Mat, hushållsvetenskap och pedagogiken Päivi Palojoki, professor Institutionen för hushålls- och slöjdvetenskap.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Undervisning utifrån studenters lärande: Är det möjligt?
Maten.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Mat och klimat.
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
matsmältningssystemet
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Livsmedelskemi.
Mobila Skolteamet Sjöbo
Exempel på elevsvar uppgift 1
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
ÄMNENA I MATEN.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar dels till att maximera uthålligheten under intensiv fysisk aktivitet, dels till mer energi och snabbare återhämtning.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Matspjälkningen.
Vitaminer.
Träff 3 Välkommen!.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Bra matvanor för den nyblivna mamman
Presentationens avskrift:

Mat, hushållsvetenskap och pedagogiken Päivi Palojoki, professor Institutionen för hushålls- och slöjdvetenskap

Målet av presentation att synliggöra vissa förändringar och spänningar i finländsk matkultur att resonera hur allt detta påverkar - forskning inom hushållsvetenskap - undervisnig i ämnet huslig ekonomi Maten är mera än näring!

Traditioner- De onsynliga rötter av dagliga handlingar

Vardag och fest

Bakelser som symboler

Rutiner - Hur ska man förändra matvanor?

Stor, större, den största.. va då?

Matval: kost, klass och kön

Medvetna valsituationer – att vara medveten om vad?

Funktionella livsmedel: ’hi tech mat’ möter vardagen

Implikationer: -pedagogiken - forskningen

Påverkar kunskap på människornas dagliga matvanor och matval? Kunskap eller information?

Strukturen hos fleromättade fettsyror (alfalinolensyra) De vanligaste: linolsyra (essentiell fettsyra) alfalinolensyra (essentiell syra) arakidonsyra eikosapentaensyra (EPA) dokosaheksaensyra (DHA)

Hörnstenarna för bra mat Mångsidighet: välj mat från alla grupper av födoämnen: spannmåls-, mjölk-, grönsaks-, frukt- och bärprodukter samt kött och fett.spannmålsmjölk- grönsaks-frukt- och bärprodukterkött fett Balans: det borde finnas tillräckligt med energi samt vitaminer, mineralämnen och fiber i maten. Måttlighet: maten innehåller den mängd energi som man förbrukar. Smaklighet: maten bör smaka bra.

1. Vidste du, at (Danske slakteriet Kotelet uden fedtkant og varm pastasalat 1900 kJ Big Mac TM 2080 kJ Der er flere kilojoule i en Big Mac TM 2080 kJ end i en portion kotelet uden fedtkant med varm pastasalat 1900 kJ som vist p å tallerkenen.

2. Vidste du, at (Danske slakteriet Kotelet med fedtkant og varm pastasalat 2200 kJ Lion® bar, 69 g en ½ l Coca Cola® 2355 kJ Der er flere kilojoule i en 69 g Lion® bar 1420 kJ + en ½ l Coca Cola® 935 kJ end i en kotelet med fedtkant og varm pastasalat 2200 kJ, som vist på tallerkenen.

Utmaningar för undervising och forskning

Jamie Oliver – back to school "Back to school" for Jamie, der han bl.a. skal lage mat med disse elevene. Foto: BBC Worldwide På kjøkkenet viser han elevene hvordan man lager kylling i pose. De skal nemlig gjøre det samme senere.

Etiska frågor?

Risker, relationer…?

Frågor Hur ska man undervisa så att elevernas inlärningsprocesser bättre motsvarar de krav som de träffar utanför skolan? - pedagogiska förändringar (metoder och materialer)? - förändringar angående innehållet av ämnet? - helhetsyn: vardagen är mer än mat Vilka är de kärnkompetensområden som var och en borde lära i skolan för att ’klara sin vardag’? - det viktigaste för att veta (kunskap)? - det viktigaste för att kunna göra (skicklighet)? Hushållsvetenskaplig forskning och forskning inom hushållspedagogik?