Olika djurslags metanproduktion

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Advertisements

Krav på Grovfodret till mjölkkor och ungnöt
Torben Kudsk Jordbruksverket
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Skogsgödsling En översikt Folke Pettersson.
Ekonomi i olika klimatåtgärder Klimatkollen Nässjö 18 april 2012.
Att arbeta med Greppa Näringen Anki Sjöberg, Lovanggruppen, november 2008.
Växthusgaser Kyotoprotokollet omfattar sex växthusgaser:
Information om nyheter i Krav och rekommendationer 2010 och 2011 Cecilia Linge Hans Nilsson Anna Hagerberg Bilder till telemöte-webb respektive.
Sätt rätt värde på vallfodret!
Om Cofoten 1.
Klimatkollen på gårdar med mjölk- och köttproduktion
Allmänt om klimat.
Klimatpåverkan från livsmedel
Beräkningsverktyget i klimatkollen Maria Berglund HS Halland tel
Köksbordsmaterial Energikollen 21C
Klimatkollenkurs 18 april 2012 Pernilla Kvarmo Jordbruksverket.
Grundkursen Jordbruket och klimatet Pernilla Kvarmo, Torben Kudsk Jordbruksverket.
Administrativa systemet och databasen för växtnäringsbalanser Cecilia Linge, Jordbruksverket
Administrativa systemet och databasen för växtnäringsbalanser Cecilia Linge, Jordbruksverket
Introduktion till diskussionspass om indirekt energi Anna Hagerberg.
Klimatförändringar och jordbrukets klimatpåverkan – en översikt
Kvävestrategi. Förluster av kväve och pengar Utlakning ton (44% av totala utsläppen till hav) Ammoniak ton (90% av totala avgången) 157.
Företagarpanelen – Q SEPTEMBER 2011 Hallands län.
Mat och klimat.
Tolka resultat i klimatberäkningarna
Kurser för rådgivare och lantbrukare Stina Olofsson,
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Ekonomisk foderoptimering
Anna Hagerberg Jordbruksverket
Ekonomisk foderoptimering
Hur utnyttjas den insamlade informationen från rådgivningen? Cecilia Linge Jordbruksverket.
Lantmännen – först ut med klimatdeklarerade livsmedel
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder Klimatkollen Nässjö 16 oktober 2014.
Klimatåtgärder på gårdsnivå
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Beräkningsverktyget i klimatkollen
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Klimatpåverkan från växtodling
Ekonomi i rådgivningen Introduktionskurs Linköping 6-7 nov 2013.
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Klimatpåverkan från djurproduktion
Jenny Henriksson Hushållningssällskapet
Maria Berglund, HS Halland
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
Lokala miljövärden Resurseffektivitet: Snitt: 0,28 Viktat medelvärde: 0,
Klimat och kvävestrategi – vilka råd kan man ge?
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Kvävestrategi Bildspel Uppdaterat Kväveflödet i marken NO 3 - NH 4 + N 2, N 2 O NH 3 Organiskt N NH 4 + Utlakning Nitrifikation Immobilisering Mineralisering.
Moduler i Greppa Näringen Pernilla Kvarmo Jordbruksverket.
Hur odlar vi och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket.
Vad har vi åstadkommit? Skövde Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Maria Berglund Hushållningssällskapet Halland
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Klimatåtgärder på gårdsnivå
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Minska fosforutfodringen till idisslare!
Klimat och utfodring.
Jordbruket i Sverige är klimatsmart
Klimatkollen på gårdar med mjölk- och köttproduktion
Processoptimering.
Enheten för foder och djurprodukter
”Ta hand om vallproteinet” - introduktion
KLIMATKOLL på VÄSTANKVARN GÅRD
Introduktion till klimatberäkningarna i VERA
Klimat och kvävestrategi – vilka råd kan man ge?
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Miljösmart utfodring utav mjölkkor
Presentationens avskrift:

Olika djurslags metanproduktion Kg metan under 1 år för olika djurslag. Häst ligger förresten på runt 15 kg metan. 2

Datainsamling för djurgård N2O NH3 Djurhållning, stallgödsel CH4 Växtodling Försålda varor Insatsvaror och inköpta tjänster Djur: Antal platser, gödselslag, speciella data, ev betessäsong Stallgödsel: Spridningsteknik, -tidpunkt etc. Mängder Grödor: Areal, avkastning (N-gödsling) Jordart: mulljordar Annan/mer data när modellerna förfinas Mycket data från SiM/Greppa moduler etc.: NH3-förluster, N-utlakning, kol i mark(?) Vilka varor/tjänster? Hur mycket (kg, l, kWh…)? Egna uppgifter om växthusgasutsläpp per enhet? Gäller speciellt för foder Vilka produkter? Hur mycket (kg, kWh…)? Datainsamlingen till Beräkningsverktyget, från Maria Berglunds handledning. 3

Mjölkgård, 170 kor 105 ha Diagram från klimatkollen januari 2011. Cirka 170 kor och 105 hektar 4

Växthusgaser och kg Koldioxidekvivalenter CO2-ekv kg CO2-ekv Koldioxid CO2 1 Metan CH4 25 Lustgas N2O 298 Tänk lite som valutor. Detta är jätteviktigt att kommunicera för att du och lantbrukaren skall förstå varför metan och lustgas påverkar så mycket. 5

Varför ger nötkött större utsläpp? Metangasproduktion från fodersmältningen Låg fodereffektivitet – stora gödselmängder Få ungar jämfört med andra djurslag-lång startsträcka! Med lång startsträcka menar jag att de är relativt gamla när de slaktas. En ungtjur är i medeltal 18 månader gammal och en stut minst 22 månader. 6

Fodrets väg! Till skillnad från hästen som har sin grovfoderjäsning i grovtarmen kan idisslaren utnyttja grovfodret bättre Bilden är från boken HUSDJUR-ursprung, biologi och avel (Björnhag mfl 1989) 7

Vad är speciellt med idisslare? 4 magar Mikroorganismer-na skall utfodras Idisslaren är mycket speciell. Fodret hamnar först i vommen där det finns miljarder mikroorganismer som bryter ner fodret. Tack vare mikroorganismerna kan idisslaren bryta ner cellulosa och hemicellulosa till flyktiga fettsyror som sedan används både som näring till mikroorganismerna och till vävnader. 8

Varför bildar idisslare Metan CH4? Kolhydraterna i fodret bryts ner av mikroorganismerna till enklare sockerarter som sedan omvandlas till fettsyror: Ättiksyra Propionsyra Smörsyra. Cellulosa tex kan endast brytas ner av mikroorganismer Du hittar inget glukos i kons vom, mikroorganismerna tar blixtsnabbt hand om det och förjäser det till fettsyror VFA

Metanet bildas när fodret ”förjäses” syrefritt. Metanbildning forts Metanet bildas när fodret ”förjäses” syrefritt. När ättiksyra och smörsyra bildas, bildas samtidigt koldioxid och väte. Metanogena bakterier bildar sedan Metan CO2+4H2 CH4+ 2H2O Metan bildas för att ta hand om vätet som annars skulle ansamlas i vommen. De metanogena bakterierna är dessutom duktiga cellulosanedbrytare. 10

Metanbildning forts Metanbildningen ger mikroorganismerna energi men totalt sett förloras energi till idisslaren. Grovfoder ger mer metan då det bildas mer ättiksyra och smörsyra. Kraftfoder ger mer propionsyra och mindre metan. (bildning av propionsyra förbrukar väte) Till växande ungdjur är en produktion av propionsyra mer efterfrågad och den ger samtidigt mindre metan. För en mjölkko leder för stor propionsyraandel till att mjölkfettet sjunker. Ett grovfoder av god kvalitet (tidigt skördat) behöver inte ge mer metan enligt examensarbete av R. Danielsson 2009

Minskad Metanproduktion? Mer kraftfoder? Mer fett i foderstaten + förjäses inte i vommen + väte förbrukas om det är omättat Kan hämma grovfodernedbrytning Metanhämmare(Rumensin) ej tillåtet i Sverige Vitlök? Vaccination Kängurubakterier Avel för mindre metanproduktion? Viktigt att skapa ett stabilt ekosystem i vommen, mikroorganismerna är specialiserade och det tar tid att ändra mikrofloran, en störd mikroflora ger sämre fodersmältning och därmed sämre foderutnyttjande. Kom ihåg att det är mikroorganismerna som utfodras

Effektivare produktion ger klimatsmartare produktion Kortare uppfödningstid-inkalvningsålder Låg kalvdödlighet Effektivare foderutnyttjande Klimatsmartare foder (mindre soja!?) Högre produktion Mindre foderspill Friskare djur Hållbarare djur Det är framförallt en planerad och utvärderad produktion som kan minska växthusgasutsläppen hos idisslare. Mer kött och mjölk per djur innebär att färre djur behöver födas upp. 13

Klimatpåverkan, från fodersmältning och foder beror på uppfödningstid Bilden visar dels metanproduktionen (det blå) från hela uppfödningsperioden, dels den klimatpåverkan som fodret har gett innan foderbordet(SIK:s databas) Metan är omräknat till kg CO2-ekvivalenter 14

Metan från kons fodersmältning, totalt och per kg produkt! Ju mer kon mjölkar desto mer foder äter hon och det ger mer metan(blå linjen), när det slås ut per kg mjölk blir det mindre metan per kg producerad mjölk. 15

Utsläpp från produktion av olika fodermedel Data från Siks fodermedelsdatabas, beräknat enligt LCA-metod, gödsling, avkastning, energiåtgång och för sojans del är avskogning till viss del inräknad. (data från SIKs fodermedelsdatabas, Flysjö mfl 2008, bearbetad av Maria Berglund HS Halland) 16

Lanmännen klimatmärker sina foder. Fler foder hittar du på hemsidan 17

Grovfodret gör skillnaden! Ett grovfoder med högre smältbarhet, rätt råproteinvärde minskar in på kraftfodret och ger en lägre klimatpåverkan i foderstaten Metanproduktionen ökar inte vid högre Grovfoderintag när grovfodret är av hög kvalitet (Danielsson 2009)

Förslag på åtgärder för klimatsmartare utfodring Planera för bästa möjliga näringsvärde i det egenproducerade grovfodret Analysera alla partier av ditt grovfoder-dels för att kunna välja rätt kraftfoder-dels för att utvärdera din grovfoderodling Beräkna foderstater vid varje byte av foder Utan spaning ingen aning! Grovfodret som utgör hälften av fodertilldelningen i de flesta idisslarfoderstater, måste naturligtvis analyseras, dels för att kunna välja rätt kraftfoder men också för att kunna utvärdera och förbättra grovfoderproduktionen. 19

Ha en plan och följ upp den! Åtgärder i övrigt Se över din växtodling/stallgödsel mm Se över din energianvändning Ha en plan och följ upp den!

Förändring i svensk nöt-population I Sverige minskar nötkreaturen men… 21

Globalt har antalet nötkreatur ökat fyrfaldigt under 1900-talet I världen så ökar nötkreaturen, vi blir fler människor och fler får det bättre ställt och kan konsumera nötkött. Källa: Crutzen et al 1986, FAO 2007 22