Under första levnadsåret

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Nya råd från Livsmedelsverket om amning och tillvänjning
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Styrka & styrketräning
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Maten och måltidsmiljön som en icke farmakologisk metod
Nya råd om amning och tillvänjning Diskussion med Nationella amningskommittén 8 oktober 2010 Lena Björck Livsmedelsverket.
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Hilda Hassler/Anneli Olofsson Maj 2012
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Senior Alert forum för SÄBO Anna Nylén Leg. Dietist Visby lasarett
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Matsedel v.9 Måndag: Cowboygryta serveras med bulgur
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Medeltiden historia åk 4 del 2
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Hur når vi våra gemensamma mål?
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Under första levnadsåret Ditt barns första mat Under första levnadsåret Centrala Barnhälsovården Göteborg/Södra Bohuslän

De flesta barn klarar sig utmärkt på enbart bröstmjölk och modersmjölksersättning de sex första månaderna av sitt liv. En del barn blir dock tidigt intresserade av mat. Centrala Barnhälsovården Göteborg/Södra Bohuslän

Hur och när ger jag barnet smakprover? När barnet är på gott humör och inte alltför hungrigt! Tillsammans vid matbordet En del barn blir tidigt intresserade av mat. Tidigast från fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka små prov, ca ett kryddmått, av familjens mat, kombinerat med amning/modersmjölksersättning

Många smaker bör provas Frukt & bär Grönsaker Kött, fisk & ägg Potatis & rotfrukter Mjölk & ost Matfett Bröd, flingor, gryn, pasta & ris

Bild: Cecilia Hedström

Det finns inga regler för vilket livsmedel du skall börja med - viktigast är att konsistensen är mjuk.

Bra redskap

0,5-1 tesked är lagom för en smakportion

Kryddor och smaker Tips: riv lök, vitlök, finhacka persilja/dill, tomat, paprika, rosmarin, peppar, pressad citron

En tesked extra i barnets mat, 2-3 ggr per dag upp till 2 år =

När och hur ska gluten introduceras Ska innehålla vete, korn eller råg Havregryn och majsgröt innehåller inte gluten

Vatten och mjölk Vatten är bästa drycken till mat om barnet är under 10-12 månader. När barnet är 10-12 månader kan man erbjuda lite mjölk som måltidsdryck. Dessförinnan går det bra att använda litet mjölk i maten eller en liten skvätt i gröten och efterrätten.

Gröt och välling varje dag upp till 2 år Barn under 2 års ålder behöver 1-2 portioner industritillverkad välling/gröt /dag järnberikade Järnbehov för barn mellan 6 månader och 6 år 8 mg/dag.

Livsmedel att undvika första året Honung Sallad Selleri Spenat Nässlor

Salt och socker

Skapa matglädje

När barnet vill ha mer mat + Vegetarisk kost Husmanskost

Recept finns på BVC

Om vegetariskt - använd berikade ersättningsprodukter

Barnets tänder bör vila några timmar mellan måltiderna (2,5 h)

Vad gör jag om mitt barn är lös i magen? Prova majs- eller risvälling Börjat för tidigt med fullkornsvälling eller fullkornsgröt? Barn reagerar olika på fiber!

Vad gör jag om mitt barn är hård i magen? Ge katrinplommon-, kiwi- eller päronpuré, lite matolja eller messmör. Laktulos eller Bifidus (Semper) Tillräckligt med vätska i mat eller Ersättning? Börjat för tidigt med fullkornsvälling/gröt?