Källa: Livsmedelsverket

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Advertisements

Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Teori Träningscamp 7 maj
Energigivande näringsämnen
Mål från LGR11, kursplanens syfte: 1.Planera varierade och balanserade måltider för olika situationer och sammanhang. 2.Du ska kunna värdera och dokumentera.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
I Sverige: Kostade våra välfärdsjukdomar ca 3 miljarder förra året! Sjukdomar orsakade av övervikt och fetma kostar USA 147 miljarder dollar årligen.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Kost information Information
Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador - Näringsbrist -
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Detta är miljömåltider
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Studieteknik - tips och ideer
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Sträck dig som ett streck
Kolhydrater.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
KOST Grupp forsläsning.
Näringslära.
Tallriksmodellen består av tre delar:
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Den här presentationen handlar om Nordiska näringsrekommendationer (NNR) och tar upp: Innehållet i NNR 2012, med betoningar på förändringar sedan tidigare.
Lektion 4 Fisk Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Matservice Stockviks SF
Protein.
Vitaminer.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Tallriksmodellen består av tre delar:
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Mineralämnen.
Kolhydrater.
Dos-respons fysisk aktivitet, hälsa och risk:
Konsumenterna och miljön 2018
Mensutmaningen.se MENS a.
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hållbart jordbruk - argument i miljö och klimatdebatten
Tipspromenad.
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Tips för att förhindra fallolyckor
Alla har rätt till Go´fika!
Presentationens avskrift:

Källa: Livsmedelsverket Frukt och bär Om man varje dag äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen. innehåller mycket vitaminer och fibrer. De olika färgerna kommer från antioxidanter som är skyddande ämnen. Därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta färgglatt. Med tanke på miljön är det smart att välja frukt efter säsong och gärna sådana som odlas på nära håll - tropiska frukter har oftast flugits hit. Grönsaker innehåller fibrer och många vitaminer som till exempel folat, vitamin C och karoten som i kroppen kan omvandlas till vitamin A. Torkade ärtor, linser och bönor innehåller även protein. Grönsaker är rika på fibrer, som har olika positiva effekter i kroppen. Fibrer håller magen igång och kan hjälpa till att hålla vikten. För näringsvärdet spelar det inte så stor roll om man äter färska eller frysta grönsaker. Grova grönsaker som till exempel lök, broccoli och vitkål är miljösmarta val – de har lägre klimatpåverkan än salladsgrönsaker och de kan lagras längre. Torkade ärtor, linser och bönor kan lagras länge och är bra miljöval. Potatis och rotfrukter är källa till vitamin C, vitamin B6, kalium, karoten och fibrer. Potatis och rotfrukter kan användas på många olika sätt, kokta, grillade, stekta, i gratänger, som mos och i grytor. Odling av potatis och rotfrukter har liten miljöpåverkan och de är tåliga livsmedel som kan lagras länge. Bröd, flingor, gryn, pasta och ris innehåller fibrer, vitaminer och mineraler. I fullkorn siktas inga delar av sädeskornet bort utan även groddar och kli tas tillvara, vilket gör fullkornsprodukterna mer näringsrika än de siktade sorterna. I fullkorn finns fibrer, järn, folat, antioxidanter och andra skyddande ämnen. Fullkorn kan också hjälpa till att hålla vikten eftersom fibrerna mättar bra. Bröd bakat på fullkorn är en viktig källa till järn och protein. Spannmålsbaserade livsmedel som bröd, gryn och pasta är miljö- och klimatsmarta val. Ris är ett undantag som är mer klimatpåverkande än andra spannmål. Matfett innehåller fleromättat, enkelomättat och mättat fett i olika proportioner. I matfett finns också vitaminerna A, D och E. Olja innehåller omättade fetter som är nödvändiga för hälsan och bidrar till en bra sammansättning av blodfetterna. I rapsolja finns bland annat omättat omega-3-fett som kroppen inte kan bilda själv. Smör, palmolja och kokosolja innehåller mest mättat fett. För miljön är palmolja sämst. Kokosolja och smör är mer miljöpåverkande än rapsolja och olivolja. Mjölk och ost ger många vitaminer och mineraler, till exempel kalcium som bland annat behövs för skelettet och tänderna. En skiva ost ger ungefär lika mycket kalcium som 1 dl mjölk. De magra sorterna av ost, mjölk, fil och yoghurt innehåller lika mycket vitaminer och mineraler, men mindre fett. Mejeriprodukter påverkar klimat och miljö mer än vad vegetabiliska livsmedel gör. Kött, fisk och ägg är näringstäta livsmedel. De är rika på vitaminer, mineraler och protein. Vitamin B12 finns enbart i animaliska livsmedel. Ägg är en bra källa till jod, selen och samtliga fettlösliga vitaminer. Fisk är särskilt rik på selen, jod och vitamin D. Vitamin D finns bara naturligt i ett fåtal livsmedel varav fisk är vår viktigaste källa. Feta fiskar som sill, lax och makrill är våra enda källor till viktiga fleromättade fetter. Eftersom näringsinnehållet varierar mellan olika fiskarter är det bra att äta flera olika sorters fisk. Kött är vår bästa källa till järn och är även rikt på andra viktiga mineraler och vitaminer. Kött och fisk är de livsmedel som har störst miljöpåverkan. Att välja bort livsmedel En del måste på grund av allergi undvika vissa livsmedel. Andra, till exempel vegetarianer, avstår av andra skäl. Generellt kan man säga att ju fler livsmedelsgrupper som utesluts, desto svårare blir det att täcka näringsbehoven. Om man aldrig äter animaliska livsmedel bör man ta kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D. Historien om matcirkeln Den första svenska modellen för indelning av livsmedlen i olika grupper utarbetades av Statens institut för folkhälsa på 60-talet. Den bestod av samma sju livsmedelsgrupper som idag och kallades för kostcirkeln. Den har reviderats vid ett par tillfällen, placeringen av grupperna ändrades 1979 och 1991 ändrades namnet till matcirkeln. Källa: Livsmedelsverket Arbetsplats X, 2011-07-04, Namn Efternamn, Ltkalmar.se