Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sveriges utsläpp av växthusgaser 2016 Per sektor

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sveriges utsläpp av växthusgaser 2016 Per sektor"— Presentationens avskrift:

1 Sveriges utsläpp av växthusgaser 2016 Per sektor
Diagrammet visar olika sektorers utsläpp av växthusgaser. Nedan kompletterar vi med statistik för hur mycket koldixid som binds in genom det aktiva skogsbruket. Vill vi få den totala klimatnyttan klart för oss ska vi till detta lägga den kolidoxid som lagras i skogsindustrins produkter och hur mycket utsläpp som förhindras när vi ersätter produkter av olja och kol med produkter av trä. 

2 Koldioxidutsläpp (CO2)* 2001-2017 Per ton avsalumassa och papper

3 Bränsleförbrukning 2017 massa-, pappers- och pappersvaruindustri och grafisk och annan reproduktionsindustri Skogsindustrin är till 95 procent fossilfri i sina processer, tack vare användning av den egenproducerade bioenergin. Överskottet av bioenergi levereras till övriga samhället. På många orter i Sverige tas överskottsvärme från bruken tillvara i kommunernas fjärrvärmenät. Dessutom levereras stora mängder bark, flis, spån och pellets från sågverk och massabruk till kommuner och hushåll.

4 Skogens upptag och utsläpp av kol över en livscykel
Växande träd tar upp koldioxid via fotosyntesen och släpper ut koldioxid genom trädens andning. Kol bygger upp träden och lagras i biomassan när träden växer. Det kol som lagrats i träd och växtdelar avges åter till atmosfären vid förbränning eller nedbrytning. 

5 Utsläpp av växthusgaser 2000-2017 från olika markanvändningar i Sverige
Så länge skogen växer mer än uttaget av skogsråvara ökar nettoinlagringen av kol, vilket minskar mängden koldioxid i atmosfären. Den svenska skogen växer med i genomsnitt 120 miljoner kubikmeter varje år, vilket motsvarar en koldioxidbindning om drygt 140 miljoner ton per år. Det är dubbelt så mycket som hela det totala svenska utsläppet av koldioxid.


Ladda ner ppt "Sveriges utsläpp av växthusgaser 2016 Per sektor"

Liknande presentationer


Google-annonser