Kemikalieexponering i Vård- och omsorgsförvaltningen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kemdykare och kemdykning
Advertisements

Hur begränsar vi smittspridning?
Nedbrytning av plast i Naturen
Egenkontroll vid livsmedelshantering !
Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Kemikalieplan för Stockholm SIDAN 1. Miljöprogram för Stockholm, delmål 2.1 Innehållet av miljö- och hälsofarliga ämnen i upphandlade varor ska minska.
ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN. Skiss miljömålen ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN •Steg på vägen att nå generationsmålet samt ett eller flera miljökvalitetsmål •Kopplade.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Operation Giftfri Förskola
Rena Västmanland Om kemikalier i din vardag Förbundet Agenda 21 i Västmanlands projekt Inledning. Presentera dig som en av fjorton Kemikalieambassadörer.
Frisörer - handeksem Handeksem 2-3 ggr vanligare Blondering Hårfärger
Skarpnäcks koloniförening - Miljögruppen
Kateterisering av urinblåsa
Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach
Rengöring/Städning.
Hållbar utveckling.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Förberedelser för arbetet
Hur begränsar vi smittspridning?
Hur kan vi undvika de värsta kemikalierna?
Städning Tips till städningen Tänk miljövänligt Uppdelning.
Kemikalier på förskolan
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Besök på Länsstyrelsen
Bibliotekscentrums miljöarbete Uppföljning januari 2009.
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Miljösamverkan Skåne Verksamhetsplan
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Risker med förorenade områden i länet
Giftfria förskolor.
Kommunala Miljöchefer Foresta 13 mars SE UPP MED FARLIGA KEMIKALIER FÖR BARN - De minsta exponeras mest! Ethel Forsberg.
Säkerhet i NO.
Avfallsförebyggande program
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Att välja efterbehandlingsåtgärd Från övergripande till mätbara åtgärdsmål Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/5.
… i miljömålsarbetet Ylva Rönning.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Anna Nylander Utredare
Giftfri miljö Strategi för Stockholms län Helen Barda.
Kemikaliesmarta förskolor. Kemikaliebanta för en giftfri förskola Under genomfördes projektet ”Kemikaliebanta för en giftfri vardag” Två olika.
Hilma Samuelsson & Kajsa Boll Vägen till en giftfri förskola Hilma Samuelsson & Kajsa Boll.
Materialet är framtaget av Arbets- och miljömedicin i Region Örebro län. Kemikalier i barns miljö – råd för en bättre vardag.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Basal hygien Allmänt SOSFS 2015:10 (Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg)  7 kap 4 § patientsäkerhetsförordningen.
Miljöarbete Skarpnäcks förskolor 2012 Pilotprojekt: giftfri inredning 2013 Nämndmål: 2. giftfria varor och byggnader 5. miljöeffektiv avfallshantering,
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Vad kontrollerades bl.a. vid inventeringarna
Östersunds städ.
Professionella mikrovågsugnar Varför välja en Samsung?
Giftfria förskolor
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Basala hygienrutiner och klädregler
Alla kemikalier är inte farliga
Kemikalier i barns miljö
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Karin Lexén Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen
Esther vill inte bli sjuk…..
FYN – frisörlicens – delprov (A)
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Miljönyttan vid upphandling: Transport- & avfallsemballage
Alla kemikalier är inte farliga
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
HSB Brf Hamnen i Stockholm, kontakt:
Klimatsmart och hållbar upphandling
Kemikalier i barns miljö
Presentationens avskrift:

Kemikalieexponering i Vård- och omsorgsförvaltningen Minska exponeringen av miljö-och hälsoskadliga kemikalier inom VOF Projekt liknande Operation Giftfri Förskola Inventeringsprojekt hösten 2017 Utredare: Nora Lundblad

Miljöplanen; prioriterade områden 2017 Vision Östersunds kommun ska arbeta för att minimera användningen och spridningen av kemikalier som påverkar människor och miljö negativt Miljöplanen; prioriterade områden 2017 Exponering för miljö- och hälsostörande ämnen Varför gör vi detta inom VOF? I kommunens vision för sitt miljöarbete är en av punkterna denna: I miljöplanen som finns för hela kommunen har man valt att ett av de prioriterade områdena för 2017 är: Därför har man gett alla nämnder i uppdrag att: Uppdrag till alla nämnder: Prioritera utfasning av miljö- och hälsostörande ämnen i sina verksamheter

Vård- och omsorgsförvaltningens mål Göra en kartläggning av nuläget Ta fram en lista över vad som behöver åtgärdas Genomföra åtgärderna utan ekonomiska/personella tillskott Ta fram en plan för de insatser som kräver planering i budgeten Genomföra planen steg för steg med start 2019 Vård- och omsorgsnämnden har därför gett förvaltningen i uppdrag att påbörja denna utfasning och man har därför satt upp dessa mål för hur det ska gå till: I mitt uppdrag som utredare arbetar jag med punkt 1 och två på denna lista under hösten

Göra en kartläggning av nuläget Inventering av verksamheterna inom VOF Få en bild av hur det ser ut inom verksamheterna Vilka produkter och material finns och används? Vilka rutiner finns för rengöring och städning? Det första jag arbetar med och som jag fortfarande gör är en inventering av verksamheter Vi har valt att i första hand titta på dessa olika verksamheter för att få en bild av hur det ser ut Verksamheter som inventeras Särskilda boenden (SÄBO) Hemtjänstlokaler FÖS: Mötesplats, Fjällripan/Falken, Södra Strand, Elevhem

Städning & Rengöring Hygien Inredning Kök och matlagning Vilka produkter som används – miljömärkta? Rutiner för städning – hur ofta och vad? Städning & Rengöring Handskar – vilka handskar används? Tvål och Tvätt – miljömärkta produkter? Hygien Material på möbler – textil, plast, konstgjort Textilier – filtar, kuddar, dukar Inredning Slevar och spadar – svart plast? Teflonbelagda material – skick på dessa Plastprodukter Kök och matlagning Här är några av de områden som jag tittar på och där det finns risk för exponering av miljö- och hälsoskadliga kemikalier Miljömärkta – innehåller inga konserveringsmedel eller allergiframkallande ämnen Bättre för huden – och miljön avloppsvattnet hamnar i Nitril – har lägre miljöbelastning, innehåller inte Ftlater Fuskskinn / Konstläder – PVC plast som innehåller Ftlater Textilier – vilka material är de av? Plast som blir varm eller i kontakt med fet mat läcker de ämnen från plasten Teflon – vid repor hamnar materialet i maten

Generella råd till verksamheterna Välj miljömärkta städ- och hygienprodukter Värm inte plast i mikron Byt ut teflonbelagda produkter som är slitna Använd rostfria stål- och träslevar vid tillagning och servering av varm mat Dammtorka på hög höjd Tvätta nya textilier innan användning Dammtorka – kemikalierna som läcker ut från produkterna hamnar i luften som sedan stannar i dammet Textilier kan innehålla miljögifter från tillverkning – tvätta för att minska exponeringen

Tack! Frågor eller funderingar?