Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Tips när du planerar måltider
Under första levnadsåret
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Livsmedelsöverkänslighet
Fakta att kunna resonera kring Nyckelhålet s Kolhydrater s
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Hur mycket mat behöver du?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
kunskap och inspiration
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Kostcirkeln del 7 - Frukt och bär
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Jordbruk i Sverige och Australien
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Kost för idrottare.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Sveriges matkultur.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Vad finns i maten?.
Repetition.
Livsmedelskemi.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Energigivande näringsämnen
Exempel på elevsvar uppgift 1
Träningslära ÅK8.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Matsedel v.33 14/8 Ugnsgratinerad falukorv serveras med paprikapasta
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Presentationens avskrift:

Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)

Spannmål I denna del ingår samtliga produkter som är producerade utav något av våra fyra sädesslag: Råg, vete, korn och havre. Man brukar för enkelhetens skull benämna denna grupp som ”spannmål”. Här ingår förutom ovanstående även couscous, bulgur, quiona, ris, nudlar m.fl. Spannmål räknas till våra baslivsmedel då det är billigt och lättåtkomligt året runt.

Mjöl och gryn Det finns en hel rad med olika sorters mjöl och gryn i butikerna. Man kan enkelt säga att vitare mjöl är onyttigare medan mörkare mjöl skapar en längre mättnadskänsla och är bättre för tänder och kropp Produkter såsom couscous, nudlar och bulgur blir alltmer populära och används istället för potatis, ris eller pasta. Couscous och bulgur görs av vete, nudlar görs av samtliga sädesslag. Samtliga innehåller mycket energi

Ris och pasta Pasta och ris är två av våra mest använda livsmedel. Pasta tillverkas av vetemjöl och vatten. Men ibland även ägg och olika grönsaker. Ris finns i en rad olika sorter och tillhör världens mest sådda sädesslag. Både pasta och ris finns som fullkornsalternativ. Fullkorn är bättre för mättnadskänslan, tänderna och magen.

Bröd Bröd innehåller framförallt energi i form av kolhydrater. I nuläget äter vi i Sverige lite bröd jämfört med många andra länder. Dock äter vi för mycket av det ljusa onyttiga brödet och för lite av det mer nyttiga mörka brödet. Gluten – Är namnet på det protein som finns i framförallt bröd och pasta. Många människor är idag överkänsliga (i vissa fall t.om. dödligt) när det kommer till gluten. I dessa fall finns det idag t.ex. bröd och pasta som är glutenfria.