Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Advertisements

Hur nå ut till företag ? Fred Nordström.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Vad har vi gjort? •Inspiratörer •Konferenser •Landsbygdsriksdagen •Forskarsamverkan •Leader •Internationellt samarbete •Hemsida.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Ortsutveckling i Sparreholm Sparreholms Bygderåd 17 januari 2011.
Strategi för biologisk mångfald
Bakgrund Länsstyrelserna fick ett uppdrag i regleringsbrevet för 2012, ”uppdrag 57” Länsstyrelserna ska utöva ökad tillsyn enligt miljöbalken av vattenverksamhet.
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
Kompetensplattform i Västernorrland
Folkbildning som del av energi- och klimatstrategi.
ESS MAX IV i regionen - TITA Syftet är att stärka Tillväxten, Innovationsstrukturen, Tillgängligheten och Attraktiviteten i regionen som ett led i etableringen.
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Stadsarkitektdagen i Ängelholm den 16 april 2010
SKÅNES FÄRDPLAN FÖR BIOGAS
Nätverksträff Barnrättsstrateger i Skåne Trelleborg
Mervärden och aha-upplevelser
En samlande kraft! Seminarium om nedlagda deponier Identifiering, inventering och riskklassning av nedlagda deponier 11 september 2013.
Ortsutveckling Bettna Stormöte den 9 oktober 2013 Välkommen!
Vad är Klimatkommunerna? - ett nätverk för lokalt klimatarbete!
Söderhamnsmodellen.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Granit i Bohuslän -Fem kommuner i samverkan
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Projektår 2 - Forskningsuppdraget inom VUXBIB – Folkbibliotekens stöd för vuxnas lärande Eva-Maria Flöög Anette Eliasson Cecilia Gärdén Christina Persson.
Miljösamverkan Skåne Verksamhetsplan
Åtgärdsprogram för miljömålen Anna Bredberg och Åsa Eklund Öberg Miljömålssamordnare/Energi- och klimatstrateg.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
BARNS BÄSTA -klart att vi alla vill barnens bästa eller?
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Länsstyrelsensinformation vid Länsträffen i Skinnskatteberg Länsstyrelsens information vid Länsträffen i Skinnskatteberg  Personalförändringar på Miljöenheten.
Samarbetsaktörer & projekt Länets alla 12 kommuner Från ord till handling Energibalanser Energi- effektiviserings- strategier Klimat- och energistrategier.
Tillsyn – Vattenskyddsområde
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 18 november 2013.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna 50 mkr för 2007 Länsstyrelserna - ansökningar och beslut Projekt inom affärsutveckling och.
Öppenhet – från vision till verklighet. E-tjänst barnomsorg Bakgrund Ett av Sambruks första projekt Volym E-tjänst Rätt i tiden Stark inlåsning Oligopolmarknad.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Martin Valfridsson, särskild utredare med nationellt samordningsansvar S 2015:01 Nationell samordnare utsatta EU- medborgare.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
STATUS WP3 Fredrik Grund – Innovatum –. Biogas2020 -tillsammans skapar vi en gemensam Skandinavisk biogasplattform WP3.1.1 Erfarenhetsutbyte, nätverk,
Ung Företagsamhet ® Har sedan 1980 arbetat med att föra skola och näringsliv närmare varandra En ideell och partipolitiskt obunden organisation som utbildar.
Verksamhetsplan 2016 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016.
Flyktingsamordning Örebro län Hur började det? Vid nationella samverkanskonferenser med TiB rapporterade Länsstyrelsen i Malmö i början av.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Hur tänker vi i Västernorrland?
Regionalt perspektiv Aktuella frågor
BAKGRUND Längre cykelresor…. BAKGRUND Längre cykelresor…
Regionalt perspektiv Aktuella frågor
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Nobelmötet 2016 Ingela Valeur, Miljöstrateg
Pilotlän för grön utveckling
UMEÅ Vad behöver göras? Vad kan vi börja med redan nu? 3. Beskriv det smarta och hållbara Umeå år Hur är det? Hur ser det ut? Vad har hänt.
FRAMTIDENS SMAKDESTINATIONER Eva heter jag, för er som inte träffat.
Välkomna till workshop Mer nytta för svensk krisberedskap från EU
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Fokus Yrkesutbildning VO
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Vad innebär regionbildningen?
Förstudie Friluftslivets år 2020
Mot FRAMTIDEN…. Lars-Johan Blom, Marianne Hedberg, Åsa Douhan, Emil Flodin + Birgitta Govén.
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet
Hur vi arbetar för att nå ut med små medel
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej! Jag heter Jeanette Schlaucher….. ”Tänk om plast” är ett nätverk för skånska aktörer som arbetar för att minska mängden plast som hamnar i naturen. Nätverket är öppet för alla aktörer och intressenter: företag, kommuner, föreningar och initiativtagare (som enskild person kan man ändå prenumerera på nyhetsbrev).

Projektet delfinansieras av Region Skåne miljövårdsfond Vi som jobbar inom projektet är: Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Kristianstad kommun, Sweden Water Research, Marint kunskapscenter i Malmö, Marint centrum Simrishamn, VA SYD och Lunds universitet. Projektet delfinansieras av Region Skåne med medel från miljövårdsfonden och löper under ett år, där det påbörjades i januari i år.

Vad vill vi åstadkomma? Samla in och sprida kunskap om plast i Skåne Främja dialog och samarbete mellan aktörer Göra gemensam sak i det fortsatta arbetet Det vi vill göra är att samla oss, alla skånska aktörer som jobbar med frågan, kartlägga vad som händer i Skåne och sprida detta. Vi vill även främja dialog och samarbete mellan aktörer som jobbar med plastfrågan Och helt enkelt göra gemensam sak i arbetet framöver. Även om detta projekt endast löper under ett år är inte problemet över vid årets slut utan det är bara början till att sopa banan och samla oss kring frågan.

Vad gör vi? regionalt nätverk - skånska aktörer som arbetar för att minska plasten i naturen kunskapsuppbyggnad och informationsspridning i nätverket och för övriga intresserade (seminarium, webbsida, nyhetsbrev) www.tankomplast.se Tar fram en skånsk strategi som innehåller kunskapsunderlag om situationen i Skåne och som pekar ut viktiga prioriteringar för det fortsatta arbetet. Vad gör vi då rent konkret, Jo vi har ju startat det här nätverket för skånska aktörer som på något sätt arbetar för att minska plasten i naturen eller aktörer som vill påbörja ett sådant arbete. Sedan arbetar vi med kunskapsuppbyggnad och informationsspridning där vi försöker samla in allt som görs och sedan sprida det så att vi har bättre koll på varandra. Vi hade ett seminarium under hållbarhetsveckan i Lund i våras och idag har vi en workshop. Vi har en webbsida som heter tänk om plast som ni gärna får gå in på och så skickar vi ut nyhetsbrev. Vi ska även ta fram en liten regional strategi för hur vi ska kunna jobba vidare nu när vi börjar få lite mer koll på vad som görs i länet.

Kunskap om nya plastinitiativ i Skåne Varför ansluta sig? Den som ansluter sin organisation ställer sig bakom den långsiktiga visionen om en plastfri skånsk natur. Dessutom får du: Kunskap om nya plastinitiativ i Skåne Möjlighet att dela kunskap och erfarenheter med andra aktörer Flera tillfällen att gå på inspirerande seminarier Möjlighet att synliggöra ert eget arbete med att minska plasten i naturen. Skånska aktörer som ansluter sig till nätverket ställer sig bakom den långsiktiga visionen om en plastfri skånsk natur, Dessutom får aktörerna mer kunskap om vad som görs och även möjligheten att sprida vad man själv gör och synliggöra det egna arbetet, och givetvis fler tillfällen att gå på spännande seminarier.

Seminarium & workshop 27 november Det senaste som utförts i nätverket är ett seminarium och workshop som ägde rum den 27 november och med fokus på åtgärder som ska leda till att mindre plast hamnar i den skånska naturen. Seminariet som varade under en halvdag var fullbokad och lockade till sig 70 personer från både kommuner, näringsliv, föreningar och initiativtagare. Deltagarna fick ta del av inspirerande föreläsningar från Sysav, GAIA och Marint kunskapscentrum. Därefter delades deltagarna in i grupper med olika teman där de fick diskutera åtgärder som kan påverka och förändra användandet av plast i Skåne. Olika teman som diskuterades var avfallsystem, nedskräpning, design, upphandling och konsumtion. Kunskaperna från workshopen kommer kokas ner till prioriteringar för det fortsatta arbetet i Skåne med plastfrågan.

Länsstyrelsens arbete med plast Mikroplaster runt Skånes kust (2015) Mikroplaster i sjöar och vattendrag (hösten 2017) Kommunal tillsyn av konstgräsplaner- Miljösamverkan Skåne (2018-2019) Tillsyn av miljöfarlig verksamhet Tänk om plast… Inom ramen för sitt miljöövervakningsarbete har Länsstyrelsen, tillsammans med ett antal andra aktörer, mätt mikroplaster runt Skånes kust (2015). Under 2017 har man gjort mätningar  i  sjöar och vattendrag. Länsstyrelsen har tillsynsansvar för större verksamheter av sådan typ som kräver tillstånd enligt miljöbalken, däribland en del som framställer eller arbetar med plast. Under 2018-2019 deltar Länsstyrelsen även i ett projekt inom Miljösamverkan Skåne som syftar till att ta fram en handledning för kommunal tillsyn av konstgräsplaner.

Vad har gjorts hittills Hemsidan – www.tankomplast.se Lansering av nätverket (idag ca 30 aktörer) Seminarium under hållbarhetsveckan i Lund Nyhetsbrev Seminarier för allmänhet och skolor Workshop

Tack! Vi bjuder in alla som är intresserade