Kraft och rörelse.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning.
Advertisements

Att dras in mot föremålets mitt
TRYCK Här får du lära dig: Vad menas med tryck
Optik Läran om ljus.
Krafter och rörelse Repetition.
Hur kraft och yta samverkar
KRAFTER - Märkbara men osynliga.
E n e r g i.
Kraft och tryck Kapitel 6.
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
May the force be with you
Tryck.
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
Kraft Profilen Centripetalkraft Lyftkraft Muskelkraft Motkraft
Arbete, energi och effekt
Mekanik Sammanfattning.
Massa, tyngd, arbete & effekt
Årskurs 8 Fysik – Energi.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Fysik år9 Inför provet v. 49.
Rörelse och kraft Sid
Jorden.
Fritt fall Sid
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Speciella Relativitetsteorin
Kraft och Rörelse Prov Ons v.20
En kraft är något som antingen drar i något eller skjuter på något.
Rörelse Kapitel 7.
Krafter Sid
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Kapitel 6 Kraft och tryck
Hållfasthetslära Repetition.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Kraft Arbete Energi Effekt Rörelse
Mekanik.
TRYCK.
MEKANIK.
KRAFT Ett föremåls möjligheter att röra sig
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Kraft och tryck Sid
Arbete, energi och effekt
Krafter.
Rörelser.
Kraft - motvikt All kraft har en motkraft
Rörelse Kapitel 7.
May the force be with you
Arbete och kraft /
Krafter Vad är kraft? Finns det olika sorters krafter?
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Arbete Energi Effekt.
Vad vet ni om krafter?.
Tyngdpunkt =en punkt där hela massan är samlad
Kraft Arbete Energi Effekt Rörelse
Krafter.
En inledning till pararbete i åk 8
Repetition Kraft och Rörelse Prov Ons v.20. Vad menas med begreppet kraft? Något som kan få ett föremål att – ändra formen – ändra rörelseriktningen –
Kraft, rörelse och arbete HGA. Olika sorters krafter Anne-Lie Hellström, Christinaskolan, Piteå – HGA Tyngdkraft - jordens dragningskraft.
KRAFTER KRAFT MOTKRAFT MASSA TYNGD. Krafter påverkar materia  Prova att lyfta din penna  Jämför detta med att lyfta något tyngre, tex din fysikbok.
Enkla maskiner Olika hjälpmedel för att underlätta arbetet: Hävstänger
May the force be with you
Rörelse Alla bilder är cc.
Mekanik del 2.
Fysik Krafter.
Arbete, energi och effekt
Kraft, rörelse och arbete
May the force be with you
Newtons 1:a lag. Tröghetslagen
Bara en kraft kan ändra fart eller riktning på något.
Men vänta lite här nu va???. Men vänta lite här nu va???
Kraft AF åk 8 vt-19.
Presentationens avskrift:

Kraft och rörelse

Vad finns det för krafter? Tyngdkraft (finns mellan alla föremål, t.ex. mellan jorden och dig) Friktionskraft (uppstår när två ytor glider mot varandra)

Hur mäter man kraft? Enheten är 1 Newton och förkortas 1 N. Man kan använda en dynamometer till att mäta kraft.

Vad är skillnaden mellan tyngd och massa? Du kan mäta din massa med hjälp av en våg – d.v.s. din massa är detsamma som din vikt. Men tyngd är något annat, tyngden är en sorts kraft och krafter mäts ju i Newton.

Om du t.ex. väger 70 kg så påverkar jorden dig med en kraft på c:a 700 Newton. 70 kg är alltså din vikt, och 700 Newton är din tyngd på jorden. På månen skulle du fortfarande ha massan 70 kg, men din tyngd skulle vara mindre.

Men vad är friktion mer exakt? Om man åker snowboard ner för en backe så glider ju snowboarden på snön. Då uppstår friktionskrafter. Ju slätare ytorna är desto mindre friktion uppstår. Därför går det snabbare att åka i backar med en snowboard än om man skulle åka på en strykbräda.

Luftmotstånd är också en sorts friktion, men då är det något som glider mot luftens partiklar. När en rymdraket kommer in i jordens atmosfär blir friktionen så stor att raketen hettas upp och det börjar brinna. Rymdfärjan Columbia brann upp av jordens atmosfär, eftersom värmesköldarna inte fungerade.

Motkrafter! Varje kraft har en motsatt kraft. Varje föremål som utsätts för en kraft svarar alltid med en kraft åt motsatt håll. En trälåda påverkas av jordens gravitation så att lådan dras mot jordens mittpunkt. Men Krafterna som håller ihop marken och motarbetar gravitationen är precis lika stor. Därför sjunker inte lådan genom jorden, utan står still på marken. Annat ord för tyngdkraft

Besvara dessa frågor! I vilken enhet mäts krafter? Vad kan man använda för att mäta kraft? Om ett föremål har massan 14 kg, vilken tyngd har det då på jorden? Ett annat ord för tyngdkraft? Ge ett exempel på en situation där man vill ha så lite friktion som möjligt. Och så mycket friktion som möjligt. Var uppstår det mest friktion – där något rör sig i luft eller där något rör sig i vatten?

Ta reda på följande: Vad händer när tyngdpunkten befinner sig utanför stödytan? Förklara med hjälp av orden ”hävarm” och ”kraft” hur man kan få en hävstång (t.ex. en gungbräda) i balans.

Rörelse När något förflyttas så görs det med en viss hastighet. Zlatan kan skjuta ett skott så bollen rör sig i mer än 100 km/h. Om han sköt en sån boll mitt ute i tomma rymden, skulle det ta 6 min för den bollen att komma en mil. Vet du hur du använder denna?

Hur kan man förändra en rörelse? Man kan öka eller minska hastigheten. Man kan ändra riktning

Tröghet Allt har en tröghet, vilket innebär att om något rör sig så vill det gärna fortsätta i samma riktning och i samma hastighet.

Detta gör att pucken fortsätter glida efter att den lämnat klubban…. …. ända tills den stoppas av något föremål, eller av friktionen mot isen och luften.

Detta gör också att din kropp kommer att fortsätta vilja röra sig framåt om bilen tvärstannar (t.ex. i en krock) Använd alltid bältet!

Besvara dessa frågor: Vad kan förändras i en rörelse? Vad är tröghet?

Ta reda på följande: Vad krävs för att ett föremåls rörelse ska ändras? Om du släpper en iPod från Eiffeltornet, vilken fallhastighet har den då efter 4 sekunder? Om du sitter på ett tåg som rör sig i full fart och du släpper en penna rakt ned, hur rör sig pennan då?