 Bananfluga 8.
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Planering Sexualkunskap.
Arvet och DNA Genetik och genteknik.
Arv – överföra kromosomer
Vad är vad? Cellkärna, gener, kromosomer, DNA, arvsanlag…
Celler.
Lite om fosterutvecklingen
Genteknik Mendel började korsa ärtor på 1700-talet.
Genetik Intro.

Genetik Ärftlighetslära.
Nej!.
Cellen Ola Ohlsson 4 november 2009.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
Genetik (ärftlighetslära)
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN Micke Sundström ©
Ord som är bra att kunna. Sven Svensson, Arabyskolan 2009
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Dna – KOPIERING OCH CELLDELNING
Genetik Föreläsning nr 1. Det biologiska arvet och variationen Likheter inom familjen beror på arvetLikheter inom familjen beror på arvet Att människor.
Celldelning Celldelning är nödvändig för individens tillväxt och utveckling. Cellerna delar sig antingen mitotiskt eller meiotiskt. Vid den mitotiska delningen.
Hur DNA kan kopiera sig självt. C ELLDELNING. Alla börjar vi våra liv som en enda cell – en befruktad äggcell Det är denna som kommer att ge upphov till.
 Genetik- läran om biologiska arvet(ärftlighetslära ).  Generna (arvsanlag) finns i cellkärnan, där de är fördelade på ett antal kromosomer.  Människan.
Vad är genetik? Genetik betyder ärftlighetslära och handlar om hur arvsanlagen, generna, för det biologiska arvet vidare.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
GENETIK Sid
Gregor Mendel och arvet
Genetik 9C.
Genetik Hur avgörs könet?.
Antal kromosomer Krabba 254 Hund, varg 78 Häst 64 Schimpans 48
Celler.
Genetik Varför är vi som vi är: långa/korta, smala/tjocka, ljusa/mörka, snabba/ långsamma? Varför är barn lika, men ändå inte kopior av sina föräldrar?
Celldelning Mitos och Meios. Mitos Celldelning sker i alla ca miljarder celler människan har förutom könsceller En modercell kopieras till en.
Kärnan i våra celler DNA (deoxiribonukleinsyra). Cellen Alla organismer består av minst en cell. Två olika typer av celltyper (prokaryota & eukaryota)
Vad kan du om genetik?.

Presentationens avskrift:

Genetik I

Kromosomer och celldelning Människan har 46 kromosomer (23 par). DNA:t finns i cellkärnan och i mitokondrierna. Tillsammans utgör detta DNA individens genom. Då cellen delar sig kallas den ursprungliga cellen för modercell och de två nya för dotterceller.

DNA packas inför delningen.

Kromosomer i människocell före och efter replikation http://larare.svenska-djur.se/sv%C3%A5r/undervisningsmaterial/Lektioner/4202/Genetik%20och%20husdjur/ http://www.dna-sequencing-service.com/dna-sequencing/chromosomes-diagram/ En cell består av 46 kromosomer som kan delas in i 23 par. I ett par kommer den ena från mamman och den andra från pappan. De två kromosomerna är homologa. Ej identiska!

En kromosom strax innan celldelningen består av två kopior som sitter ihop s.k. systerkromatider. http://cv-mrsdabbs.wikispaces.com/chromatin+%26sister+chromatids

Mitos = Celldelning Sker då organismen växer men även i vuxen ålder för att ersätta sliten och skadad vävnad. I änden på kromosomen finns DNA som kallas telomerer. Den yttersta delen av telomeren kopieras inte och därför blir den lite kortare för varje delning. När telomererna är slut kan cellerna inte dela sig längre.

Mitos ”Vanlig” celldelning Antal kromosomer 46 animation 46 (92 kromatider) 46 (92 kromatider) 92 92 46 46

Förökning Könlös – avkomman får samma arvsanlag som föräldern (kloning) Könlig – anlagen bildar nya kombinationer. Avkomman blir en ”blandning” av föräldrarna. En del organismer har endast könlig förökning. Andra har både könlig och könlös.

Ex Jordgubbar http://melker08.blogspot.com/2009/05/sot-jordgubbsplanta.html

Meios – skapar könceller Könceller är ägg och spermier Har endast en av varje kromosompar (23 kromosomer hos människa). Man säger att sådana celler är haploida. Då spermien kommer in i ägget kallas det befruktade ägget zygot och har då två av varje kromosom liksom vanliga celler. Man säger att dessa celler är diploida.

Meios Antal kromosomer 46 Bildar könsceller d.v.s. ägg och spermier. 46 (92 kromatider) Sker i äggstockar och testiklar. 46 (92 kromatider) 46 (92 kromatider) 46 (92 kromatider) 23 23 46 46 23 23 23 23

Avkommans kön bestäms av könskromosomerna X och Y. XX = flicka XY = pojke SRY-genen på Y-kromosomen gör att embryot utvecklas till en pojke. http://www.tutorvista.com/content/biology/biology-iii/chromosomes/sex-determination.php