Matspjälkningen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Matspjälkningsprocessen
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Cellen.
Din kropp består av miljarder celler!
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Matspjälkning.
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Hud, skelett och muskler
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Kost för idrottare.
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Mineraler och vitaminer
Energigivande näringsämnen
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Och terminens avsnitt handlar om……….
ÄMNENA I MATEN.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Matspjälkningsprocessen
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Matspjälkningsapparaten
Näringsämnen i kroppen
Vitaminer.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Matspjälkningen

Varför måste vi äta? Kroppen behöver olika ämnen för att kunna fungera: Energi/Näringsämnen: Kolhydrater, fetter och proteiner Vitaminer Mineralämnen

Matspjälkningen börjar i munnen Maten mals sönder av tänderna. Blandas med saliv från spottkörtlarna. Smak och luktkontroll så inget skadligt sväljs. Kolhydrater i maten sönderdelas med enzymet amylas.

Matstrupen När maten passerar svalget utlöses en sväljreflex. Struplocket stängs och täpper för luftstrupen så ingen mat hamnar i lungorna. Muskelsammandragningar i matstrupen för ner maten till magsäcken.

Magsäcken Magsäcken innehåller magsaft med saltsyra (dödar bakterier) och enzymet pepsin (sönderdelar proteiner). Maten knådas också av muskler. För att inte magsäcken ska frätas sönder av syran, täcks insidan av en skyddande slemhinna. Maten passerar på 2-6 timmar.

Tolvfingertarmen Från magsäcken fortsätter maten till tolvfingertarmen, där olika enzymer fortsätter att sönderdela maten: Bukspott från bukspottskörteln bryter ner proteiner, kolhydrater och fetter. Dessutom höjs pH så tarmarna inte fräts sönder. Från levern utsöndras galla som finfördelar fettet i maten.

Tunntarmen Är en ca 5 m lång veckad struktur. Med hjälp av muskelrörelser pressas maten framåt. Här sker den slutliga nedbrytningen av maten. Består av tarmludd med blodkärl som tar upp näringsämnena och för dem till kroppens alla celler. Har en yta på 200 m2

Slutlig nedbrytning av maten Enzymer delar kolhydrater till druvsocker Andra enzymer fortsätter dela proteiner till fria aminosyror Fetter delas upp till glycerol och fettsyror

Tjocktarmen Är ca 1,5 m lång och går i en båge runt tunntarmen. Tjocktarmens uppgift är att suga upp vatten och salter som utsöndrats vid nedbrytningen av maten. Där finns ca 1,5 kg bakterier (colibakterier) som bl.a. tillverkar vitamin K. Gaser i magen visar att bakterierna arbetar. Avföringen lämnar kroppen via analöppningen.

Kroppen innehåller:

Kolhydrater Enkla sockerarter Sammansatta sockerarter Energin i kolhydraterna frigörs vid förbränning i cellernas energiverk (mitokondrier). Överskott lagras som glykogen i lever och muskler

Fetter Energireserv Skydd för slag Isolering mot kyla Olika typer av fett: Mättat Enkelomättat Fleromättat

Proteiner Sönderdelas till aminosyror Används som - enzymer - hormoner - byggmaterial - transportörer

Enzymer Påskyndar och underlättar kemiska reaktioner utan att själva förbrukas, t.ex.: Bygger upp komplicerade molekyler Sönderdelar maten Deltar i ämnesomsättningen Del av immunförsvaret

Vitaminer Fettlösliga Vattenlösliga Måste fås genom maten A: Synstörningar. Finns i fisk, ägg mjölk, smör. I morötter finns ett ämne som gör att kroppen själv kan tillverka A-vitamin. E: Blodbrist. Finns i vetegroddar, paprika och vegetabiliska oljor. K: Blodet kan inte levra sig. Finns i spenat och andra grönsaker. Bildas även av bakterier i tarmen. D: Skelettet kan inte ta upp kalk vilket ger ett svagt skelett. Finns i fisk, ägg och mjölk. Bildas även i huden när det är sol ute. Vattenlösliga B: Hudbesvär, nervskador. Finns i grönsaker, kött och grovt bröd. C: Skör hud och blödande slemhinnor. Finns i grönsaker, potatis, citrusfrukter, nypon.

Viktiga mineralämnen: Järn: Behövs för att hemoglobinet i de röda blodkropparna ska kunna ta upp syre (”blodbrist”). Finns i kött, blodpudding, potatis. Natrium: Reglerar bl.a. kroppens vätskebalans och blodtryck. Finns i koksalt. Kalcium: Behövs i skelett och tänder. Finns i mejeriprodukter. Spårämnen/mikroämnen: Behövs i små mängder. Ingår i hormoner, enzymer och vitaminer. T.ex. jod, zink, selen.