Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tips när du planerar måltider
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Det svenska kulturarvet
Ät rätt För att träna lätt.
Kost för idrottare.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Kost för idrottare.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Energigivande näringsämnen
Och terminens avsnitt handlar om……….
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Näringslära/Kost Maria Lund -.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Vitaminer.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Presentationens avskrift:

Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära Mat i cirklar Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära

Mat i cirklar För att din kropp ska må bra behöver den: Proteiner (kött, fisk, ägg) Fett (smör, matolja, ost) Kolhydrater (bröd, potatis, pasta, ris) Mineralämnen tex kalcium och järn Vitaminer (frukt, bär, grönsaker) Salt Vatten

Mat i cirklar Fett och kolhydrater behövs för att få energi så att du orka tänka, arbeta och idrotta.

Mat i cirklar Protein och mineralämnen behövs för att bilda skelett samt för att bygga upp och reparera kroppen.

Mat i cirklar Vitaminer är kroppens ”verktyg”. De behövs för att kroppen ska läka och för att vi ska undvika att få sjukdomar.

Mat i cirklar Vatten löser upp näringen i maten och skickar ut den till kroppens olika delar.

Mat i cirklar Matcirkeln hjälper dig att välja rätt mat. Frukt, bär Kött, fisk, ägg Grönsaker Mjölk, ost Potatis, rotfrukter Smör, margarin, olja Bröd, mjöl, gryn

Mat i cirklar Tallriksmodellen hjälp dig välja mat i rätt proportioner. Grönsaker, frukt, rotfrukter Potatis, pasta, bröd Kött, fisk, ägg, baljväxter