Grundförståelse En karta är en förenklad och (ofta) förminskad avbild av verkligheten En karta använder symboler/tecken och färger för att förklara vad.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PROJEKT – Fältstudier/metoder
Advertisements

Planera träningar med OCAD
Välkommen till en presentation av FriTid
Skriv text i punktlistor och ändra bildlayout
MITT HUS Välkommen hem till mig! Klicka på fönster eller dörrar så får du se hur jag har det! Vill du veta lite om hur jag gjort presentationen kan du.
Kapitel 1 Geografi – världens ämne
Hur lär vi ut orientering?
Skyltning var och hur? Skyltningen utgår från varje lokals speciella förutsättningar och de behov besökarna kan tänkas ha. Skyltar behövs i regel på följande.
©storm.
Att gå från orange till svart eller att göra svår orientering enkel!
SQZBZO.
GC- digitalisering Med Benley Redline. Status Ny manual WikiRegis.
KARTKUNSKAP 1.
Introduktionskurs för användare Del 1
Skala Jenny Malmjärn, Fisksätraskolan, Saltsjöbaden –
Kartor.
Till barn i grön/vit grupp och deras föräldrar Hej, Vi hoppas att ni har haft ett skönt sommarlov. Nu är det augusti och vi hälsar ALLA välkomna tillbaka.
Topografisk karta En topografisk karta är en ”vanlig” karta där det till exempel finns vägar, sjöar och städer. Kartan visar det man kan se med ögat.
Övning 4 Ritobjekt.
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vil göra din Orientering Du kan förbättra ngt som du vet att du gör.
Banläggning Västergötlands OF Öppen Trail Öppen Hittaut
1 Demo två webbapp styrgruppsmöte : Räddningstjänsten fält (klar 90%) Geostab analys (ej klart, konceptuell.
Kartografi Att ha grundläggande kunskaper om kartor, projektioner, koordinatsystem samt kartografisk presentationsteknik gör en till en bättre GIS-användare.
TALANG 9, tisdag 1 april Tema: Tillämpning inkl. vägval Bana A 4700 m Skala 1:7500 Bana B 6600 m Skala 1:10000 SI på hela A, snitsel på del av B Startfönster.
Google SketchUp Del 1.
Grunder i att läsa och använda kartan
Orientering.
Kartminne En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilken är sista säkra? –Förenkla.
Idrottsskador & Orientering
Våren aprilLännasprinten, Rånässtafetten 15 aprilNatt-SM, Gotland aprilSprint-SM, Gotland aprilKlubbresa Södermanland aprilElitserie/J-cup,
Geografi ht
1 Demo två webbapplikationer styrgruppsmöte : RÄDDNINGSTJÄNSTEN FÄLT GEOSTAB m. fl. WMS Databas (SGI) RTJ FÄLT.
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vill göra din Orientering Du kan förbätra ngt som du vet att du gör.
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vill göra din Orientering Du kan förbättra ngt som du vet att du gör.
Orientering.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Kartminne En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilken är sista säkra? –Förenkla.
Styrteknik 7.5 hp distans: E-Designer och E-1000 mm PLC8C:1 Bilder I detta avsnitt ska några enkla symboler för digitala in- och utsignaler.
Ljus.
Kartor Skriv vad man kan ha en karta till
- OCH alla felorienterar vi!! - För hård fart ……. - Det är ingen skam, KAN-VILL-VÅGAR - Du vill utmana dig men använd verktygen.
Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material SSL.
Karttecken Skala Färger Höjdkurvor Fler karttecken
En teoretisk resa genom naturen
Kartövning En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilket vägval är kortast?
På vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet.
En förenklad och förminskad bild av verkligheten sedd uppifrån himlen Vad är en karta?
Knappar i Excel Hoppa till Start Hoppa till Infoga Hoppa till Sidlayout Hoppa till Referenser Hoppa till Utskick Hoppa till Granska Hoppa till Visa Skriv.
Ta med dig kartan ut i skogen Du behöver inte ladda in några nya program. Du finner webbappen på adressen Du får information.
Logistikprogrammet Powerpoint 2007 Lathund. Logistikprogrammet Bildbakgrund VISA>Bildbakgrund Lägg in grafik och annat Stäng bildbakgrunden.
Torrträning 2016 Världscup, Arosa Schweiz del I
Väggpåse med applikation. Ordet applikation kommer från latinets applicare = tillfoga, lägga till (jämför med app på t ex mobilen)
Orienteringsteori Dagens lektion Varför ska man lära sig att orientera? Vad ska ni kunna? Hur funkar en karta? Att passa en karta Karttecken Olika begrepp.
STARTA KURSEN: RESULTATNOTERINGAR Klicka på skärmen eller piltangenten för att stega dig igenom kursen Du kan göra inställningar i spelaren nedtill t.ex.
Manada.se Kurvor, derivator och integraler. 3.4 Integraler 2 Integraler Integralberäkning med primitiv funktion Tillämpningar och problemlösningar manada.se.
Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok
Lokalbokning i Outlook
En snabbkurs i orientering
Skärminspelning med Active Presenter för Windows
Figurer.
Förtätning Furuvägen.
Orientering.
Skridskoteknik från Sebastian Falk
ISOM 2017 Internationella Kartnormen svensk översättning version 1.0
Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister
Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler
Geografi Vårterminen år 4 Catharina Glaas
En teoretisk resa genom naturen
Presentationens avskrift:

Grundförståelse En karta är en förenklad och (ofta) förminskad avbild av verkligheten En karta använder symboler/tecken och färger för att förklara vad som visas Det finns flera olika typer av kartor – vägkarta, terrängkarta, sjökort, tätortskarta mm. En karta kan ha (höjd)kurvor för att visa höjder och svackor

Ett område som skall göras om till tätortskarta

Man utgår från ett fotografi som är tagen rakt ovanifrån området

På kartan markeras byggnader, vägar och olika typer av terränger

När kartan är klar visar den en förenklad bild av verkligheten där man ”lyft fram” de detaljer som är intressanta för typen av karta (i detta fall en tätortskarta där hus och vägar har störst betydelse)

Här kan du få pröva att vrida på en bild så att du får den i ett 3D-perspektiv. Du kan välja mellan att klicka på ”Karta” (tätortskarta), ”Satellit” eller ”3D”. Från 2D till 3D…

TERRÄNGKARTA TILLBAKA

VÄGKARTA TILLBAKA

SJÖKORT TILLBAKA

TÄTORTSKARTA TILLBAKA

Övrigt att tänka på

PASSA KARTAN

LEDSTÄNGER – OFTA SNABBASTE & SÄKRASTE VÄGEN

HÖJDKURVOR – Hur brant är terrängen?

HÖJDER/BRANTER/GROPAR

KOMPASSENS DELAR

1. Placera kanten från start mot mål TA UT KOMPASSRIKTNING 1. Placera kanten från start mot mål 2. Vrid kompasshus så att norrpilen pekar mot norr på kartan 3. Vrid kompasshuset tills kompassnålens röda del sammanfaller med norrpilen. Riktningspilen visar då vägen Ta ut syftningspunkt!