Skolmatsakademin 22 februari 2011 Specialkost

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Ont i magen hos barn En hårdsmält betraktelse.
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Skolmatsakademin 4 maj Specialkost
Under första levnadsåret
Energigivande näringsämnen
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Livsmedelsöverkänslighet
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Fakta att kunna resonera kring Nyckelhålet s Kolhydrater s
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Styrka & styrketräning
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Allergi och anafylaxi hos vuxna
Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Näringsämnen i kroppen
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
För dig som har typ 2-diabetes
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Allergi & eksem på BVC maj 2012 Hilda Hassler.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Näringsämnen.
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
Träningslära ÅK8.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Din klass I varje klass har i genomsnitt: 3 astma 4 allergisk snuva
Äta för att behålla en god hälsa
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Presentationens avskrift:

Skolmatsakademin 22 februari 2011 Specialkost Leg. dietist Kerstin Skagert SDF Västra Göteborg 2011

Den här dagen Födoämnesöverkänslighet, bakgrund för förståelse Celiaki (glutenintolerans) Laktosintolerans Mjölkproteinallergi Äggallergi Sojaallergi Andra födoämnesöverkänslighetsreaktioner Salladsbordet – en risk? Produktvisning Det perfekta specialkostintyget! Matsedlar - förenkling har ett pris – smakförsämring, att inte förenkla har ett pris – en miljon kantiner!!!

Födoämnesöverkänslighet Immunförsvaret reagerar Allergi och Celiaki! Annan reaktion Intolerans Tarmen kan inte bryta ner ett ämne

Vad innehåller maten? Vatten Proteiner Fetter Kolhydrater (Alkohol) Vitaminer Mineraler Du är vad du äter. Maten består av samma beståndsdelar som människa

Överkänslighet mot mat - allergi Immunologisk IgE-medierad (Livsmedelsallergi) Icke IgE-medierad, autoimmun allergi (Celiaki) Vid allergi och celiaki är det proteinet i maten som immunförsvaret reagerar på. Ex. Mjölkprotein Sojaprotein Nötprotein Äggprotein Sädeslagsprotein Helena Kellnor, leg dietist 5

Allergi mot mat- är det något nytt? ”Det som är mat för den ene är gift för den andre” (Lucretius 97-55 f. Kr) Romersk profet och filosof Romersk poet och filosof

Många! 18% av befolkningen Vart tredje barn har haft allergibesvär före 11 års ålder Många barn växer ifrån sin matallergi Allergier mot nötter, jordnötter och fisk är ofta bestående Mjölk och ägg växer man ofta ifrån

Ärftlighet-Atopi Om ingen av föräldrarna är atopisk är risken för att deras barn ska bli allergiskt ca 10% Om en förälder är atopisk är risken för barnet ca 25-30 % Om båda föräldrarna är atopiska ökar risken för barnet till 50 % Föräldrar och barn behöver inte ha samma symtom eller samma typ av allergi Om ingen av föräldrarna är atopisk, dvs. har ärftlig benägenhet för allergi Man ärver benägenhet till allergi och inte symtom

Vanliga födoämnesallergier i olika åldrar Spädbarn Komjölk, ägg Småbarn Ägg, jordnötter Skolbarn Jordnötter, nötter, äpple, morot skaldjur

Symtom Migrän Orala symtom Andnings- vägarna Huden Anafylaktisk chock Symtom från magen Munhåla, svalg: läppsvullnad, sveda, klåda i gom och svalg Huden: rodnad kring munnen, nässelutslag, svullnader, blossande eksem och klåda Luftvägar: andnöd, astma Mag-tarmkanalen: illamående, kräkningar, buksmärtor, diarré Nervsystemet: migrän, trötthet, huvudvärk Blodcirkulationen: allergisk chock, blodtrycksfall

Anafylaxi Allergisk chock med hastigt blodtrycksfall Dödsfall i Sverige under 1990 och 2000 talet Sojaprotein i hamburgare Sojaprotein i kebabspett Sojaprotein i köttbullar Hasselnötter i choklad Jordnötter i mandelkrans Mjölkprotein i wienerkorv Livshotande tillstånd som kan leda till döden Flera allvarliga tillbud, ofta barn eller unga människor

Celiaki (Glutenintolerans) Exakt hur gluten åstadkommer skadan på tarmslemhinnan vet man inte. Celiaki tillhör de så kallade autoimmuna sjukdomarna, vilka gör att att kroppen utvecklar skadliga antikroppar mot något kroppseget ämne.

Celiaki förbundet Förbundet för de som är överkänsliga mot gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein. Beställ på www.celiaki.se

Bakgrund glutenintolerans/celiaki Tunntarmens slemhinna skadas av gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn. Medför kraftigt försämrat näringsupptag Man räknar med att minst 1 av 100 personer har celiaki men alla har inte diagnos

Orsak Ärftlighet Teorier finns också att virusinfektioner, tidpunkt för introduktion av gluten och mängd gluten i maten påverkar risk för uppkomst.

Hur lång och vilken yta?

Symtom småbarn Viktstillestånd viktminskning Buksvullnad och ev. kräkning Kinkighet, dålig aptit Lös kletig avföring, hos 10% förstoppning

Symtom hos det äldre barnet Dålig längdtillväxt Sen pubertet Blodbrist som kan visa sig som dåligt humör/trötthet/håglöshet Buksmärtor, perioder med diarré/förstoppning

Symtom hos tonåringar/vuxna Perioder med magsmärtor, gasspänningar, diarré/förstoppning Illamående, halsbränna, aptitlöshet Trötthet, muskelsvaghet, orkeslöshet Blodbrist som kan visa sig som depression/nedstämdhet Skelettsmärtor och osteoporos pga. Kalciumbrist Infertilitet

Utredning Vägledning blodprov Tunntarmsundersökning En glutenfri kost skall aldrig påbörjas innan tunntarmsundersökning är gjord. Skadan på tarmen hinner kanske läka och omöjliggör en korrekt diagnos. Obs! läkarintyg

Behandling Glutenfri kost livet ut Första tiden kan man behöva äta laktosreducerad kost (tarmslemhinnan saknar förmåga att för bryta ner mjölksockret)

Innehåller gluten Bröd, kaffebröd, kakor, kex Mjöl och gryn av vete, råg, korn Frukostflingor, müsli Pasta Färdiglagad mat med redda såser/stuvningar Allt bakverk på vete, råg, korn Mannagryn, kli, frukostflingor

Produkter att se upp med Vällingpulver Soppor och såser Grötmixer Bakverk, ströbröd Kryddblandningar Charkvaror Glass i strut

Läs innehållsförteckning – använd ej följande livsmedel Bulgur Kornmjöl Rågkross Vetekli Cous-Cous Kruskakli Semolina Vetekross Dinkelvete Lantbrödsmjöl Skorpsmulor Vetemjöl Durumvete Malt och maltsirap Speltvete Veteprotein Grahamsmjöl Mannagryn Ströbröd Vetesirap Havregryn* Matvete Vegetabiliskt Protein Vört Havrekli Rågvete/Triticale Vetefibrer Idealmjöl Havremjöl Rågflingor Vetegroddar Modifierad stärkelse???

Använd i stället Glutenfria produkter Naturligt glutenfria produkter Ren havre

Innehåller inte gluten Maltarom Maltodextrin Maltos (samma som maltsocker) Maltsocker Fruktkärnmjöl(E410) Glutamat Glutaminsyra Guarkärnmjöl (E412)

Vad menas och vad kommer att menas, håll i er!!!!!! Glutenfri Naturligt glutenfri Spårmängder av gluten

Glutenfri För att få kallas för glutenfri får gluteninnehållet högst vara 200mg/100g Produkterna är ofta gjorda av vetemjöl där glutenproteinet ”tvättats” bort

Naturligt glutenfri För att få kallas naturligt glutenfri får gluteninnehållet högst vara 20mg/100g Produkterna är gjorda av ex. majs eller ris som ju inte från början innehåller gluten

Spårmängder av gluten Spårmängder av gluten vilket innebär att gluteninnehållet ligger mellan 0,002g/100g och 0,02g/100g dvs under gränsen för att få kallas glutenfri.

Benämning Kan vara baserat på följande livsmedel Gluten Högst mg/kg Ny EU- förordning (senast 1/1 2012) Glutenfri Både majs, ris, hirs med mera och spannmål som reducerats i fråga om gluten, till exempel vetestärkelse "Specialhavre" får ingå 20 Mycket låg glutenhalt Spannmål som reducerats i fråga om gluten, till exempel vetestärkelse 100 Gammal Förordning (Fram t.o.m 1/1 2012) Naturligt glutenfri Majs, ris, hirs med mera 200

Kan innehålla gluten Sojasås - vid analyser har inte gluten påvisats Öl - se slv.se. Vissa sorter innehåller gluten Sprit - vid analyser har spårmängder påvisats Brödsirap/maltsirap - använd inte! Modifierad stärkelse – Om modifierad stärkelse har framställts från en växtart, t.ex. vete som innehåller gluten så måste detta framgå (SLV)

Havre i kosten Havre får inte kallas inte glutenfritt enligt äldre regelverk men ren havre räknas som glutenfritt i nya regelverket Idag rekommenderas glutenintoleranta att äta ren havre.

Fördelar havre Mer fiber i kosten Bredare kost ger mer näringsämnen Saftigare bröd/kakor

Oatly – mycket låg glutenhalt (enligt tillverkaren)men ej märkt på förpackning, konferera med förälder.

Fria bröd Glutenfritt enligt nytt codex Kan sädeslagsallergiker äta?

Vanligt bland barn och ungdomar med celiaki Att man får undvika mellanmål för att inget glutenfritt erbjuds Att man äter av det man inte skall äta för att inget glutenfritt erbjuds Att man äter av det man inte skall äta för att man inte vill vara annorlunda

Bakgrund Mjölkproteinallergi Förekommer främst under småbarnsåren De flesta börjar tåla mjölk före skolåldern Ej vanligt att tonåringar och vuxna får det Snabb typ och långsam typ

Symtom Hudsymtom Mag-tarmsymtom Luftvägssymtom Anafylaxi. Akut allergisk reaktion sömnrubbningar, slöhet, överaktivitet och försenad viktutveckling.

Diagnos Elimination/provokation (ta bort, tillsätt igen obs! görs på läkarmottagning vid svåra reaktioner) Tarmundersökning (ej vanligt) Blodprov Pricktest Obs!!! man kan vara allergisk även om blodprov och pricktest är negativa

Behandling Kost helt utan mjölkprodukter och livsmedel som innehåller mjölkprotein

Vilka näringsämnen är svårast att ersätta Främst kalcium (hos små barn också andra näringsämnen) Den totala energin kan bli låg om man utesluter utan att lägga till och proteinintaget kan bli lågt

Obs! Tänk på energi och kalciuminnehåll

...kom...men togs bort....kommer igen!

Charkvaror Lithells Många av Scans produkter LIVA-sortimentet, fria från gluten, laktos, mjölk, ägg

Se upp med! Hel och halvfabrikat, färdiga såser Godis/choklad Snacks Charkuterivaror Bröd/bakverk Flingor/mussli

Födoämnesöverkänslighet Immunförsvaret reagerar Allergi och Celiaki! Annan reaktion Intolerans Tarmen kan inte bryta ner ett ämne

Bakgrund laktosintolerans Vid laktosintolernas har man en mindre mängd av det enzym (sönderdelare) i tarmen som bryter ner mjölksocker (laktos). Viktigt att skilja från allergi mot mjölk då immunförsvaret reagerar mot proteinerna i mjölken och man måste äta helt mjölkfri kost

Kolhydrater Enkla sockerarter – monosackarider Disackarider Polysackarider Glukos, fruktos Enkla- Behöver ej brytas ned, tas upp intakta i tarmen Di- poly- Måste spjälkas för att kunna tas upp i tarmen. Stärkelse - nyttigaste formen av kolhydrater, t ex pasta, ris, potatis Sackaros, laktos

Tre former av laktosintolerans •Medfödd laktasbrist är mycket ovanlig. Enzymet saknas vid födseln. •Primär laktasbrist är den vanligaste formen. Man har mindre än 10%-ig laktasaktivitet (1-7% av befolkningen ). Besvären börjar ofta inte före skolålder. •Sekundär laktasbrist kan uppkomma till följd av en skada på tunntarmens slemhinna, t.ex. vid obehandlad celiaki och efter tarminfektioner. Försvinner då tarmen läker.

Mjölkmagar?

Diagnos Laktosbelastning – personen dricker en lösning som innehåller mjölksocker, mäter hur mycket blodsockret stiger med hjälp av blodprov. Gentest på blodprover Elimination (Utesluta) och sedan provocera (återinföra) laktos

Behandling En laktosfri kost (mycket sällan nödvändig) En laktosreducerad kost De flesta laktosintoleranta klarar mindre mjölkmängder utan symtom. Man får prova sig fram till den mängd laktos man klarar utan besvär.

Laktosinnehåll (g/100g) i några vanliga mjölkprodukter Filmjölk 3,7 Vispgrädde 2,9 Creme fraiche 2,6 Yoghurt 2,5 Keso 1,9 Bregott 0,4 Hårdost <0,1

Laktosreducerad kost i Tynnered (ej infört i hela Västra Göteborg än) Maten till laktosintoleranta innehåller max 1 gram laktos/portion

Ca 1g laktos/portion - exempel Mjölk 20g Filmjölk 25g Vispgrädde 40% 35g Creme fraiche 40g Yoghurt 40g Keso 50g Hårdost Fri mängd

Symtom beror inte bara på mängden laktos PH-värde påverkar Vilken övrig mat som ingår i måltiden påverkar (hur fort maten spjälkas) Laktosinnehållande dryck mellan måltider påverkar mycket!

Vad tar man istället? Arlas laktosfria/laktosreducerade sortiment Valios laktosfria produkter. De flesta klarar vanligt smör och margarin samt hårdost Mindre mängd vanliga mjölkprodukter i maten (Obs! detta ska räknas noga på och det ska stå laktosreducerad kost i intygen, inte laktosfri)

Laktosintolerans är inte farligt, det skadar inte tarmen och är ingen allergisk reaktion men kan orsaka mycket obehag och smärta samt vara ett socialt handikapp.

Och hur var det nu med laktos och mjölkprotein?

Födoämnesöverkänslighet Immunförsvaret reagerar Allergi och Celiaki! Annan reaktion Intolerans Tarmen kan inte bryta ner ett ämne

Överkänslighet mot mat Icke immunologisk Aminer Konserveringsämnen Färgämnen i ex. citrus, tomat, jordgubb, azofärgämnen Helena Kellnor, leg dietist 62

Biogena aminer – icke immunologisk Livsmedel som innehåller aminer ex. histamin och tyramin Ex.lagrade livsmedel ost, makrill, salami Alkohol förvärrar reaktionen Obs! Bristfällig hygien medför bakterier, med ökad risk för bildning av biogena aminer.

Specialkostintyg - behövs bifogat läkarintyg eller räcker förälders försäkran? Celiaki Lecitin Rapsolja/olivolja Långa listor på vad som ska uteslutas Kalle tål inte kalvkorv, får nässelutslag!

Specialkostintyg Olika utformade Världens bästa specialkostintyg ska ge så lite kantiner som möjligt och så god mat som möjligt (alltså inte utesluta mer än nödvändigt och lägga till där det behövs) Vårdnadshavare i stället för förälder Personuppgifterna i ansökan behandlas i enlighet med personuppgiftslagen. I och med att informationen lämnas godkänner du även att informationen får lagras och bearbetas i register av ansvarig förvaltning

Grupparbete Titta igenom era egna specialkostintyg Efter allt vi gått igenom den här dagen, vad skulle ni kunna förändra för att förbättra för eleverna och faktiskt minska antalet kantiner med specialkost Spåna på!

Kryddblandningar och hel/halvfabrikat Kebabkrydda Svartpeppar, spiskummin, oregano, paprika, cayennepeppar, vitlök, gurkmeja, koriander, chilipeppar. Rena kryddor!

Kryddblandningar och hel/halvfabrikat Taco kryddmix Salt (25%), Vetemjöl, Kryddor ( Örter (Oregano), Spiskummin, lök-vitlökspulver ), Syra (citronsyra) E330), Klumpförebyggande medel (Kiseldioxid)E551), Veg.olja, kryddextrakt

Kryddor och hel/halvfabrikat Grönsaksbiff Caribbean Morot, råris, kikärter, broccoli, lök, potatisstärkelse, persilja, joderat koksalt, kryddor (bl a vitlök, paprika, curry [bockhornsfrö, cayennepeppar, fänkålsfrö, gurkmeja, koriander, spiskummin]), äpple, glukossirap, veg. buljong (salt, jästextrakt, maltodextrin, smakförstärkare [E 621, E 635], socker, grönsaksextrakt (libbsticka, morot), arom(lök, purjolök, selleri, persilja), karamelliserat socker). Veg. fett till stekning.

Kryddblandningar och hel/halvfabrikat Krämig kycklingsoppa Majsstärkelse, vegetabiliskt fett, vetemjöl, skummjölkspulver, salt, glukossirap, laktos, broccoli, lök, majs, röd paprika, maltodextrin, mjölkprotein, crème fraiche, kycklingarom (innehåller ägg), malt kycklingkött [1,2 %], emulgeringsmedel (E 451 och sojalecitin), jästextrakt, curry, selleriextrakt, selleriarom, gurkmeja, persilja, korianderarom, svartpepparextrakt, rosmarinextrakt, vitlöksextrakt.

Födoämnesöverkänslighet Immunförsvaret reagerar Allergi och Celiaki! Annan reaktion Intolerans Tarmen kan inte bryta ner ett ämne

Äggallergi Kan vara ett starkt allergen. Små mängder luftburet allergen kan ge besvär (få barn) Försvinner ofta tills skolålder Inte svårt att utesluta ur näringssynpunkt ….men ingår i många livsmedel ”lådor”, pajer, puddingar svårt att ersätta ägg I pannkakor och våfflor kan ägg ersättas med 1 tsk bakpulver. Lysozym E1105, konserveringsämne i vissa ostar, vissa reagerar Ovalbumin, ovomucoid, ovotransferrin

Sojaallergi Kan finnas i hamburgare, malet kött, brödverk, glass, sojasås, choklad Winjekorv Sojalecitin(E 322) Sojalecitin används som emulgeringsmedel i de flesta margariner. Det är ett ämne som gör att fett och vatten kan blandas. Sojalecitin i sig är inget problem för den som är allergisk mot soja, men i sojalecitin finns det oftast små rester av sojaprotein. Dessa rester kan vara ett problem för den som är mycket allergisk. E410-E414, E417. Baljväxtfamiljen

Korsreaktioner En korsreaktion gör vanligtvis att man får klåda i munnen, eventuellt svullnar även läpparna och munnen. Det är inte alla med allergi som får korsallergi och får man inga besvär av ett födoämne kan man oftast fortsätta att äta det

Märkningsregler LIVSFS 2004:27 Följande ska alltid anges i märkningen Gluteninnehållande spannmål och produkter därav Kräftdjur och produkter därav Ägg och produkter därav Fisk och produkter därav Jordnötter och produkter därav Sojabönor och produkter därav Mjölk och produkter därav Nötter och mandel och produkter därav Selleri och produkter därav Senap och produkter därav Sesamfrön och produkter därav Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än/10mg/kg eller 10mg/liter, uttryckt som SO² Lupin och produkter därav Blötdjur och produkter därav

Exempel på undantag från märkning Förpackning vars största yta är mindre än 10cm² Produkter som överlämnas direkt till konsument (den som överlämnar ska kunna ge information) ex. manuell charkdisk, smörgåsbutik Skolmatsportioner Restaurangmat Frukt och grönt i lösvikt

Tack för mig!