Energigivande näringsämnen Kolhydrater Protein Fett
Kolhydrater Finns främst i livsmedel från växtriket. Socker Stärkelse Kostfiber
Sockerarter Enkla – glukos, fruktos, druvsocker i frukt, bär och honung 1 molekyl Tas upp direkt i blodet och ger snabb energi. Idrottsmän – blåbärssoppa. Sammansatta – sackaros (vanligt socker), laktos (mjölksocker) 2 molekyler Måste först brytas ned i kroppen innan de kan tas upp.
Stärkelse En sammansatt sockerart som måste brytas ned till druvsocker innan den kan tas upp i kroppen och ge energi. (Kan bestå av 1000 molekyler.) Långsam kolhydrat. Bröd, ris, pasta, potatis, rotfrukter.
Kostfiber Ger ingen energi. Ger volym så att vi blir mätta. Binder vatten i magsäcken. Motverkar förstoppning. Minskar risk för karies. Finns i frukt, grönt, rotfrukter, grovt mjöl. Tips! Drick mycket vatten när du äter fiberrikt, för fiber binder vatten.
Protein Protein behöver vi äta därför att det: Ger energi Bygger upp kroppens vävnader, främst när man växer men även för att byta ut gamla slitna vävnader. Bildar hormoner och enzymer till matspjälkningen. Proteiner består av aminosyror. 8 stycken är livsnödvändiga. Fullvärdigt protein!
Fett Fett behöver vi äta därför att det: Används som energi i kroppen. 25-35% av vårt energiintag bör komma från fett! Ger oss de fettlösliga vitaminerna A, D,E,K Ger de livsnödvändiga fettsyrorna linolsyra och linolensyra
Mättat och omättat fett Fett är uppbyggt av fettsyror Mättade Omättade och fleromättade
Fettets konsistens Livsmedlen vi äter innehåller en blandning av olika fettsyror. Detta påverkar konsistensen hos fettet. Hög halt mättade ger ett hårt fett. T ex smör, hårt margarin, kokosfett, nötkött. Omättade och fleromättade fettsyror ger mjukare och flytande fetter. T ex matoljor, flytande margariner. Finns också i fisk, fågel, nötter och frön.
Välj rätt Omättade och fleromättade är bra ur hälsosynpunkt. Bl a positiv inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Välj mjukt och flytande till matlagning och bakning. Bordsmargarin på smörgås. Fisk flera gånger i veckan. Nyckelhålsmärkta varor.
Undvik Transfett Bildas när vegetabiliska fetter härdas industriellt för att de ska få fastare konsistens. Finns ofta i kex, bakverk, snacks, choklad, chips, pommes frites, färdigmat.