JULEN.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ja så är det snart jul igen. Denna julen får jag fira med en nykomling i familjen. Jag blev den 5 november Farmor till en liten pojke. Han, Nilo har fått.
Advertisements

Sagan om Piffy.
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida” December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida”
Dagar & datum Julens växter Tomten och klapparna Julens mat och dryck
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Sverige.
God Jul ? Du behöver inte vänta till Jul….
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Julkalender
Välkommen till Sverige!
God Jul Du behöver inte vänta till Jul…
Jenny Nyström.
Några bilder som hjälper oss att minnas vad som hänt.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Judiska högtider.
Vad är Club Peeker? En applikation till mobiltelefon En ”Peeker” som indikerar med ljusnyanser, kopplas till mobilens kontaktuttag Bygger på Bluetooth.
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
Svärmor går på oväntat besök hem till sin nygifta svärdotter
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
6 gifta män blir nedsläppta på en ö med bara en bil och fyra barn var i sex veckor Varje barn sysslar med två olika sporter och antingen musik eller danslektioner.
Rita av.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Du ÖnskAs en rigtigt gOD jul GOD JUL Först, klicka på stjärnan på julgranen, så vi kan få ljus i den….
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Marcus berättar lite om sig själv
Av Victor Karlsson 20 november 2014
Vinter Av: Johanna 18/11-14.
Måndag den 17 november 2014 Olle Hellzén. Dagarna blir kortare och det blir kallare. Det blir slaskigt och det är inte kul.
Måsens pedagogiska år 2010 /2011
Den moderna Jultomten och Julbocken
Måndagen den 17 november 2014 Av Tilda Eriksson
Så firade vi födelsedagar förr.
Jultomten.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Hur man firar jul i Ryssland(Россия)
Varför vi firar olika helgdagar och högtider
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
 Sabbat  Sabbat är den judiska Villo dagen. Sabbat firas varje vecka från fredags kvällen tills lördags kvällen som du kan se tre stjärnor. sabbat har.
Allmänheten om julens mat och dryck S Spendrups: Synovate Temo: David Ahlin Datum:
Kanada Joyeux Noël.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Grej Of The Day En kvinnlig gottegris.
482 pennor insamlades på Sannarp under 10 dagar i december För oss en symbolisk gest av solidaritet och betydelsen av utbildning.
{ Ryssland. Fader frost och snöflickan kommer med presenter. 31 December är det nyår och 7 Januari är det jul och den 14 januari är det nyår igen. Den.
JUL I KANADA AV: Johanna och Linus!.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Textilarbete Alice Höök.
Sveriges matkultur.
VÅRA DIKTER.
Jul I Rumänien KevinL LinnéaM.
Krinstendomen.
Judendomen k.
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Naturlandskap blir kulturlandskap
JUL-KRISTENDOMEN JULEN FIRAR MAN FÖR JESUS FÖDELSE.
Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv.
Julkalender för 4A
Jultallrik Glögg Fridhems pepparkakor Russin Julmust VälkomsttallrikKall tallrik Egen inlagd strömming Egen löksill Egen matjeröra Kallrökt lax Ägg Hembakat.
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!.
V.49: Veckobrev för förskoleklass A
Veckans fördjupning handlar om en speciell tid. Vet du vilken
Veckans fördjupning handlar om en sak som många har i december
Utklädd med kulor och ljus till Jul
Veckans fördjupning handlar om en högtid. Vet du vilken det är
sjunga julsånger, julmusik
Fest och Glädje.
Rutiga godsaker Ledtråd.
Presentationens avskrift:

JULEN

Fakta Julen är förknippad med lucia, julklappar, pepparkaksbak och julmat. Man kan stöpa ljus, stoppa korv, koka knäck och annat julgodis, ta fram julprydnader och klä en gran. Kalle Anka och hans vänner sändes 1960 för första gången på julafton och har efter det sänts varje julafton. 1961 sändes den första julkalendern på TV. Det som också återkommer varje jul är julmusik, julmat med bland annat risgrynsgröt, julskinka, julbord, lussekatter, julmust, jultidningar och julstädning.

Fakta Jul är en högtid som firas i slutet av december till minne av Jesus födelse. Julhögtiden firas med början den 24 december och avslutas den 13 januari då "julen dansas ut”. Kring mitten av 1700-talet dök de första klädda granarna upp i Sverige. På 1800-talet blev det allt vanligare med julgranar och Sverige började importera tyska julgransprydnader. Idag kläs granen oftast dagarna före julafton.

Fakta Jultomten är den som kommer med julklappar i juletid. Han avbildas oftast som en tjock man med röd luva och ett långt vitt skägg. Julbocken Julbocken har använts som symbolisk figur i juletid under mycket lång tid. Julbocken förekommer exempelvis som prydnadsfigurer, ofta gjord i halm eller uthuggen i trä.

Julmat Pepparkakor På 1400-talet var peppar en ingrediens i pepparkakor, dock inte nu längre. Den 9 december är pepparkakans dag. Lussebullar är ett svenskt bakverk som innehåller saffran och som är starkt förknippad med luciahelgen. Julbord Ett julbord är en buffé. Flera rätter, som julskinka, köttbullar, Janssons frestelse, sill och prinskorv brukar förekomma på ett julbord

Juldryck Julmust Julmust är en läskedryck. Förr tillverkades must före jul och lagrades ett år innan den såldes under beteckningen julmust. Glögg Glögg dricks ur små koppar och till detta serveras mandel eller nötter och russin.

Så här brukar vi göra I början på december sätter vi upp adventsprydnader och adventsljusstakarna. Vi sätter upp en julgran ute och klär den i ljusslingor. Veckan innan julafton brukar vi julpynta inne med massor av jultomtar och andra prydnadssaker. Kvällen före julafton klär vi julgranen inne. Vi klär den i ljusslingor, julkulor, glitter, och smällkarameller.

Så här brukar vi göra Vi brukar baka pepparkakor varje år i december. Vi gör ingen egen deg utan den köper vi. Vi har många formar, både stora och små. När dom är klara i ugnen och har blivit svala brukar vi ha på glasyr på dom. Jag och min syster skriver en önskelista varje år. Varje julaftons morgon så ligger det något paket under granen. I år har jag sålt jultidningar

Så här gör vi På julafton brukar vi vara hos våra kusiner i stockholm. Vi brukar åka så att vi kommer dit när Kalle Anka och hans vänner är. När vi har tittat klart på Kalle så brukar vi äta julmat. Det är ett julbord med jättemånga olika rätter. Det finns julskinka, köttbullar, Janssons frestelse, sill och prinskorv. Efter maten så brukar de vuxna ta hand om disken och sitta och prata ett tag. Efter det så blir det fika. Vi brukar dela ut julklapparna ungefär kl 19.