Syra dina grönsaker 26.10.2013.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Släng inte mat! Ta hand om den!
Atomer och kemiska reaktioner
En Dag i Ramadan Ramadan
Spänst 5 Veckors program för att förbättra din SPÄNST
Åk till Sverige.
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Tvätt och rengöring.
Under första levnadsåret
Det svenska kulturarvet
Servicekunskap Hur vill du jobba med boken?
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
Linköpings Universitetsbibliotek
Hemtrivsel.
Kemi.
Company/Dept, Author Nyheter om N och P i foder till grisar! Kerstin Sigfridson Lantmännen Lantbruk Produktutveckling Piggfor Kerstin.
Hjärtat och blodomloppet
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Mat och klimat.
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Mikroorganismer.
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. HUR? Powerpoint
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Hinduism  Åk 6 1.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Text av Emran Safi Myskoxe.
Hur ska man planera upp sina måltider?
Cornflakes historia.
Chokladmuffins.. med vaniljgrädde. ingredienser Chockladmuffins med Vaniljgrädde ! 10–12 muffinsformar 100 g mörk choklad, i bitar 200 g rumsvarmt smör.
Klyftpotatis. Du behöver: 3-4 stycken potatisar Olja Salt och/eller grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver.
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför? Tvätta varför då?
Gör direkt: Gå till hemsidan: Klicka på dagens PowerPoint
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Sveriges matkultur.
Krossa, smälta, riva, garnera
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Solen ger oss energi -Energin vi får från solen räcker för att täcka världens behov flera tusen gånger om, men då måste två problem lösas. 1. Vi måste.
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Att skriva en beskrivande- och instruerande text
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Konserveringsmetoder
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Lök Syftet Öka elevernas kunskaper om Rotfrukter & lök - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom.
Nina Barresjö Carpe Diem
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
CHILI-CHORIZO-GRYTA MED SPAGHETTI
Hur når vi våra gemensamma mål?
Kanderade mandlar 200 gram mandel 2 msk vatten 4 msk socker
Presentationens avskrift:

Syra dina grönsaker 26.10.2013

Mjölksyrejäsning eller fermentering Är en gammal metod för att bevara livsmedel som grönsaker, mjölk och fisk Metoden har använts under många tusen år men har fallit i glömska då vi fått moderna metoder som djupfrysning och konservering Används även inom bakning eller vid matlagning och även för smak

Mjölksyrejäsning eller fermentering I och med jäsningen förändras livsmedlet och livsmedlet blir lättupptagligt i kroppen stärkande förbättrar matsmältningen innehåller dessutom ett högre näringsvärde än den ursprungliga produkten

Mjölksyrejäsning eller fermentering Metoden bygger på att på att grönsaker har naturligt mjölksyrebakterier – vissa har mera än andra Då man skapar rätt förutsättning för mjölksyrebakterierna omvandlar de sockret i grönsakerna till mjölksyra I den sura miljön kan förruttnelsebakterierna inte leva och då bevaras grönsaken naturligt

Mjölksyrejäsning eller fermentering För att skapa rätt miljö behövs följande rätt temperatur en viss mängd salt – OBS! Havssalt och en miljö utan luftens syre under processens gång omvandlar bakterierna socker i grönsakerna till mjölksyra miljön blir sur och nedbrytande organismer kan inte leva i den miljön

Mjölksyrejäsning eller fermentering Vad behöver man för att syra? noggrannhet och tålamod – tänk på att en syra produkt är som bäst efter några månader – ingen snabbmat vanliga glasburkar med skruvlock eller konserveringsglas med gummiring eller speciella jäskrukor Glasburkarna tvättas ordentligt, steriliseras i ugn 125 grader 30 minuter Burklock och gummiringar kokas 10 minuter Helst ekologiska grönsaker? God hygien

Mjölksyrejäsning eller fermentering Syrningen När alla grönsaker är intrykta i en burk – luften ut och vätska som täcker massan Använd tyngd som tefat + sten, kålblad + tyngd, etc Locket läggs på Processen startas i +25 grader under två dygn Då processen kommer igång börjar det bubbla och lukta Efter två dygn – sänk temeperaturen till + 16 – 18 grader under ett par veckor Efter det kan produkten mogna i en temperatur på 0 - +8 grader – mörkt och svalt Nu håller produkten länge

Grundrecept på surkål Ingredienser Tips 2 kg vitkål 20 g salt (bergsalt) 1 krm kummin 3 st lagerblad 4 st enbär Tips Låt stå i: 2 dagar i 20-25 grader (kaosfasen) sedan i: 2 veckor i 15-20 grader (mjölksyrningsfasen) sist i: 1–flera månader i 0-5 grader (mogningsfasen)

Mjölksyrade grönsaker Bra länk: http://www.alltommat.se/recept/Syrad-lok-vitkal-och-morotter-20478 Vitkål Syrade morötter Syrad lök 1 kilo vitkål 1 kilo morötter 1 gul lök 1 tsk salt 1 tsk salt 1 tsk salt 2 tsk kummin 2 tsk he kummin el senapsfrö 3 lagerblad Saltlag 2 dl vatten 1½ tsk salt

Tillagning 1. Se till att händer, redskap och burkar är väl rengjorda. Ansa och strimla vitkålen fint. Skala och grovriv morötterna. Skala och skiva all lök. Tillsätt motsvarande en skivad lök i kål- respektive morotsrivet. 2. Blanda lök, vitkål och morötter var för sig med salt. Saltet gör att vätskan frigörs lättare. Koka en lag på vatten och salt. Låt kallna. 3. Pressa och stöt grönsakerna så att vätskan pressas ut. En mortelstöt, slev eller knytnäve gör jobbet. Vätskan som bildas ska inte hällas av. Ställ bunken i kylen 1 timme så att vätskan dras ut ytterligare. -Arbeta grönsakerna en sista gång. 4. Vänd ner kryddorna och pressa ner grönsakerna i burkar. Använd en mindre burk som tyngd. Sätt på lock. Grönsakerna ska täckas av vätska, tillsätt annars mer saltlag. Ställ burkarna i en långpanna – om det jäser över kan vätska sippra ut. 5. Låt stå mörkt i rumstemperatur (20–22 grader) i ca en vecka. Kontrollera vätskenivån och lukten efter 3–4 dagar. Om den är frisk och syrlig har syrningen kommit igång. Efter 5–7 dagar bör grönsakerna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ burkarna att mogna i kylen. Nu avstannar syrningen och aromer utvecklas. Låt stå 4–6 veckor innan processen är helt klar. Grönsakerna håller minst 6 månader i kyl.

Mjölksyrade rödbetor Länk: http://brorsonsblogg.blogspot.fi/2011/10/mjolksyrade-rodbetor.html Till en 2 liters glasburk med spännlock behövs: 1,5 kg skalade rödbetor 150 g vitkål 1 tsk kummin några pepparrotsbitar 15 g salt Sterilisera glasburken i ugnen på 125° C i 15 min och låt den svalna. Väg upp saltmängden och kummin. Skala rödbetor, väg upp vitkål och skala och skär pepparroten i bitar. Riv betorna och kålen på den grova sidan av rivjärnet. Varva det rivna med salt, kummin och pepparrot i burken. Pressa och knåda det olika lagren så det vätskar sig. Stäng locket och låt burken stå i 18-20° C i 2 veckor. Ställ den kallt och njut av en mycket nyttig rätt.

Kimchi – koreansk surkål Bra länk http://gurrestatradgard.se/mjolksyrade-gronsaker/ Ett recept på Kimchi – finns hur många som helst 1 vitkålshuvud 1.5 dl rädisor/rättika 3 klyftor vitlök 1 knippe salladslök/purjo 1.5 msk riven ingefära 3 msk salt Torkad chili 1,5 dl rivna morötter https://www.youtube.com/watch?v=D9exwwqxj9M

Mjölksyrejästa grönsaker Bra länk http://fermenteringsfixeringen.wordpress.com/2012/05/03/mjolksyrejasta-gronsaker/ http://www.legimus.se/work/details?workId=1ac53b09-6ab0-4699-8bec-c561eeed961c Nu skall ni kunna göra upp ett recept själva !

Annelies Schöneck anses vara en av Sveriges mest kunniga vad gäller mjölksyrejäsning. Boken kan beställas via nätet. Ni som vill fördjupa er i mjölksyrningens hemligheter – sök på nätet och skaffa böcker om syrning – ha tålamod och testa er fram Sökord: mjölksyrning av xxxxx