Introduktion till klimatberäkningarna i VERA

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Om Cofoten 1.
Advertisements

Olika djurslags metanproduktion
Beräkningsverktyget i klimatkollen Maria Berglund HS Halland tel
Tolka resultat i klimatberäkningarna
Klimatåtgärder på gårdsnivå
Beräkningsverktyget i klimatkollen
Maria Berglund, HS Halland
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
M Mehlqvist, maj 2005, rev. M. Åkerlind, november 2011 Hur skiljer sig NorFor från dagens svenska fodervärderingssystem? Maria Mehlqvist, Svensk Mjölk.
Att arbeta som rådgivare i Greppa Näringen Kristian Jochnick Länsstyrelsen Västra Götaland.
© Landja Marknadsanalys AB Säkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2009 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser Bilder till kokboken om växtnäringsbalanser.
Hållbarhetsindex En kort presentation av hållbarhetsindex och resultatet 2015.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Hur påverkar gödslingen läckage av kväve det enskilda året? Maria Stenberg Greppa Näringen, Skara.
Klimat och miljö.
Att arbeta som rådgivare i Greppa Näringen
600 miljarder i offentliga affärer – vilken klimatpåverkan får det?
Vad har vi åstadkommit? Norrköping
Fossilbränslefritt Kronoberg
Stina Olofsson, Jordbruksverket
Grundkursen: Jordbruket och klimatet Skövde
Utveckling hittills och framöver
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Felrättning och information: uppdaterad uppdaterad
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser
Fosforkampanj inom Greppa Näringen
19 dec Jan Eksvärd, LRF Fosfornätverket 19 dec Jan Eksvärd, LRF
Lathund-Ladok-95-Studiedeltagande
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Hur många kilo kött äter vi per person?
Anna Karlsson Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Uppsala
En klimat- och luftvårds-strategi för sverige
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
”Ta hand om vallproteinet” - introduktion
Konsumenterna och miljön 2018
Fosforkampanj inom Greppa Näringen
Klimatåtgärder på gårdsnivå
Varierad PK gödsling Hur?.
Utsädesmängd Beror på många faktorer Såtid Jordart Såbädd Väder
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Jenny Henriksson Hushållningssällskapet
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser
Klimatgasutsläpp från Svenskt jordbruk 2009
Grundkursen: Jordbruket och klimatet Skövde
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Hållbart jordbruk - argument i miljö och klimatdebatten
Utgifter för miljöskydd inom massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin* Massa- och pappersindustrin har under många år lagt ner stora.
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton/år
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Miljösmart utfodring utav mjölkkor
Sveriges utsläpp av växthusgaser 2016 Per sektor
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Presentationens avskrift:

Introduktion till klimatberäkningarna i VERA Maria Berglund Hushållningssällskapet Halland

Om verktyget Klimatkollen i VERA Anpassat för att beräkna ett klimatavtryck (på engelska ”Carbon Footprint”) av en hel gård Vad är stort/smått, vad har betydelse Begränsat om åtgärder Klimatavtrycket beräknas i enheten ”ton koldioxid-ekvivalenter” (ton CO2e) Svårt begrepp att ta till sig Stora ”utsläpp” (100-tals ton), men egentligen en omräkning Ska ALLTID följas med viktenhet Till stor del samma indata som till andra delar av VERA, men nya utsläppsbilder som kan kännas ovana OBS! Klimatavtrycksberäkningen är ett verktyg i modulen Klimatkollen, inte målet med rådgivningen.

CO2, N2O, CH4, okänd fördelning N2O CH4 NH3 gårdsgräns Djurhållning, stallgödsel Insatsvaror och inköpta tjänster Försålda varor Växtodling NO3-, NH3 systemgräns N2O N2O CO2

Hur beräknas växthusgasutsläppen i VERA? Produkter in Mängd produkt*klimatavtryck per enhet produkt Lustgas från mark Direkt avgång: % av tillfört N (gödsel+skörderester) + tillägg för mulljordar Indirekt avgång: % av ammoniak- och nitratförluster Kol i mark Egna värden på förändring i mineraljord, areal mulljordar Metan från djurens fodersmältning Nötkreatur: Vikt och tillväxt/mjölkavkastning  energibehov. Energibehov + foderkvalitet  metanavgång Övriga djur: Schabloner kg CH4/djur Stallgödselhantering Lustgas: från kväve och NH3-förluster Metan: från organiskt material

Klimatkollen i VERA Samma som i Växtnärings-balans, fast dessutom energi och insatsvarans klimatavtryck Samma som i Stallgödselberäkning, fast mer data om nöten Samma som i Stallgödsel-beräkning

Klimatkollen i VERA Samma som i Gödslings-plan och utlakning, fast med tillägg liggtid för vall och möjlighet att fördela diesel Ny flik. Möjligt lägga till förändring av kolförrådet i mark Ny flik. Till stor del resultat Ny flik. Resultat av lustgasberäkningar

Ny flik. Mer detaljerade resultattabeller samt nyckeltal Klimatkollen i VERA Ny flik. Resultatet av alla beräkningar i form av tabeller, diagram och figurer Ny flik. Mer detaljerade resultattabeller samt nyckeltal

Börja tolka beräkningarna i Klimatkollen

Exempel: Mjölkgård 76 mjölkkor (8,1 ton ECM) + rekrytering (44 yngre kvigor, 51 dräktiga kvigor) och gödtjurar (10 st). Flytgödsel 88 ha åker: Eget grovfoder (vall och majs) och foderspannmål 5 ha naturbete Levererar 565 ton ECM och 23 ton nöt, levandevikt (slakt och liv)

Klimatavtryck för mjölkgården

Är resultatet bra eller dåligt?! - Kontrollera om fördelningen mellan utsläppsposterna är ”normal” för driftsinriktningen (Om inte: Har jag gjort nåt fel i beräkningarna…)

”Fördelningen var OK, och sen då?” Ställ växthusgasutsläppen i relation till produktionen! Exempel Produktion: 76 mjölkkor (8,1 ton ECM) + rekrytering. 88 ha vall, majs + egen spannmål, 5 ha naturbete. Levererar 565 ton ECM och 23 ton nöt Gårdens klimatavtryck: Totalt 853 ton CO2e

Alternativ 1 - Räkna ”bottom-up”: Utifrån tidigare erfarenheter om typiska utsläpp t ex per ha och DE. Några riktvärden – obs! i värden för djuren ingår allt foder! Växthusgas-utsläpp (ton CO2e) kommentar 1 ha åker Ca 1,5-3 Påverkas mest av N-givan: hög giva  högt värde. 1 mjölkko, 9 ton ECM Ca 11 Inkl rekrytering. Högre mjölkavkastning ger generellt högre värde 1 diko + kalv till 6 mån Ca 5,5 Inkl rekrytering (20 %) 1 årssugga + smågrisar Ca 1,8 Inkl gylta. 1 slaktgrisplats Ca 0,8 3 omgångar/år

Alternativ 2 - Räkna baklänges: Hur stora hade utsläppen varit om samma mängd produkter producerats någon annanstans? Exempel: Enligt tidigare LCA: 1 kg ECM ≈ 1 kg CO2e 1 kg nöt (levande) ≈ 7 kg CO2e Här 565 ton ECM (motsvarar 565 ton CO2e) och 23 ton nöt (7*23 = 161 ton CO2e). Totalt 726 ton CO2e Beräkningen i Klimatkollen gav högre utsläpp (853 ton CO2e). Skillnaden kan bero på relativt låg mjölkavkastning samt många ungdjur.

Var hittar jag data då… www.greppa.nu/adm - Modul 20A och 20B (se skärmdump nedan) www.sikfoder.se – LCA-data för fodermedel Berglund m fl. 2009. Jordbrukets klimatpåverkan. Hushållningssällskapet Halland Berglund m fl. 2013. Klimatavtryck av insatsvaror i jordbruket. Hushållningssällskapet Halland – ungnöt, smågrisar, gyltor och strömedel.

I dessa fall beräknar Klimatkollen klimatavtrycket per kg produkt: Alternativ 3 – Beräknat klimatavtryck per kg produkt – men det funkar bara i vissa fall! I dessa fall beräknar Klimatkollen klimatavtrycket per kg produkt: Levererar endast EN produkt, t ex slaktgrisar: Tot ton CO2e/(tot ton kött (liv och slakt)). Kom ihåg belastning för ev inköpta djur! Levererar ENBART mjölk och nötkött: Klimatkollen fördelar växthusgasutsläpp mellan levererad mjölk och kött enligt: AF = 1 – 5,771*kg levererat kött (levande vikt)/kg levererad mjölk Där AF anger hur stor andel av de totala utsläppen som ska läggas på mjölken, resten läggs på köttet. För ren VO-gård måste insatsvaror och utsläpp fördelas mellan grödorna. Förslag på lösning: Gör en separat beräkning för varje produktionsgren. Se bara till att all gödsel och energi fördelas mellan grödorna!

Att tänka på när man jämför resultatet från klimatkollen med tidigare livscykelanalyser Ingår hela produktionskedjan i dina beräkningar (t ex inköpta djur)? Har du fått med allt?! (inköpta tjänster, rätt skördenivå) Mulljordar – sällan med i LCA Ev skillnader i fördelning av utsläpp i växtodlingen (lustgas från mark, insatsvaror) Hur fördelas utsläppen mellan produkterna ut från gården?!

Har du fått med allt på gården? ”Om resultatet är osannolikt bra är beräkningarna sannolikt inte så bra” Har du fått med allt på gården? Diesel, el, olja, inköpta tjänster All areal, även naturbete Har du med hela kedjan? Föder upp ungnöt, säljer gröda på rot Eller om resultatet är alldeles för dåligt, kolla då: Mulljordarna (ska inte vara med i grundalternativet) Skördenivån (TON per HEKTAR) Djurantal = antal (fyllda) platser

Om klimatavtryck och beräkningar i Klimatkollen Tips på vägen Om klimatavtryck och beräkningar i Klimatkollen

Likheter med ekonomi Om LCA/klimatavtrycksberäkningar är svårbegripligt, tänk; ”Hur hade det blivit om jag räknat på kronor istället för kg CO2e?!” Kostnader slaktgrisproduktion: Smågris Foder Strö Energi Arbete Stallplats … Intäkter: Slaktgris Stallgödsel  Intäkter – kostnader (kr) Klimatkostnad: Smågris Foder Strö Energi Arbete, Stallplats Emissioner från djur etc. … Ska slås ut på: Slaktgris Stallgödsel  Klimatkostnad/mängd produkter

Sätt att bemöta frågan ”Varför ska jag få skuld för utsläpp som min leverantör har orsakat?” (I) Utgångspunkt: Produkterna som lämnar gården bär med sig sina ackumulerade klimatkostnader! ”Graven” Avfalls-hantering Användning ”Vaggan” Processning Råvara

Sätt att bemöta frågan ”Varför ska jag få skuld för utsläpp som min leverantör har orsakat?” (II) Djurhållning, stallgödsel Insatsvaror och inköpta tjänster Växtodling Produkter UT

Djurhållning, stallgödsel Sätt att bemöta frågan ”Varför ska jag få skuld för utsläpp som min leverantör har orsakat?” (III) Djurhållning, stallgödsel Produkter IN Produkter UT Växtodling

INTE Använd rätt termer Utsläpp av koldioxidekvivalenter Utsläpp av koldioxid/metan/lustgas Utsläpp av växthusgaser, växthusgasutsläpp Utsläppen är X kg/ton koldioxidekvivalenter Produktens klimatavtryck (Carbon Footprint) är X kg CO2-ekv per kg produkt INTE Utsläpp av koldioxidekvivalenter Utsläpp av ekvivalenter Utsläppen är X CO2-ekv/ekvivalenter

LCA ger information om en produkts miljöpåverkan Resultat från en LCA är ingen innehållsförteckning Prata om en produkts klimatavtryck (på engelska ”Carbon Footprint”) Kan inte säga ”produkten innehåller X kg CO2-ekv”

Temporär kolinlagring i gröda är ingen kolsänka! CO2 CO2 CO2 CO2 Foder Kött etc Vegetabilier Humus

Produktion och konsumtion 1 kg TS grovfoder - inklusive flöden av ”biogent” kol Den ljusblå negativa stapeln motsvarar kol som exporterats som mjölk samt bygger upp kolförrådet i mark

Räkneexempel: 1 kg TS grovfoder till mjölkko Utgått från 1 kg TS hemmaproducerat grovfoder: Fodret odlas : 1 kg TS innehåller ca 0,42 kg kol, d v s 1,54 kg CO2 * har bundits in via fotosyntesen i grödan Användning av insatsvaror (diesel, gödsel) och lustgas som bildas i marken ger utsläpp om ca 0,25 kg koldioxidekvivalenter (CO2e) (erfarenheter från tidigare livscykelanalyser)  Totalt -1,29 kg CO2e från grovfoderodlingen Fodret konsumeras av en ko - kolet går tre olika vägar: Blir mjölk, ger tillväxt eller kalv: Antar här att det blir 1,3 kg ECM/kg TS. Mjölk innehåller 0,07 kg kol/kg ECM, vilket motsvarar 0,35 kg CO2 per kg TS grovfoder. Blir gödsel: Runt hälften av kolet från fodret hamnar i gödsel, varav en liten del blir metan (0,0037 kg kol/kg TS foder, vilket motsvarar 0,12 kg CO2e*), lite blir mull i marken (antar 5 % av kolet) och resten bryts ner till koldioxid i lagret eller i marken efter spridning (totalt 0,19 kg kol/kg TS foder, vilket motsvarar 0,69 kg CO2). Andas ut som metan eller koldioxid: ca 0,016 kg kol/kg TS foder blir metan i vommen, vilket motsvarar 0,54 kg CO2e. Resten, d v s det kol som inte hamnat i gödsel, mjölk, kött, kalv eller andats ut som metan blir koldioxid, totalt 0,12 kg kol eller 0,43 kg CO2e.  Totalt +1,79 kg CO2e från andningen och gödseln. * Omräkningsfaktorer: 1 kg kol (C) = 3,667 kg koldioxid (CO2) 1 kg kol som metan = 33 kg koldioxidekvivalenter (CO2e)

Kommentarer Mycket kol binds in i grödor, men det allra mesta återgår som koldioxid till atmosfären via utandningsluften eller när gödsel bryts ner i lager eller i mark. En del kol återgår som metan, vilket är en kraftig växthusgas och ger därmed stor inverkan på klimatet. En del kol exporteras från gården, t ex som mjölk, vilket med detta räknesätt drar ner gårdens klimatavtryck. Den som dricker mjölken ska då belastas med koldioxidutsläppen som bildas när mjölken smälts. Obs! Gårdar som köper in mycket foder skulle på motsvarande sätt belastas med koldioxid och metan som bildas när kolet i det importerade fodret smälts. Förbättrad fodereffektivitet är bra ur klimatsynpunkt! Då ökar mängden mjölk (och kol) som exporteras per kg TS foder samtidigt som utsläppen från fodersmältningen och stallgödseln per kg ECM minskar.