Tallriksmodellen består av tre delar:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Advertisements

Tips när du planerar måltider
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Hur mycket mat behöver du?
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Hur ska man planera upp sina måltider?
Teori Träningscamp 7 maj
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Mål från LGR11, kursplanens syfte: 1.Planera varierade och balanserade måltider för olika situationer och sammanhang. 2.Du ska kunna värdera och dokumentera.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Kost information Information
Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Gainer TILLSKOTT VID HÅRD TRÄNING. Core Gainer  Core Gainer™ är ett välbalanserat näringstillskott som är utvecklat för personer som behöver fylla på.
NÄRINGSBERÄKNINGAR Syftet Öka er kunskap kring måltiden och näringen vi tillför är tillräcklig och rätt! Målet Elever ska ha kännedom och kunna redogöra.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Detta är miljömåltider
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Du kan inte äta nötkött Galna kosjukan!!!.
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Matdagbok 1177.se.
Kolhydrater.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Att ansluta sig till en avdelning.
IT Databas Göran Wiréen
Matsedel v.41 Irakisk touch
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
KOST Grupp forsläsning.
Öppet hus Skolans namn Datum.
Källa: Livsmedelsverket
30 minuter x 5 dagar = 150 minuter per vecka eller
Nyanser och grundfärger
Matsedel vecka 6, 5-11 februari
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Matservice Stockviks SF
Energi och Näringsämnen
Protein.
Mat är livet.
Standardglas Med ett "standardglas" menas:
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Mellanstadiet Högstadiet
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Tallriksmodellen består av tre delar:
Förenklad bild av kolets kretslopp
Mineralämnen.
Kolhydrater.
Dos-respons fysisk aktivitet, hälsa och risk:
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Tipspromenad.
Tips för att förhindra fallolyckor
Presentationens avskrift:

Tallriksmodellen består av tre delar: I Livsmedelsverkets tallriksmodell är delen för kött, fisk, ägg eller baljväxter en femtedel av mängden mat på tallriken. Storleken på grönsaksdelen och potatis-pasta-bröd-gryn-delen är flexibel, och beror på hur mycket en person rör sig, det vill säga graden av fysisk aktivitet. En fysiskt aktiv person behöver mer energi än en person med stillasittande livsstil. Tallriksmodellen består av tre delar: •Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken. •Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större. •Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter. Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre delarna. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta - det avgör hunger och energibehov. Tallriken för den som rör sig regelbundet För den som rör sig regelbundet kan grönsaksdelen och potatis-pasta-gryn-delen vara lika stora. För personer som är mycket fysiskt aktiva, och därför behöver mycket energi, kan potatis-pasta-bröd-gryn-delen ökas ännu mer. Livsmedelsverket Arbetsplats X, 2011-07-04, Namn Efternamn, Ltkalmar.se