Ger hälsa och välbefinnande

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träningslära med kost.
Advertisements

En sammanfattning på saker som man inte får glömma till provet
Muskler och Styrka.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hälsa och Kondition.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Kondition och träning.
Styrka & styrketräning
”Teorin” bakom konditions- och styrketräning!
Styrketräning.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Träningslära 9:or ht 11.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
Träningslära Kondition
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
..det beror på vilken sorts styrka man pratar om !
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Idrott och hälsa Vannhögskolan
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Träningslära Styrka.
Uppvärmning?.
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
GTU nivå 2. Träningslära, teori
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
Hälsa och Kondition.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Vem är jag? Jenny Gadell 33 år
Vad är kondition? Kondition, eller uthållighet, är förmågan att kunna arbeta med hög intensitet (tempo/fart) under förhållandevis lång tid.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Musklerna Ca 50 % av kroppsvikten.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Träningslära Pontus Fabricius – Personlig Tränare, Lärare i Idrott och hälsa och Folkhälsovetenskap.
TRÄNINGSLÄRA Våra kroppar är anpassade för ett liv i rörelse. Vad händer med våran kropp när vi rör oss för lite?
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
Kondition Pulsträning och syreupptagningsförmåga.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Energi och Näringsämnen
Målformulering att sätta upp mål
Styrka & styrketräning
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Temaarbete under 4 lektioner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
EN BRA LEKTION Skapa en lektion utifrån fem angivna mål
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Ger hälsa och välbefinnande Träning + Kost + Vila Ger hälsa och välbefinnande

Kondition Stora muskelgrupper Exempel, springa, simma, bollspel och cykling 2-3 gånger i veckan Från 15 minuter till en timme. Bedrivs som intervall eller distansträning Puls område 150 – 180 slag/minut

Varför? Hjärtat kan pumpa ut mer blod per pulsslag. Större slagvolym. Lägre vilopuls. Eftersom hjärtat pumpar ut mer blod per slag och då inte behöver slå så ofta. Ökad uthållighet, orkar jobba mer. Mindre stress och ökad känsla av lycka. Lättare att hålla jämn vikt Motverkar belastningsskador, åderfettning, hjärtinfarkt och förlänger livet.

Styrka Dynamisk styrka Dynamisk uthållig styrka 15-50 reps, 2 gånger med kort vila mellan reps, lätt belastning, 2-3 gånger i veckan. Exempel sit ups, armhävningar. Dynamisk maximal styrka 5-10 reps, 2-3 gånger med lång vila mellan reps, 2-3 gånger i veckan. Exempel gym träning Statisk styrka, endast bål, intervall.

Styrkeökning beror på Muskelceller och bindväv blir starkare Muskeln blir tjockare, gäller pojkar på grund av testosteron. Nerverna blir bättre på att aktivera muskelcellerna Träningen är specifik, du blir uthålligt stark om du tränar uthållig styrka osv.

Superkompensationsmodellen styrka-kondition

Varför? En stark rygg och mage stabiliserar bålen och motverkar skador i ryggen. Motverkar skador i all idrott. Motverkar förslitningar och skador i arbetslivet. Prestera bättre i olika fysiska övningar.

Rörlighet Övningar med syfte att öka rörligheten i en led. Principer Muskeln måste vara uppvärmd innan. Musklerna ska vara avspända. Långsamt till ytterläge. Aktiva eller passiva arbetssätt

Stretching Töjning som är statisk. Håll stilla i ytterläge i 10-30 sek Större muskel längre tid.

Tänjning Gunga till ledens ytterläge. Upprepa flera gånger. Mjukt och inte så fort.

Kontraktion-avslappning-töjning Dra ut muskeln nära smärtgränsen Spänn muskeln kraftigt i 10 sek och slappna av 2-3 sekunder utan att ändra ställning. Dra ut muskeln så långt det går i 10-30 sek.

Töjningseffekten

Varför? Får ut mer kraft. Minskar risken för skador, typ muskelbristningar. Bra hållning Avspända muskler Bättre prestationer i olika idrotter, genom bättre teknik och större rörelseomfång

Teknik/koordination Samspel mellan sinnen, nerver och muskler Ett samspel mellan muskelsinne, syn, ledsinne och känsel. Inbaning: Hjärnan styr medvetet hela rörelsen, den blir ofta klumpig och känns jobbig. Automatisering: Efter en tid kan man utföra rörelserna utan att tänka på dom.

Metoder Återkoppla från dina egna sinnen. Återkoppla från en tränare/kompis Dela upp i delar vid svåra sammansatta rörelser. Exempel simning, först bentagen och sedan arm och sedan allt. Speglar, filma, tävla

Principer för teknikinlärning Du måste vara utvilad och motiverad Tidigt i träningspasset men ordentligt uppvärmd. Kräver mycket tid, tålamod och repetition. Viktigt att veta hur idealet skall utföras innan man kan förbättra detaljer. Viktigt med återkoppling.

Teknik utveckling

VILA Olika behov efter olika träningspass. Beror på hur van man är vid träningen. Beror på kost och vätska. Tungstyrketräning ca 48 timmar vila av tränade muskler. Konditionsträning ca 24 timmar vila. Teknikträning kan göras oftare, någon timmes vila räcker.

SÖMN 8-9 timmar. Viktigt för att återhämtning skall vara möjlig. Viktigt för att bearbeta och utveckla tekniken.

Vätska före, under och efter träning Drick mycket före tävlingen Vätskebrist är det som snabbast försämrar din prestationsförmåga. Därför bör du fylla på ordentligt med vätska före aktiviteten. Drick ofta och lite åt gången Under aktiviteten är det bättre att dricka små mängder ofta, än stora mängder vid enstaka tillfällen. Om din träning eller tävling pågår längre än 40-50 minuter bör du vara extra noga med att dricka. Drick inte för kall dryck. Efter tävlingen När aktiviteten är avslutad måste du snabbt återställa vätskebalansen. Vatten eller sportdryck brukar vara en bra början. Sportdryck påskyndar återhämtningen eftersom den innehåller kolhydrater.

Kolhydrater Kolhydrater är ett samlingsnamn för stärkelse, socker och kostfibrer. Kolhydrater finns i gryn, potatis, spaghetti, ris, bröd, müsli, frukt och grönsaker – alltså i vanlig basmat.

Protein Protein är viktigt för dig som tränar. Det är kroppens främsta byggmaterial, vilket betyder att dina muskler till stor del består av protein. Protein används hela tiden som energikälla, men i mycket små mängder. När kolhydratförrådet tar slut ökar användandet av protein, något som kan ske om du ätit för lite före ett tufft träningspass.

Fett Många tror att fett bara är något onödigt ont som gör att man blir tjock. Men så är det inte. Fett har många betydelsefulla funktioner. Det är bl.a via fettet i maten som du får i dig livsnödvändiga fettsyror och fettlösliga vitaminer.

När och hur ska man äta? Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen. Ät då en måltid som innehåller mycket pasta, potatis, ris, eller gryn. Ät bröd till maten. Om du tränar tidigt på morgonen kan du starta dagen med något enkelt för att höja blodsockerhalten t ex. frukt eller smörgås. Den riktiga frukosten kan du äta efter passet. Resten av måltiderna äter du med intervaller på 4-5 timmar. Ta gärna frukt eller smörgås som mellanmål, beroende på ditt energibehov. Om du tränar direkt efter skolarbetet eller arbetsdagen är det bra om du äter ett stort mellanmål på eftermiddagen. För dig som tränar på kvällen är det extra viktigt att äta efter träningspasset. Detsamma gäller dig som är högenergiförbrukare.