Källkritik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Utredande text - källkritik.
Advertisements

PROJEKT – Fältstudier/metoder
Källkritik, plagiat och databaser
Vilka källor kan du lita på?
Källkritik.
Välkommen till Internet för nybörjare
Vem ska jag tro på?.
Källkritik på Internet
Källor: Skolverket, Annika Hultén
Anneli och Christians Datorskola
Gymnasiearbetet Tekniker och resurser för informationssökning
Källkritik.
Informationssökning & Källkritik
Informationssökning.
Källkritik på Internet
INFORMATIONSKOMPETENS 3
INTERNET - källkritik Spela Faktasökning Surfa Chatta Bankärenden
Informationssökning och källkritik
Källkritik På internet.
Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna.
Att inte tro på allt vi läser och ser…
ayer_embedded Källkritik
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Källkritik på Internet
Nätet som källa och text Roland Rask Stiftelsen för kunskap och kompetensutveckling Delegations för IT i skolan Utbildningsdepartementet.
Grundkurs i Internetsökning
källkritik, referenser, akademisk hederlighet
Källkritik på Internet - en presentation från Kolla källan
STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Te l e f o n v x l: F ax: w w w.s u b.s u.se Källkritik Värdera sanningshalt Bedöma trovärdighet.
Informationssökning och källkritik
Källkritik på Internet
Vad är plagiat och hur unviker man det?
Källor! Hur gör man egentligen?
Sökstrategier. Skaffa dig en överblick över din upptäckare/upptäckt (Lektion 2)
Att skriva källförteckning
1. Uppgiften presenteras
Skrivarskolan KÄLLHÄNVISNING.
Att söka information för PA/EE. Else-Britt Hellström Definiera informationsbehov Vad behöver jag för information? Hur ska jag använda den?
Källkritik.
Informationssökningsprocessen:
KÄLLKRITIK En metod.
Källkritik - kontrollera fakta
Källkritik.
Källkritik.
INFORMATIONSKOMPETENS 1
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
Källkritik på Internet
Annika Hultén Vem skriver vad till vem och i vilket syfte? Några källkritiska tips när du använder nätet.
Informationssökning och källkritik
Källkritik Källkritik är en metod som du använder för att granska den information som du får från olika källor, för att ta reda på om informationen är.
Sanning eller myt…. Kontrollfrågor WWW  Vem säger….  Vad är det som sägs?  Varför sägs det?
Aranäsgymnasiets bibliotek
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
Dystopia I litteraturen en skildring av ett inhumant, oftast totalitärt framtida samhälle. (Nationalencyklopedin) An imaginary place where people live.
Söka information på internet. Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet.
Informatik C VT 2010 Informationssökning Magnus Olsson, Umeå UB Tel
Källkritisk informationssökning
Källkritik - introduktion.
Att söka information och bli källkritisk
Informationssökning Källkritik. Centralt innehåll i svenska 1 Bearbetning, sammanfattning och kritisk granskning av text. Citat- och referatteknik. Grundläggande.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
Sociala medier källkritik. Att kunna kommentera under ett flöde Bloggar inklusive kommentarsfält Twitter Facebook, Google+ eller Linkedin. fotosidor som.
Effekt – påverkan, hur det verkar Beroende – betyder ungefär att ”att vara tvungen”, måste. Dosökning – att mängd måste ökas för att få samma effekt.
Källor Ett samarbete mellan svenska och religionskunskap ht- 15.
Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på.
KÄLLKRITIK Då man bedömer källor är det viktigt att man är källkritisk. Det blir allt viktigare ju mer information som samlas i molnet, i internet.
KÄLLKRITIK En metod.
Källkritik granskning av webbsidor
Söka information på internet
Källors relevans och trovärdighet
Presentationens avskrift:

Källkritik

Vad är källkritik? Att kritiskt granska en text, en bild ett uttalande… Att ta reda på om en källa är äkta, oberoende, trovärdig, tendensiös, aktuell… Att komma ihåg: varje källa har en avsändare och ett budskap

Test: Vad vet du om källkritik? www.medieradet.se/static/kallkritiktest.htm

Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på? http://kollakallan.skolverket.se/kallkritik/lathund/

Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? För att presentera fakta? För att propagera för en åsikt? För att sälja något? För att underhålla? http://kollakallan.skolverket.se/kallkritik/lathund/

Hur ser webbsidan ut? Finns det någon kontaktinformation? Verkar texten seriös? Fungerar länkarna? Hänvisas det till källor? Finns det något datum på sidan? http://kollakallan.skolverket.se/kallkritik/lathund/

Vem? Till vem? Till Till När? Vem? Vem?

Luriga webbadresser 1 Vilken är Vita husets hemsida? www.whitehouse.com www.whitehouse.gov www.whitehouse.org www.whitehouse.net

Luriga webbadresser 2 Vem litar du på? www.martinlutherking.org http://mlk-kpp01.stanford.edu/

Avsändare

Avsändare

Sök böcker här Sök artiklar Jämför din fakta med NE Sök artiklar

Jämför! Använd fler källor! Jämför med vad du visste innan du besökte webbsidan! Jämför med andra webbsidor och med tryckt information Jämför med vad din lärare eller bibliotekarie har att säga om ämnet

Källförteckning Böcker: Ex. Wieviorka, Annette. Vad är Auschwitz. Stockholm: Alfabeta, 2000 Ex. Lexikon 2000, bd 1. Andra världskriget. Höganäs: Bra böcker, 1999 Internet: Ex. www.levandehistoria.se hämtad 2009-01-10 Man kan inte skriva Google eller någon annan sökmotor som källa! Tidskriftsartiklar: Ex. Lupander, Johan. Slaget om Stilla havet. Allt om historia, 2006, nr 9, sid. 22-31