Kraft och tryck Kapitel 6.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kraft och rörelse.
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Att dras in mot föremålets mitt
Fritt fall – ett fall i vakuum
Krafter och rörelse Repetition.
Hur kraft och yta samverkar
KRAFTER - Märkbara men osynliga.
May the force be with you
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
Kraft Profilen Centripetalkraft Lyftkraft Muskelkraft Motkraft
Mekanik Sammanfattning.
Arbete och effekt Vad är arbete Vad är effekt Vilka enheter
Årskurs 8 Fysik – Energi.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Fysik år9 Inför provet v. 49.
Rörelse och kraft Sid
Fritt fall Sid
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
De fyra krafterna!! och standardmodellen
Kraft och Rörelse Prov Ons v.20
En kraft är något som antingen drar i något eller skjuter på något.
Rörelse Kapitel 7.
Krafter Sid
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Kapitel 6 Kraft och tryck
Hållfasthetslära Repetition.
Vi undersöker kraft och rörelse
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Kraft Arbete Energi Effekt Rörelse
Mekanik.
TRYCK.
MEKANIK.
KRAFT Ett föremåls möjligheter att röra sig
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Kraft och tryck Sid
Arbete, energi och effekt
Krafter.
Matematiker Fysiker Astronom
Rörelser.
Kraft - motvikt All kraft har en motkraft
Rörelse Kapitel 7.
May the force be with you
Arbete och kraft /
Krafter Vad är kraft? Finns det olika sorters krafter?
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Arbete Energi Effekt.
Vad vet ni om krafter?.
Gravitation Nastasha Fre, ISGR/International section, Göteborg –
Tyngdpunkt =en punkt där hela massan är samlad
Vår syn på Universum Universum kan inte vara oändligt stort & oändligt gammalt! - Då skulle det inte vara mörkt på natten….
Kraft Arbete Energi Effekt Rörelse
Krafter.
En inledning till pararbete i åk 8
Repetition Kraft och Rörelse Prov Ons v.20. Vad menas med begreppet kraft? Något som kan få ett föremål att – ändra formen – ändra rörelseriktningen –
EFTER DAGENS LEKTION SKA NI HA LÄRT ER OM Tyngdpunkt, hur man hittar den och hur man ritar kraftpilen som påverkar föremålet Stabilitet och stödyta och.
Krafter Fysik. Repetition  Krafter i fysiken Tyngd Kraft Massa  Olika typer av krafter Muskelkraft Tyngdkraft Dragkraft Spännkraft Gravitationskraft.
Kraft, rörelse och arbete HGA. Olika sorters krafter Anne-Lie Hellström, Christinaskolan, Piteå – HGA Tyngdkraft - jordens dragningskraft.
KRAFTER KRAFT MOTKRAFT MASSA TYNGD. Krafter påverkar materia  Prova att lyfta din penna  Jämför detta med att lyfta något tyngre, tex din fysikbok.
Enkla maskiner Olika hjälpmedel för att underlätta arbetet: Hävstänger
May the force be with you
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Fysik Krafter.
Arbete, energi och effekt
Kraft, rörelse och arbete
Krafter och tyngdpunkt
May the force be with you
Newtons 1:a lag. Tröghetslagen
Bara en kraft kan ändra fart eller riktning på något.
Men vänta lite här nu va???. Men vänta lite här nu va???
Kraft AF åk 8 vt-19.
Presentationens avskrift:

Kraft och tryck Kapitel 6

Kraft En kraft kan få föremål i rörelse. Tyngdkraften får föremål som släpps från en höjd att falla mot marken. En kraft kan få föremål att stanna. Friktionskraften som får en fotboll att sluta rulla. En kraft kan förändra ett föremåls form. När man med muskelkraft knycklar ihop ett papper eller aluminiumburk. En kraft har alltid en motkraft. När en raket skjuts upp mot rymden är det motkraften från motorn som skjuter den uppåt.

Tyngdkraft Människan har ”alltid” vetat att föremål ramlar mot marken om man tappar eller släpper de. Sir Isaac Newton (1643-1727) förstod på 1600-talet att det var samma kraft (tyngdkraften)som gjorde att ett äpple föll till marken från trädet som höll planeterna i sina banor runt solen. Det han egentligen förklarade var att det mellan alla föremål oavsett storlek drar sig mot varandra, s.k. dragningskraft (gravitation) Hur stark dragningskraften blir beror på föremålens massa och avståndet mellan dem.

Tyngd och vikt Oftast gör vi ingen skillnad när vi pratar om tyngd eller vikt men… för en fysiker är det två olika saker! Vikt är föremålets massa, den är samma oavsett var i universum man befinner sig. Tyngd är hur stor tyngdkraft som drar i föremålet, den skiljer sig år mellan olika platser i universum. Tex har månen som är mindre än jorden bara en sjättedel av tyngdkraften.

Enheten newton För att mäta kraft använder man en dynamometer. Man mäter kraft i enheten newton (N) En vikt med vikten (massan) 1 kg visar tyngden (kraften)10 N på dynamometern. En vikt med vikten (massan) visar tyngden (kraften)100 N på dynamometern. Lab 1, Massa och tyngd

Tyngdpunkt Alla föremål har en tyngdpunkt, den ligger mitt i föremålet. Man kan inte mäta sig till tyngdpunkten med en linjal eftersom massan inte alltid är jämnt fördelad.

Stödyta Stödytan är den yta som har kontakt med underlaget, för att ett föremål ska stå stadigt ska tyngdpunkten vara rakt över stödytan. Lab 2, Ett föremåls tyngdpunkt

Kraftpilar För att beskriva olika krafter som verkar på ett föremål, ritar man kraftpilar. Pilarna visar åt vilket håll kraften verkar och hur stor den är. Åt vilket håll rör sig bollen? Lab 3, När välter asken?