MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Släng inte mat! Ta hand om den!
godare, snabbare och enklare!
Tips när du planerar måltider
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Under första levnadsåret
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Det svenska kulturarvet
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
Vecka 45 Experiment På måndagen kom Bibbi med en kasse. Vad kan det vara i den? Bibbi hade köpt en maskin som hette moster Hulda. Vad gör man med den ?
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
MAT – OCH MATKULTUR I SYDAMERIKA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Klimatpåverkan från livsmedel
Pannkaksboken (framsida).
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Näring och individuella behov åk 8
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Från frukost till kvällsmål.
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Utvärdering i HK?.
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Matsmältningssystemet
Arbetsuppgift Gipstavla 1500-talet
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
MATSEDEL FÖRSKOLA HÖSTTERMINEN 2012 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug Kökets val Köttbullar makaronerRaggmunk, keso och sylt v
Vid första tanke…. Kan man tro att Sveriges topp 1 är köttbullar & potatis med lingon. Men när du tänker efter riktigt noga tror du den rätten är absolut.
Hur ska man planera upp sina måltider?
Chokladmuffins.. med vaniljgrädde. ingredienser Chockladmuffins med Vaniljgrädde ! 10–12 muffinsformar 100 g mörk choklad, i bitar 200 g rumsvarmt smör.
Klyftpotatis. Du behöver: 3-4 stycken potatisar Olja Salt och/eller grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
SKOLMATSEDEL HÖSTTERMINEN 2013 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug v aug Köttbullar med makaroner ketchup Sprödbakad fisk med kall.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Sveriges matkultur.
Krossa, smälta, riva, garnera
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Exempel på elevsvar uppgift 1
Experiment med vatten Densitet.
Nils Holgerssons underbara matresa, projekt
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Hem- och konsumentkunskap 1. Presentation 2. Presentation av ämnet KR4 3. Smarta Val ?
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi:
Category & Segment Environment Kategori: Enkel och bekväm mat (färdigmat och tillbehör) Segment: Enkel och bekväm mat i butik, allt från smaksättning till.
Lektion 1 Mål med lektionen:
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Mexikansk matkultur Soma Hartikainen.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Mitt matkapital Georg Gyllenfjell.
Linguine San Marzano e Bufala 95 kr
Nina Barresjö Carpe Diem
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
CHILI-CHORIZO-GRYTA MED SPAGHETTI
Hur når vi våra gemensamma mål?
Auberginerullar Tillagad med MandoChef Tillagning: Ingredienser
Presentationens avskrift:

MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf MIN RESA MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf

EUROPA

Frankrike, Grekland, Italien och Turkiet I en resa genom Europa finns det ett flertal platser som sätter sina fina delar eller goda smakupplevelser på minnet. Dessa upplevelser fastnar och skapar på så vis en bredare kunskap kring olika kryddor, smaksättningar och upplägg. Med hjälp av olika kunskaper inom mat- och matkultur så lär man sig vad som passar bra ihop och vad som inte fungerar något vidare. Även tillämpas också kunskp kring råvarorna och tillgångar. Man kan bli mer medveten kring priser och miljö.

Frankrike Fransk omelett En krämig och god omelett är snabb och lättlagad mat. Omelett är lika gott till frukost som till lunch eller tillsammans med en sallad vid middagstid.

Ingredienser 4 ägg 4 msk vatten 1/2 tsk salt 1 msk Arla smör   Fyllning 200 g färska champinjoner ev 1 vitlöksklyfta 1 dl hackad persilja 1 krm svartpeppar

Gör så här Skölj champinjonerna och skär dem i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i smöret i en stekpanna ca 5 minuter. Rör ner persilja, salt och peppar. Håll varmt. Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt. Hetta upp smöret tills det blivit gyllenbrunt i en stekpanna. Stek omelettsmeten på knapp medelvärme i stekpannan. Rör försiktigt i äggsmeten några gånger under stektiden, ca 4 minuter. Omeletten är färdig när äggstanningen stannat men fortfarande är lite krämig på ytan. Lägg på persiljechampinjonerna.

Grekland

Fetaostsallad/ Grekisk sallad   Recept Grekisk Sallad (2-3 personer) Ingredienser: 5 stora solmogna tomater 300-400 gram fetaost, gärna riktig feta från Grekland Olivolja, valfri mängd. En stor gurka Rödlök, två st. En burk svarta oliver. Ett salladshuvud

Tillagning: Skiva tomaterna. Skala bort det mesta av skalet på Gurkan, skiva sedan i ca 5 mm tunna skivor och lägg dem tillsammans med tomaterna i en skål. Skiva även upp rödlökarna till tunna skivor och ner med dem i skålen dem också. Tärna eller smula ner fetaosten i skålen och blanda i oliverna. Ringla över önskad mängd olivolja. Salladshuvudet kan du använda för att göra salladen med matig. På många ställen i grekland får man fetaosten som ett stort block, överst på salladen, det är bra i fall att någon av middagsgästerna av någon anledning inte äter fetaost.

Serveringstips: Vi rekommenderar dig att servera den grekiska salladen tillsammans med några tunna skivor ganska grovt bröd. För att maximera den kulinariska upplevelsen så kan ni servera den grekiska salladen tillsammans med en dressing eller varför inte en riktigt god Tzatziki gjord på grekiskt vis. Grekisk sallad är perfekt för dig som ska bjuda dina vänner på något extra och du kan själv se till att göra din “egen” version av grekisk sallad. Kör hårt och testa dig fram! För att se recept på Tzatziki, titta här: Recept Tzatziki Ett annat tips är att testa krydda fetaosten med olika grekiska örter som går att finna i en vanlig livsmedelsbutik.

Italien

Pizza har blivit en självklar maträtt över hela världen och det är många barn och vuxna som har pizzan högt rankad på sin lista över favoriträtter. Pizzans ursprung anses vara 1500-talets Neapel i södra Italien och den napolitanske kocken Raffaele Esposito skapade den klassiska Pizza Margherita 1889 för att hedra Italiens drottning. Pizzan skulle representera den italienska flaggans färger: rött, vitt och grönt genom fyllningen tomater, mozzarellaost och basilika. Raffaele var också den förste att använda ost i fyllningen på pizzan, vilket vi idag inte kan tänka oss vara utan.

Primörpizza Recept: pizza med eget val av grönsaker och körsbärstomater. Rucola på toppen ger pikant och god smak. Ingredienser 25 g jäst 2 1/2 dl ljummet vatten, max 37° 2 msk Arla® smör-&rapsolja 1/2 tsk salt 6–7 dl siktat dinkelmjöl   Fyllning: 500 g blandade grönsaker 250 g körsbärstomater 4 dl tomatsås för pizza eller pasta 300 g Arla Köket® riven ost pizza 1 dl pumpafrön 4 dl rucola

Gör så här Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, smör-&rapsolja, salt och större delen av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Ansa och dela grönsakerna i mindre bitar. Kavla ut degen till 2 stora eller 4 små tunna bottnar. Lägg över dem på bakplåtspapper på plåtar. Bred på tomatsåsen. Strö över 2/3 av osten. Lägg på grönsakerna. Strö över resten av osten och pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen 10–15 min. Strö över rucola och servera genast.

Turkiet Den speciella Turkiska maten Turkisk mat är väldigt speciell, det är en blandning mellan mellanöst och medelhavssmaker, men resultatet är väldigt unikt och speciellt och du hittar det ingen annanstans i världen. 

När det kommer till Turkisk mat är det vanligaste att man börjar en måltid med meze, de såkallade smårätterna. Huvudrätterna är variationsrika, men grillade kötträtter är typisk Turkisk mat, men även nyfångad fisk, köfte (en Turkisk köttbulle av lammfärs) eller varför inte den turkiska traditionella grytan ”casserole” bestående av kyckling, skaldjur eller nötkött i en otroligt god kryddad stuvning med grönsaker, dock förekommer inte fläskkött eftersom Turkiet är muslimskt.

Imam bayaldi, "då prästen svimmade" - fylld aubergine Imam bayaldi, "då prästen svimmade" - fylld aubergine. Är ugnsgratinerad aubergine som man fyller med tomater och lök. Enligt legenden svimmade en muslimsk präst av lycka när han första gången åt den här rätten. Därför kallas den här rätten ”prästen svimmade”.



Turkisk Imam bayildi Ingredienser: Det här receptet är inmatat enligt en gammal standard för medlemsrecept. Den innehåller därför ingen ingredienslista utan allt står i receptbeskrivningen  Tillagning 3 auberginer 1 gul lök 200 g köttfärs 1-2 stora tomater 2 dl kokt ris plja, salt & peppar köpt eller hemkokt tomatsås

Så här gör du: Imam bayildi är den mest klassiska av alla Turkiska recept. Här är auberginen skuren tvärs över. Skär auberginen i 3-4 tjocka skivor tvärs över. Gröp ur dem till hälften. Finhacka auberginkött & lök, fräs detta i olja, tillsammans med köttfärsen. Tärna tomaterna & blanda ned tillsammans med det kokta riset. Krydda med salt & peppar.   Packa fyllningen noga i de urgröpta auberginskålarna. Lägg dem i en ugnsfast form. Dugga generöst med olivolja & baka i 1 tim i 200 grader. Täck med folie för att det inte ska brännas. Servera med tomatsås.

LYCKA TILL! Önskar Er alla..