Tryck.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pingisboll, hårtork När hårtorken sätts igång så ”blåser man bort” luften precis där…lufttrycket minskar. Runtomkrig är lufttrycket nästan som innan, alltså.
Advertisements

Kraft och rörelse.
Akustik eller läran om Ljud
Att dras in mot föremålets mitt
TRYCK Här får du lära dig: Vad menas med tryck
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Enheter introduktion Hur lång är du?
Hur kraft och yta samverkar
Mekaniskt arbete och effekt
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Kraft och tryck Kapitel 6.
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
Värmelära.
Hur lång tid tar det att räkna till en miljon?
Rent Vatten.
LANDHÖJNINGEN Det stora trycket från inlandsisen gjorde att jord- skorpan pressades ner … ända upp till 700 m. När isen dragit sig tillbaka låg därför.
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Kraft Profilen Centripetalkraft Lyftkraft Muskelkraft Motkraft
Arbete, energi och effekt
Arbete och effekt Vad är arbete Vad är effekt Vilka enheter
Massa, tyngd, arbete & effekt
Årskurs 8 Fysik – Energi.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Meteorologi Läran om vädret.
Tryck Pierre Ahlstrand, Ellen Keyskolan, Västervik –
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Ljud.
Hur kan ett flygplan befinna sig i luften?
Krafter Sid
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Lufttryck.
Kapitel 6 Kraft och tryck
Atmosfär 100 km hög Luftens tyngd trycker på.
Och annat runt omkring det!
Ljud.
Vänern TÄNK OM | KAPITEL.
Tryck
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
DENSITET Starta BILDSPELs-vy NU ! Ett annat ord för TÄTHET.
MÄTNING Människan har alltid behövt mäta saker.
Maryam Mohammadi, Broängsskolan, Tumba –
Mekanik.
TRYCK.
MEKANIK.
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Kraft och tryck Sid
Arbete, energi och effekt
Väder.
Krafter.
Tryck.
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Rörelser.
Flyta eller sjunka? Det är det som är frågan!
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
MÄTA MED LINJAL.
Arbete och kraft /
Krafter Vad är kraft? Finns det olika sorters krafter?
Arbete Energi Effekt.
Vad vet ni om krafter?.
ETT kraftfull avsnitt.
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
MATERIA Fysik. Materia Runt omkring dig finns material som sten, järn, koppar, plast, gummi m.m. Oavsett vilket material föremålet är gjort av, säger.
Tryck Pierre Ahlstrand, Ellen Keyskolan, Västervik –
Enkla maskiner Olika hjälpmedel för att underlätta arbetet: Hävstänger
Enheter: längd 1 mil = 10 km 1 km = 1000 m 1 m = 10 dm 1 m = 100 cm
May the force be with you
DENSITET Starta BILDSPELs-vy NU ! Ett annat ord för TÄTHET.
Kraft AF åk 8 vt-19.
Presentationens avskrift:

Tryck

Tryck - mål För att uppnå G-nivå För att uppnå mer än G-nivå Veta vad som menas med tryck. Veta hur man mäter tryck. Veta vad som menas med vakuum. Veta vad som menas med kommunicerande kärl. Känna till Arkimedes princip. Delta aktivt i laborationerna och lämna in labrapport. Kunna utföra enkla räkneexempel på tryck. Sträva efter att förstå Arkimedes princip. Veta hur tryck fortplantar sig i vätskor. Delta aktivt i laborationerna med mindra handledning samt mer utförliga labrapporter.

Vad är Tryck?

Tryck Tryck är Newton/kvadratmeter N/m2. Denna enhet kallas även pascal (Pa). Tryck = dividera tyngden av ett föremål med storleken av den yta som finns mellan föremålet och underlaget.

Skidor… Ex) Martin är ute och åker skidor. Han väger 60 kg. Hans tyngd är alltså 60×10= 600 N. Arean av Martins fötter är ca 2,5 dm2. Eftersom Martin har två fötter blir det sammanlagda arean 5 dm2. Trycket på snön blir 600/5 N/dm2 = 120 N/dm2. Om varje skida har en area som är 20 dm2 så blir båda skidornas area mot snön 40 dm2. Trycket mot snön blir nu alltså 600/40= 15 N/dm2. Genom att använda skidor har trycket minskat 8 ggr.

Pistmaskin eller stilettklack? Ex) En pistmaskin väger 5 ton. Det betyder att pistmaskinens tyngd är 5000 × 10 = 50 000 N. Själva plattan som är mot marken är 10 m². Då blir trycket 50 000 / 10 = 5000 N/m². Emelie är ute och dansar med ett par stilettklackar. Hon väger 50 kg vilket innebär att tyngden blir 500 N. Arean av klacken är 0,0001 m². (1 cm²). Trycket blir då 500 / 0,0001 = 5000 000 N / m².

Vattentryck Vattentryck = Trycket beror av den mängd vätska som finns ovanför föremålet. Vattentrycket ökar med ca 10 kPa per meter.

Dykarsjuka En otränad dykare kan dyka till ett djup av ungefär 20 meter utan hjälpmedel. Dykarsjuka beror på att vattentrycket gör att kroppens vävnader och vätskor tar upp kvävgas.

Kommunicerande kärl Lufttrycket är lika stort på alla ytorna. Det här används t ex i vattentorn. Om ett hus är högre än vattentornet får man använda pumpar.

Vattenglas och sugrör – en pump Lufttrycket på vattnet utanför sugröret är lika stort som lufttrycket på vattnet inuti. Fungerar som ett kommunicerande kärl. Om du nu suger i röret kommer luften ovanför vattenytan att förtunnas. Lufttrycket mellan din mun och vattnet är lägre än lufttrycket som verkar på vattenytan i glaset. Luften på vattenytan i glaset trycker mer än den i sugröret och vattnet i sugröret stiger.

Från brunn till bostadshus Det är samma princip för att pumpa vatten i en brunn till ett bostadshus. Man har en pump som suger ut luften ur vattenledningen. Lufttrycket på den fria vattenytan i brunnen trycker upp vattnet i vattenledningen.

Sammanfattning Tryck är Newton/kvadratmeter N/m2. Tryck = dividera tyngden av ett föremål med storleken av den yta som finns mellan föremålet och underlaget. Vattentryck = Trycket beror av den mängd vätska som finns ovanför föremålet. I ett kommunicerande kärl är lufttrycket lika stort på alla ytorna. Det här används t ex i vattentorn.