Ät rätt För att träna lätt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tips när du planerar måltider
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
kunskap och inspiration
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Kolhydrater.
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Vitaminer.
Kolhydrater.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Ät rätt För att träna lätt

Jessica Hidebrand Inte bara mamma till Ida i D gruppen Fil kand. Kostekonomi

Hur mycket behöver jag äta då??? KÖN ÅLDER INAKTIV AKTIV SKILLNAD MAN 10-13 2342 KCAL KVINNA 2055 KCAL 14-17 2940 KCAL 2294 KCAL 18-30 3298 KCAL 11% 2247 KCAL 2557 KCAL 12% 31-60 2820 KCAL 3179 KCAL 2199 KCAL 2486 KCAL Källa: Normer SNR kost Dietist XP

Vad är rätt?? Kostcirkeln http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/

Hur ska jag äta…. Tallriksmodellen http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/

Proteiner Kroppens byggstenar Finns i Kött, fisk, tofu, bönor, linser Järn, koppar etc. är bundna till protein Källa: Abrahamsson m.fl. (2003) Näringslära för högskolan. Stockholm Liber.

Fria Radikaler Är molekyler som innehåller en eller flera oparade elektroner och kan då vara mycket reaktiva eˉ Källa: Abrahamsson m.fl. (2003) Näringslära för högskolan. Stockholm Liber.

Antioxidanter Förhindrar bildning och skadeverkan från vissa reaktiva syre- och kväveformer. Kväver fria radikaler och kallas därför ”scavengers”. Antioxidanter= vitamin C, E, β- karoten, lykopen, flavonoider Källa: Abrahamsson m.fl. (2003) Näringslära för högskolan. Stockholm Liber.

Kolhydrater Frukt & Grönsaker Potatis, Ris & Pasta Bröd & Müsli Godis & Läsk Källa: Abrahamsson m.fl. (2003) Näringslära för högskolan. Stockholm Liber

Snabba och långsamma kolhydrater Mäts i GI (Glykemiskt Index)= Hur snabbt kolhydraten tas upp i kroppen Källa: Abrahamsson m.fl. (2003) Näringslära för högskolan. Stockholm Liber

Fett Mättade, Enkelomättade & Fleromättade Binder vitaminerna A,D,E,K. Källa: Abrahamsson m.fl. (2003) Näringslära för högskolan. Stockholm Liber

Nyttig mat Nyckelhålet står för: mindre och/eller nyttigare fett mindre socker mindre salt mer kostfiber och fullkorn /http://www.slv.se/sv/grupp1/mat-och-naring/nyckelhalet

Nyttig mat Köp livsmedel med så KORT innehållsförteckning som möjligt

Mellistips = Nyttig Risifrutti Koka gröt ris och kyl ner Blanda de kalla grötriset med vanilj yoghurt Servera med bär = Nyttig Risifrutti