Mat, hushållsvetenskap och pedagogiken Päivi Palojoki, professor Institutionen för hushålls- och slöjdvetenskap
Målet av presentation att synliggöra vissa förändringar och spänningar i finländsk matkultur att resonera hur allt detta påverkar - forskning inom hushållsvetenskap - undervisnig i ämnet huslig ekonomi Maten är mera än näring!
Traditioner- De onsynliga rötter av dagliga handlingar
Vardag och fest
Bakelser som symboler
Rutiner - Hur ska man förändra matvanor?
Stor, större, den största.. va då?
Matval: kost, klass och kön
Medvetna valsituationer – att vara medveten om vad?
Funktionella livsmedel: ’hi tech mat’ möter vardagen
Implikationer: -pedagogiken - forskningen
Påverkar kunskap på människornas dagliga matvanor och matval? Kunskap eller information?
Strukturen hos fleromättade fettsyror (alfalinolensyra) De vanligaste: linolsyra (essentiell fettsyra) alfalinolensyra (essentiell syra) arakidonsyra eikosapentaensyra (EPA) dokosaheksaensyra (DHA)
Hörnstenarna för bra mat Mångsidighet: välj mat från alla grupper av födoämnen: spannmåls-, mjölk-, grönsaks-, frukt- och bärprodukter samt kött och fett.spannmålsmjölk- grönsaks-frukt- och bärprodukterkött fett Balans: det borde finnas tillräckligt med energi samt vitaminer, mineralämnen och fiber i maten. Måttlighet: maten innehåller den mängd energi som man förbrukar. Smaklighet: maten bör smaka bra.
1. Vidste du, at (Danske slakteriet Kotelet uden fedtkant og varm pastasalat 1900 kJ Big Mac TM 2080 kJ Der er flere kilojoule i en Big Mac TM 2080 kJ end i en portion kotelet uden fedtkant med varm pastasalat 1900 kJ som vist p å tallerkenen.
2. Vidste du, at (Danske slakteriet Kotelet med fedtkant og varm pastasalat 2200 kJ Lion® bar, 69 g en ½ l Coca Cola® 2355 kJ Der er flere kilojoule i en 69 g Lion® bar 1420 kJ + en ½ l Coca Cola® 935 kJ end i en kotelet med fedtkant og varm pastasalat 2200 kJ, som vist på tallerkenen.
Utmaningar för undervising och forskning
Jamie Oliver – back to school "Back to school" for Jamie, der han bl.a. skal lage mat med disse elevene. Foto: BBC Worldwide På kjøkkenet viser han elevene hvordan man lager kylling i pose. De skal nemlig gjøre det samme senere.
Etiska frågor?
Risker, relationer…?
Frågor Hur ska man undervisa så att elevernas inlärningsprocesser bättre motsvarar de krav som de träffar utanför skolan? - pedagogiska förändringar (metoder och materialer)? - förändringar angående innehållet av ämnet? - helhetsyn: vardagen är mer än mat Vilka är de kärnkompetensområden som var och en borde lära i skolan för att ’klara sin vardag’? - det viktigaste för att veta (kunskap)? - det viktigaste för att kunna göra (skicklighet)? Hushållsvetenskaplig forskning och forskning inom hushållspedagogik?