Arkiv Avslut Arkiv Avslut Kontrakt Handlingar Köparkontakter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetet med anmälningsavgifter
Advertisements

Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
ARKIVERING av examenskommissionernas handlingar
Lathund för inskrivningsärenden
Folkbokföring av utländska studenter
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Grunden i en Förening Stadga Reglemente Instruktioner Policys.
Information Informera genom besök på kommunala enheter m m samt info via mail till företag, konsulter m fl. Gör en utskickslista med noteringar om mottagarbekräftelser.
Tre kritiska situationer
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
Distanshandel med vidimerad kopia på id-handling
Fastighetsförmedling som profession
Lantmäterimyndigheten
Punktprevalensmätning Trycksår och Fall
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
Fel i fastighet 19 § Om fastigheten inte stämmer överens med vad som följer av avtalet eller om den annars avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta.
Tre kritiska situationer
Olika brott.
Hur lagar kommer till. Kap1
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Bizarro God fastighetsmäklarsed Gällande fastighetsmäklarlag 12 § - … och i allt iaktta god fastighets- mäklarsed. 15 § - … i den mån god fastighetsmäklarsed.
Ändra till startrubrik
Kap.13 Vad är en fastighet Jordabalken
E-arkiv.
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
Valfrihet inom biståndsbedömning. Juridiska aspekter - frågeställningar Är det möjligt att bevilja kunden en ”timbank” per månad, som kan användas på.
Uppdragsavtalet Vem är part i uppdragsavtalet?
Offentlighet och sekretess
Ff103A Moment Fastighetsmäklarlagen
Fastighets-förmedling utanför Sverige
Boendekostnadskalkylen - en viktig del i marknadsföringen.
Krav på mäklare att vidarebefordra bud till uppdragsgivaren :5 Förutsättningar för spekulanter vid budgivning :5 Krav på mäklaren att.
PROJEKTUPPGIFT Godkänd projektuppgift är tillåtet hjälpmedel på tentamen och ingår, tillsammans med tentamen, i kraven för godkänd kurs. Uppgiften består.
FMN, SEPTEMBER BRA FÖR FASTIGHETSMÄKLAREN ATT VETA OM ________________________________________________________________ Budgivning vid förmedling.
Privata medel- kontaktmannens hantering
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Aktuppläggning Förmedlingsuppdrag Intag Ev. budgivning Visningar Marknadsföring Kontrakt Handlingar Köparkontakter Arkiv Avslut.
Aktuppläggning Intag Förmedlingsuppdrag Ev. budgivning Visningar Marknadsföring Kontrakt Handlingar Köparkontakter Arkiv Avslut Marknadsföring av mäklartjänsten.
Intag Aktuppläggning Intag Förmedlingsuppdrag Prisförhandling Visningar Marknadsföring Kontrakt Handlingar Köparkontakter Arkiv Avslut.
ska innehålla följande uppgifter
§ Fastighetsmäklar- lagen Fastighetsmäklarlagen Gällande lag SFS Ny fastighetsmäklarlag Utredning tillsatt 2005 Förslag våren 2008 Remiss våren.
Begrepp och fackuttryck
Fastighetsmäklareprogrammet Fastighetsmäklare fastighetsmäklare, yrkesman som förmedlar försäljning och köp av fastigheter. Mäklaren får normalt betalt.
Bokföring i dagbok.
Mäklarens ersättning Ersättningsformen – provision
Synpunkter, klagomål och beröm
Välkomna JTF referensgrupp 26 maj Dagordning Inledning Transportstyrelsens föreskrifter om bedrivande av tågtrafik Framtiden efter JTF Workshop.
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Om Sveriges Domstolar Introbild - välkommen.
Tillsynens juridik och dilemman Miljöjurist, Dr Margaretha Svenning.
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Möte om betygsrätt mm. Program Utgångspunkt -Krav i auktorisationsvillkor att alla anordnare har betygsrätt -Anordnarna utfärdar betyg (utdrag.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Överförmyndarnämnden Årsredovisning – utbildning
GODE MÄN FÖRVALTARE OCH FÖRMYNDARE.
Så kallad omvänd budgivning
Försökte sälja sjöbodar som fritidshus
Boende & Budget Maria Lund
Direktupphandling av varor och tjänster
Lathund för inskrivningsärenden
Registrering av asylsökande i VAS
Postrutiner Vaktmästare tar emot post
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
Direktupphandling av varor och tjänster
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
Tre kritiska situationer
Direktupphandling av varor och tjänster
Presentationens avskrift:

Arkiv Avslut Arkiv Avslut Kontrakt Handlingar Köparkontakter Ev. budgivning Visningar Marknadsföring Aktuppläggning Intag Förmedlingsuppdrag

Avsluta uppdraget Sista chansen att rätta till sådant som blivit fel Sista chansen att kolla köparens ID Hembud till markägare (arrende) Hembud till bostadsrättsförening Gå igenom köpekontraktet, kolla villkor Kompletterande villkor Återgång av köp Villkor som ska vara kvar Ny adress köpare/säljare Besittningsskydd Avstående av boendekostnadskalkyl Köpebrev Övertagande av lån Nya lån Skuldebrev

Fullmakt för kvittering av köpeskilling Ansöka om lagfart Anmäla ny tomträttsinnehavare Ansöka om inskrivning av nyttjanderätt/servitut Ansöka om nya pantbrev Likvidavräkninar Påminna om flyttstädning Ansöka om fastighetsbildning Ansöka om förköpsintyg Ansöka om förvärvstillstånd Göra anmälan om förvärv Arrendeavtal Transportköp Kapitalvinstberäkning Faktura förmedlingsprovision Kvittens av förmedlingsprovision

Sedan åter-står bara arkive-ringen.

5 år 5. ARKIVERINGSSKYLDIGHETEN – Penningtvättlagen I penningtvättslagen stadgas att handlingar eller uppgifter som använts vid identitets-kontrollen skall bevaras i minst fem år och att tiden skall räknas från det att identitets-kontrollen utfördes eller, i de fall då en affärsförbindelse upphörde. För att skapa så enhetliga rutiner som möjligt rekommenderas att samtliga de handlingar och uppgifter som fastighetsmäklaren använt vid identitetskontrollen av uppdragsgivare och köpare skall arkiveras i fem år räknat från den avtalade tillträdesdagen. Följande handlingar skall arkiveras: signerade eller bestyrkta kopior av identitetshand-lingar, uppdragsavtal, köpeavtal, bouppteckningar, fullmakter och registreringsbevis eller andra behörighetshandlingar som använts vid identitetskontrollen. Av de arkiverade handlingarna skall det framgå att fastighetsmäklaren kontrollerat personuppgifterna och om kontrollen skett i kundens närvaro eller utan kundens närvaro. Har identitetskontroll inte utförts på grund av att uppdragsgivaren eller köparen är kända av fastighetsmäklaren bör underlag med notering finnas arkiverad om detta. Av under-laget skall det framgå på vilket sätt uppdragsgivare eller köpare är kända av fastighets-mäklaren. Se avsnitt 3.2 Uppdragsgivaren och 3.3 Köparen. Handlingarna skall arkiveras på det sätt och i den form som är tillåtet för räkenskapsmaterial 5 år

Tillsyn Fastighetsmäklarnämndens (FMN) uppgift är att tillse att fastighetsmäklarkåren följer god fastighetsmäklarsed och visar omsorg om köpare, säljare och spekulanter. FMN startar ett tillsynsärende mot någon enskild fastighetsmäklare endast om vi fått signal om att det kan finnas brister i mäklarens verksamhet. Vi anser att vi måste beakta det intrång i mäklarens verksamhet som det innebär att bli föremål för granskning. När vi granskar mäklare har vi, förutom en allmän tillsynspolicy, även tillfälliga tillsynspolicyer för att på så sätt uppmärksamma företeelser som kan behöva belysas närmare. Tillsynsärenden har normalt sin grund i anmälningar från allmänheten eller från andra myndigheter. Om en myndighet anser att det finns anledning att varna en fastighets-mäklare eller återkalla mäklarens registrering skall myndigheten anmäla det till FMN. Detta kan aktualiseras bland annat i samband med skatterevisioner. FMN kan också ta egna initiativ till granskning av mäklare. Tidningsartiklar, inslag i radio och TV samt av-göranden från domstolar och Allmänna reklamationsnämnden ger emellanåt nämnden anledning att undersöka en mäklares verksamhet. Samtliga mäklare blir dessutom nå-gon gång under en femårsperiod kontrollerade vad avser restförda skulder och brotts-lighet hos Kronofogdemyndigheten och i belastningsregistret. 5 år

10 år Tid och plats för förvaring – Bokföringslagen 2 § Dokument, mikroskrift och maskinläsbara medier som används för att bevara räkenskapsinformation skall vara varaktiga och lätt åtkomliga. De skall bevaras fram till och med det tionde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. De skall förvaras i Sverige, i ordnat skick och på betryggande och överskådligt sätt. Maskinutrustning och system som behövs för att presentera räkenskapsinformationen i den form som anges i 1 § första stycket 1 eller 2 skall hållas tillgängliga i Sverige under hela den tid som anges i första stycket. 10 år