5. Skala.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Avbildningar av verkligheten
Advertisements

AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Enheter introduktion Hur lång är du?
Varför bygger man broar?
Proportion eller förhållande
Enheter introduktion Hur lång är du?
Hur lång tid tar det att räkna till en miljon?
Roland Carlsson Flödeskartläggning.
Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
Gymnasiearbetet Tekniker och resurser för informationssökning
Tryck.
Ekonomisk bedömning av energirelaterade åtgärder
Kan du omvandla 80 km/h till m/s?
Flexicon – Din systempartner
Praktisk arbetslivsorientering
Mitt Hus! Jag började med min skiss och bestämde att huset skulle va 20 cm långt 13 cm brett och 10 cm högt tills taket började. Jag följde inte min ritning.
Kundundersökning mars 2010
Algebra Kap 4 Mål: Lösa ekvationer
En övning i att formulera sig matematiskt
Tal och de fyra räknesätten Lite multiplikation och mycket bråkräkning
Att hålla en presentation
Att samtala med ungdomar om tobak
Rita av.
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
KARTKUNSKAP 1.
Det här är jag på väg till jobbet. Introduktion till integraler Detta hände idag: Först kör jag hemifrån i en konstant hastighet av 10 m/s. Efter 15.
Kartor.
MÄTNING Människan har alltid behövt mäta saker.
Maryam Mohammadi, Broängsskolan, Tumba –
Liseberg (Göteborg) Av: Emilia Wessel. Liseberg! Göteborg, även kallat lilla London eller Sveriges framsida, äger Nordens största nöjespark! Göteborg,
Procent.
Topografisk karta En topografisk karta är en ”vanlig” karta där det till exempel finns vägar, sjöar och städer. Kartan visar det man kan se med ögat.
Det handlar om multiplikation
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2009 April 2009 Project #:
VILL DU HA EN PASSIV INKOMST GENOM OPN ( The opportunity Network )?
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
Arbete, energi och effekt
Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
Gör direkt: Gå till hemsidan: Klicka på dagens PowerPoint
Av Emmyjansson Planet fakta.
Kan du omvandla 80 km/h till m/s?
Google SketchUp Del 1.
Ingenjörsmetodik IT & ME 2008
Skala ToM Anders Pallin.
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Orientering.
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Gör direkt: Gå till hemsidan: Klicka på dagens PowerPoint
SY NYCKELBAND.
Välkommen till Strands BK´s upptaktsträff :30 Startar vi med en process 10:45Grunder i spärrspel 12:00 SISU bjuder på lunch på Hot Chili 13:00Första.
Kartminne En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilken är sista säkra? –Förenkla.
Planet fakta.
Broar.
Tillgänglighet ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________.
Koncept Vårt företag är ett av de största bilföretagen i Sverige. Det som gör oss unika är vårt breda koncept av bilar. Hos oss kan du hitta allt ifrån.
Lässtrategier. 1. Före läsningen- strategier 1.1 Sätt upp mål med läsningen.
Karttecken Skala Färger Höjdkurvor Fler karttecken
En teoretisk resa genom naturen
Min friggebod Skiss i 3D Miljö/omgivning Vad den ska användas till Material Motivera materialval Jämför med ett annat material, varför är ditt val bättre?
Manada.se Kapitel 5 Geometri. 5.1 Omkrets och area.
EFTER DAGENS LEKTION SKA NI HA LÄRT ER OM Tyngdpunkt, hur man hittar den och hur man ritar kraftpilen som påverkar föremålet Stabilitet och stödyta och.
A C D B Vems påstående stämmer?
X 3.2 Längd och skala Linje, stråle och sträcka
Sid Ritningar.
Noras Portar Karlsängskolan.
Y Division av bråk 1. Vilket eller vilka bråk på bråktavlan är lika med de här talen?  1 2 a) 1 3 b) 3 4 c) Beräkna med hjälp av.
Y 3.3 Volym och begränsningsarea
Avbildningar av verkligheten
Presentationens avskrift:

5. Skala

Hur ska du börja? Fundera på hur lång din bro ska vara i verkligheten (gör den inte för lång, det blir svårare att hitta rätt skala för ritning och modell). Hur bred ska den vara? Hur många körfält? Gång/cykelbana? Hur stor ska öppningen vara? Hämta gärna inspiration från Internet.

Göta älvbron Göta älvbron är en sexfilig klaffbro över Göta älv som förbinder Hisingen med Göteborgs  fastland. Göta älvbron är 910 meter lång och 20 meter bred.

Tower Bridge Tower Bridge är en klaffbro över floden Themsen i London, Storbritannien.  Tower Bridge är 244 meter lång och 16 meter bred. Mellan tornen är bron 61 meter lång och består av två klaffar.

Skala på ritningen Vi kan t.ex. välja att 1 cm på vår ritning ska motsvara 400 cm i verkligheten. När vi avbildar sträckan 4 m på ritningen ska den alltså ritas ut som 1 cm. Det betyder att sträckan förminskats 400 gånger. Det här kan vi skriva som att skalan är 1:400, vilket vi uttalar som "ett till fyrahundra". Exempel: Du ska rita en bro som är 60 meter lång och 20 meter bred. Om vi då ska räkna ut hur lång den blir på ritningen så dividerar vi brons längd och bredd i centimeter med 400 cm. Skala 1:400 6000/400= 15 cm 2000/400= 5 cm Brons längd på ritningen blir alltså 15 cm och brons bredd blir 5 cm. Om man tycker att det blir för stort/litet så ändrar man skalan.

Skala på modellen Ofta vill ha en annan skala på sin modell än vad man har på sin ritning. Vi utgår från förra exemplet med en bro som är 60 meter lång och 20 meter bred. Ritningen skulle göras i skala 1:400 (längd: 15 cm, bredd: 5 cm) Om man t.ex. vill göra modellen dubbelt så stor så måste vi minska skalan. Skala 1: 400 betyder att 1 cm motsvarar 400 cm. Jag vill istället att 1 cm ska motsvara 200 cm, skalan blir då 1:200. Om vi ska räkna ut måtten på modellen så dividerar vi brons verkliga mått med 200 (eller dubblar ritningens mått). Brons längd blir 30 cm och bredden blir 10 cm.