Tunneldalar i Stockholm-Uppsala regionen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkommen till Lappland! Vi valde Lappland för där är mycket snö.
Advertisements

Jorden Robert Wedin, Hallägraskolan år 6-9, Halmstad –
KLIMAT.
ISTIDEN Vi lever i den geologiska perioden ’kvartär’ (som har varat de senaste 2,4 miljoner åren) Under denna tid = Glacialer och Interglacialer Svårt.
Jorden Uppbyggande och nedbrytande krafter
Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås?
Inre kraft: Jordbävning
Viktiga begrepp inom exogena processer
Mineralkväve i marken 3-5 ggr per år, återkommande markkarteringar
Jordens processer som formar jordytan
LANDHÖJNINGEN Det stora trycket från inlandsisen gjorde att jord- skorpan pressades ner … ända upp till 700 m. När isen dragit sig tillbaka låg därför.
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.
KALLELSE! Samtliga medlemmar i bostadsrätts- föreningen Stapelbädden 7 kallas härmed till extra stämma avseende lokalen f d Dagcentret. Dag: Torsdagen.
Uppbyggande/nedbrytande krafter Jordens processer som formar jordytan
Vatten.
5. Grafiska objekt Redan på övning fem av sex! Här handlar det om att rita själv, färglägga och att låta kreativiteten flöda. Något för dig? Ritverktyg.
Sveriges olika landformstyper
Isens verkningar Varför blir det istid?.
Anne Kolmodin Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingara och analyser Tillväxtanalys.
KARTKUNSKAP 1.
Behov av jordartskartan för nationella beräkningar av näringsämnesbelastningen (PLC) Faruk Djodjic, SLU.
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Per Danielsson, SGI Sårbarhetskartering Per Danielsson, SGI
Kartläggning av Kungsbackaån GRUNDVATTEN
Sammanfattning fördjupningsuppgift
& Läget på vägarna Mobila tjänster -en ny kanal. Mobila tjänster -Området växer – många aktörer -Förhållningssätt – egen regi eller inte -Endast ny kanal,
Yttre krafter Exogena krafter
Insjön.
Nordens geografi Istiden.
Borrning i förorenade områden Är det vettigt eller….. Olika former av borrning Kommunal vattenförsörjning Enskild vattenförsörjning Bevattning Industrins.
Grundvatten Per Lindmark, Lantbruksenheten
Redovisning - rapport Sören Nilsson Påledal, SGI
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Uppland/Stockholm Anledningen till varför jag valde Stockholm är för
Marken och skogen.
Föroreningstyper och spridning
Samfälligheten Nattsländan, årsmöte Garagen Styrelsen har skrivit ett dokument som heter ”GARAGEN” och lagt det på hemsidan Dokumentet anger.
Istiden.
Rullbackarna Vattentäkt Samråd med allmänheten Mötet är ett samråd om miljökonsekvenser och omgivningspåverkan av en vattentäkt vid Rullbackarna.
En teoretisk resa genom naturen
Ledtråd: Stort och vitt Is och snö
Jordytan förändras.
Naturlandskap blir kulturlandskap
GIS-metodik för sårbarhetskartering stranderosion = Erosionsindex Per Danielsson,
Viktiga ord och begrepp
Per Danielsson, SGI Sårbarhetskartering Per Danielsson, SGI
Ett bildspel producerat av Åke Johansson, Naturhistoriska riksmuseet, i samarbete med Geologins Dag.. SE MER AV VÄRLDEN MED GEOLOGI.
Kvartärgeologi John Östh. Kvartärtiden En benämning på de senaste 2 miljoner åren –Delas in i pleistocen och holocen (världen efter sista istiden) Under.
Jorden Robert Wedin, Hallägraskolan år 6-9, Halmstad –
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Jordskorpans sammanställning Kristall struktur av kvarts (SiO 2 )
Endogena (Tectonic) uppbyggande krafter: Bergskedjeveckning, Jordbävningar, Vulkanism Kontinentaldrift (Energi från jordens inre, konvektionsströmmar i.
Det geologiska kretsloppet Jordens inre krafter Endogena krafter.
Mid-latitude deciduous forest Foto: Mats & Pontus.
Jordytan formas Inre krafter Yttre krafter Anna Samuelsson, Södra skolan, Katrineholm –
Halvöken En powerpointpresentation av Ricky och Mikaela.
Vår jord John Östh. Hur är jorden uppbyggd? Jordskorpan ”äppleskalet” längst ut –Avkylt stelnat material (litosfär) Manteln (astenosfären) inre och.
Lekreden för gös Bevaka leken Lokalisera lekplatser för fiskevårdsplanering Förbättra lekmöjligheterna Gynna den lokala stammen av gös.
Vid sjön. Sötvatten Inte salt vatten Sjövatten kallas sötvatten.
Beskrivande och förklarande text. Två texttyper som används när man skriver faktatexter Används ofta tillsammans Vanligt förekommande i skolan.
Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok
Lös rebusen för att få reda på vad Veckans fördjupning handlar om!
Natrresurser; Berggrunden
Spår av inlandsisen Geografi åk 4.
Hydrologiska cykeln.
Det geologiska kretsloppet
Geografi år 6 Catha Glaas
Jordens processer som formar jordytan
Geografi Vårterminen år 4 Catharina Glaas
Presentationens avskrift:

Tunneldalar i Stockholm-Uppsala regionen En grundvattenresurs i en växande storstadsregion

Vad är en tunneldal? En tunneldal är en glacifluvial flodbädd som skurits ner i bergrunden. Glacifluviala sediment kan ha avsatts i dalen beroende på vattenflöde, hastighet och volym. Tunneldalar förekommer huvudsakligen i områden med tjocka okonsoliderade sediment och sedimentära bergarter. Tunneldalar kan dock förekomma i svaghetszoner i hårdare berggrund.

Tunneldalar och rullstensåsar Tunneldalar och rullstensåsar är besläktade där rullstensåsar har avsatts ovanpå bergrund och sediment och skapar kullar och ryggar i landskapet medan glacifluviala sediment i tunneldalar är ofta inte synliga ovan markytan.

N-kanal Tunneldar bildas i s.k. Nye- (N) kanal som skurits in i berggrunden. Sedimentation sker i fördjupningen i bädden. Bädden har ofta en fyrkantig profil. Inlandsis Underliggande sediment eller berggrund N-kanal (tunneldal)

R-kanal Rullstensåsar bildas i s.k. Röthlisberger- (R) kanaler som skurits in i isen. Sedimentation sker i inuti . Kanalen har ofta en rund profil. R-kanal Inlandsis Rullstensås Underliggande sediment eller berggrund

Exempel på tunneldalsystem i södra Ontario, Kanada Tunneldalar i kristallin berggrund i norra delen av området kontrolleras av strukturer. Efter Sharpe, Russell och Pugin (2013)

Hur skapas tunneldalar? Två huvudsakliga teorier: Tunneldalar skapas genom erosion av underliggande geologi, där en ursprunglig R-kanal omvandlas till en N-kanal med tiden: ”Steady State” modell. Tunneldalar skapas genom tappningar av dämda issjöar under isen: Jökulhlaups. I Stockholms- och Uppsalaområdet med kristallin berggrund kan storlek och utbredning av tunneldalar styras av närvaron av mer lätteroderade tektoniska zoner. Snabba flöden från Jökulhlaups har större sannolikhet att skapa tunneldalar i kristallin berggrund än ”Steady State” flöden där rullstensåsar är mera sannolika. Rullstensåsar kan finnas inuti tidigare tunneldalar som senare täckts av senare sediment som t.ex. glacial lera.

Exempel på en rullstensås i en tunneldal i Saskatchewan, Kanada Efter Sharpe, Russell och Pugin (2013)

Klassificering av tunneldalar med avseende på grundvattenförekomster Klassificering av tunneldalar. Grupp D är i kompetent berg. Efter Smit och Bergman, 2012. Blå ruta visar tunneldalar av intresse i Stockholms-Uppsalaområdet. Efter Smit och Bregman (2012)

Stockholm- Uppsalaområdets geomorfologi Peneplan som genomkorsas av sprickdalar. Sprickdalar är linjära tektoniska svaghetszoner. Peneplan med berg i dagen eller tunt moräntäcke och kärrtorv. Synliga sediment i sprickdalarna är glaciala- och postglaciala leror, kärr- och mosstorv och morän; ibland svallsediment och glacifluviala sediment.

Exempel på geomorfologin i Stockholmsområdet:

Var kan man förvänta sig att hitta tunneldalar i Stockholms- Uppsalaområdet? I områden med synliga glacifluviala sediment. Lågt liggande områden som är täckta av senare sediment som t.ex. leror och torv. Områden med synliga tecken på stora vattenflöden som t.ex. jättegrytor och hällar med tecken på vattenerosion och plastiskt deformerad is.

Östuna, glacifluviala sediment Brunnar med flöden > 5 000 l/h är markerade i med blåa punkter

Alundaområet, sydvästra Östhammar kommun

Tunneldal som bildas under ”Steady State” Rullstensås som bildas under ”Steady State” Tunnelsdal som bildas av Jökulhlaups Tunnelsdal som bildas av Jökulhlaups med topografisk styrning Efter Boulton and Hindmarsh (1987)

Konceptuell Modell för en tunneldal i Stockholm- Uppsalaområdet Sand Tunneldal Grus, sten och block Lera Underliggande berggrund

Exempel på tunneldalar i Estland täckta eller delvis täckta med lera Exempel på tunneldalar i Estland täckta eller delvis täckta med lera. Efter Smit och Bregman (2012)

Tunneldalar och ibland rullstensåsar i Stockholmsområdet verkar ha samband med Jökulhlaups Storblockig ”morän” förekommer ofta i samband med glacifluviala sediment, Mycket grova vattenförande sediment förekommer direkt på berggrunden och kan misstas för ”ruttet” berg.

Nordost om Östuna Område med ”storblockig morän” norr om Stockholmsåsens norra ände

Stäketområdet-Ett exempel på gömda tunneldalar och möjlig grundvattenresurs?

Sammanfattning Tunneldalar Tunneldalar styrs av tektoniska svaghetszoner och paleofloddalar som eroderats av inlandsisen. Tunneldalarna har skapats genom jökulhlaups vid bergtrösklar Tunneldalar förekommer ofta i närheten av rullstensåsar

Var hittar man tunneldalar och grundvatten? Områden som är täckta med lera och torvjordar Områden med N-S sprickdalar täckta med lera Områden med karterade glacifluviala sediment Områden som karterats med ”svallsediment” I samband med områden med storblockig ”morän” Närvaro av källor i områden med lite eller inga glacifluviala sediment Områden med jättegrytor eller andra strukturer som pekar på en påverkan av rinnande vatten.