Ren förmögenhetsskada (och annan förmögenhetsskada)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Advertisements

Upphandling av välfärdstjänster – valet av modell
Skatteverket Ewa Almgren och Mattias Karlsson 21 maj 2014
Skadeståndsrätt I och II
Skadestånd och skulder
Skadeståndsberäkning
Skadeståndsrätten En introduktion.
Planera för ett förändrat klimat – ansvarsfrågor Plan-, bygg och bostadsdagar, Luleå 20 november 2013
Introduktion till svensk ersättningsrätt
Den svenska modellen I: Utgångspunkter
myter och verklighet: Inledning till skadeståndsrätten
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Otydliga lagar om skadlig stress i arbetslivet
Det allmännas skadeståndsansvar. Allmänt om det allmännas ansvar En viktig förändring gentemot tidigare i 1972 års lag var att “det allmänna” enligt de.
Komparativ juridisk metod
Lag och Rätt.
Rent strikt ansvar, tredjemansskada och ren förmögenhetsskada
Tillfälle 3: Rättskällelära och den juridiska argumentationen.
Produktansvar.
Komparativ juridisk metod II. Övning.
Seminarium i skadeståndsrätt 1: Skadetyper
Seminarium i skadeståndsrätt 4: Jämkning och det allmännas ansvar
Seminarium i skadeståndsrätt 3: Principalansvar och flera skadeståndsskyldiga Mårten Schultz
Seminarium i skadeståndsrätt 2: Adekvat kausalitet och ansvarsgrunder (culpa samt rent strikt ansvar) Mårten Schultz
IT-rätt – en introduktion
Flera skadeståndsskyldiga
Mårten Schultz  Allmänt om civilrättslig systematik  Förhållandet mellan obligationsrättsliga och utomobligatoriska.
Etiska resonemangsmodeller
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Kap.17 När skadan redan skett
Det allmännas ansvar för rena förmögenhetsskador
Ersättning för ren förmögenhetsskada 3: Orsaks- och adekvansaspekter
Ersättningsrättsliga tendenser Håller svensk skadeståndsrätt på att amerikaniseras? Örebro 25 maj 2005 Mårten Schultz
1 Offentlig upphandling och e-affärer, seminarium den 17 januari 2008 i Stockholm Vilka krav och möjligheter innebär de nya lagarana för upphandlande enheter?
Kommunakuten AB Vilket ansvar har byggnadsnämnden Verksamhetsansvaret
Kausalitet och adekvans
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Uppdragsavtalet Vem är part i uppdragsavtalet?
de flesta drabbas… …på ett eller annat sätt av…
Om ansvar för arbetstagare m m
Nedsättning av skadestånd - särskilt om jämkning
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Allmänna kontraktsrättsliga PÅFÖLJDER
Ersättning för ren förmögenhetsskada 2: Ansvarsgrunder
Miljöskador.
Kausalitet och adekvans
Mårten Schultz Kurs i kommersiell skadeståndsrätt
Skadestånd för ren förmögenhetsskada
Skadeståndsrättsliga grundbegrepp Särskilt om culparegeln
Kausalitet och adekvans
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Flera skadeståndsskyldiga och jämkning
Patientskaderätt ”Doktorn glömde en skalpell i min mage!” – några ersättningsrättsliga nedslag.
ABFF 04 - Omfattning Titel:
© Swedsec AB 3. Rådgivningslagen. © Swedsec AB Ny lag 1 juli 2004 Lagen om finansiell rådgivning till konsumenter Näringsrättsliga regler och civilrättsliga.
Riktlinjer för misskötsamhet
Byggprocesen –lagar sdfgd. Byggprocesen –lagar sdfgd.
Seminarium om kompensation för privatkopiering - Svenska avgöranden Linn Morin Sandart&Partners Advokatbyrå KB.
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Källängsråd Dagordning 1.Skolans verksamhet - TEMA - studiero 2. Ekonomi och organisation 3.Övrigt - Säkra skolvägar.
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Innehåll i föreläsningen
Den offentliga sektorn och idéburna organisationer hand i hand - utvärdering i en tid av partnerskap. Josephine Massie Förvaltningshögskolan.
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 6 F ÖRÄ Ld RAR OCH b ARN KAPITEL 6 F ÖRÄ Ld RAR OCH b ARN.
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
GRUNDLÄGGANDE SKADESTÅNDSRÄTT
Konsumententreprenader
Inackorderingavtal – Pensionat/ Dagis
Skador 2006, Antal & Kostnader
Presentationens avskrift:

Ren förmögenhetsskada (och annan förmögenhetsskada)

Definitionen av ren förmögenhetsskada Definition: ren förmögenhetsskada = skada som ej har samband med sak- eller personskada. (SkL1:2) Huvudregeln i SkL 2:2. Ren förmögenhetsskada som orsakats genom brott medför skadeståndsskyldighet. Märk att regeln inte per se säger något om hur rena förmögenhetsskador som inte orsakats genom brott ska behandlas.

Andra förmögenhetsskador Ersätts sådana förmögenhetsskador som inte är ”rena”? Sådana skador är med andra ord ekonomiska följdskador till följd av att någon lider person- eller sakskada. Ofta ersätts sådana skador genom de vanliga ersättningsreglerna om person- och sakskada. Inkomstförlust för en personskadad ersätts enligt reglerna om personskada, etc.

Tredjemansskador Tredjemansskador är en särskild typ av följdskada. I allmänhet anses uttrycket innebära ekonomiska följdskador som uppstått till följd av person- eller sakskada som någon annan drabbats av. Ex: A gräver av en vattenledning som tillhör kommunen, B drabbas av skada för att vattnet faller bort. Huvudregel: Tredjemansskador ej ersättningsgilla. I praktiken kan ofta en skadad vända sig mot en kontraktsbart. (B i exemplet ovan kanske kan få ersättning från kommunen?)

Allmänt om förmögenhetsskador Notera att den allmänna culparegeln enligt sin lydelse inte omfattar rena förmögenhetsskador En traditionell inställning har varit att rättsordningen bör vara restriktiv med att ersätta förmögenhetsskador även om de orsakats genom vårdslöshet.

Närmare om rena förmögenhetsskador

Utgångspunkten Utgångspunkten har således varit att rena förmögenhetsskador ersätts enbart vid brottslig handling. Undantag etablerade på många områden som följd av speciallagstiftning: Immaterialrätten, bolagsrätten. I kontraktuella förhållanden är den traditionella inställningen motsatt: Vanligt culpaansvar räcker för ansvar.

Samtida synsätt Idag är den gamla utgångspunkten försedd med så många undantag att det kanske inte är rimligt att längre tala om en huvudregel om brott som förutsättning. Några situationer där skadestånd utgått för ren förmögenhetsskada i utomobligatoriska fall utan speciallagstiftning: Vårdslösa värderingar, otillbörligt ingripande i annans kontrakt, vissa kvasikontraktuella situationer, men även vissa andra situationer. Nytt fokus i diskussionen: Ansvarsbegränsande argumentationsmodeller i frånvaron av en tydlig spärregel i SkL. Adekvansläran? Andra modeller?

Vårdslösa värderingar Kone invest (1987) Förutsättningar i fallet. Ansvarsargumentationen: Den befogade tillitens princip Betydelse utanför fastighetsvärderingssituationen Ny lagstiftning avseende rådgivning till konsumenter

Otillbörliga ingripanden i andras avtalsförhållanden I skadeståndsrättens framkant: NJA 2005 s. 608. Enligt ingressen: ”En tredje man som har handlat i samförstånd med ena parten i ett avtalsförhållande vid svek mot den andra parten har, eftersom handlandet bedömts vara kvalificerat otillbörligt, ansetts skyldig att ersätta ren förmögenhetsskada som handlandet orsakat.” Fri konkurrens vs. otillbörlig konkurrens: Nyetablerade advokater och uppmaning till avtalsbrott Förutsättningar för ansvar?

Prekontraktuellt ansvar I gränslandet mellan avtalsrätten och utanför Culpa in contrahendo – en princip ”utanför systemet” Ungefär: Skadeståndsansvar vid avtalsförhandlingar som inte leder till avtal Utgångspunkt: Vardera parten står själv risken för att avtal inte kommer till stånd Principens innebörd: Ansvar i vissa fall I allmänhet anses principen begränsad till negativa kontraktsintresset

De rena förmögenhetsskadornas särart Regleringen Särskilda argumentationsmodeller: Tillitsresonemang, adekvansresonemang, normskyddsresonemang Värdering av rena förmögenhetsskador? Tendenser

Tredjemansskador (av förmögenhetskaraktär)

Tredjemansskadebegreppet Vid definition: Skada till följd av annat rättssubjekts skada, inkluderar då även ex. chockskador Snäv definition (egentliga tredjemansskador): Förmögenhetsskada till följd av annan persons person- eller sakskada Utgångspunkt: Skadestånd förutsätter lagstöd

Undantag från tredjemansskadeprincipen ”Konkret och närliggande intresse”? Identifikation? Andra möjligheter?

Några särskilda frågor

Ansvar för rena förmögenhetsskador enligt några särskilda principer och lagar Det allmännas ansvar enligt skadeståndslagen Lagen om offentlig upphandling Europakonventionen?