KOST Grupp forsläsning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Advertisements

Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Kost & Hälsa.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Kost för idrottare.
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fetter Energi Kroppens reservenergi Värmeisolering Stötdämpare
Mål från LGR11, kursplanens syfte: 1.Planera varierade och balanserade måltider för olika situationer och sammanhang. 2.Du ska kunna värdera och dokumentera.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
Repetition av näringslära
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Musklerna Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa.
Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador - Näringsbrist -
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
Blandningar Inom kemin skiljer man mellan rena ämnen och blandningar Rena ämnen består bara av en sorts atomer eller en sorts molekyler. Guld är ett rent.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
Hjärta & Blodomloppet. Blodkärl I hela kroppen är det fullt utav blodkärl, bara för att varje cell ska få vad den behöver. Man skulle kunna se blodkärlen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Detta är miljömåltider
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Studieteknik - tips och ideer
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
KEMI Vad är det egentligen?.
Allt som lever Vad är biologi?.
Tränings- och kostprogram
Fetter 10.2.
Kolhydrater.
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Ryggradsdjur och ryggradslösa djur
Källa: Livsmedelsverket
Näringslära.
Tallriksmodellen består av tre delar:
Några viktiga regler angående
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Matspjälkningsapparaten
Hur många kilo kött äter vi per person?
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Den här presentationen handlar om Nordiska näringsrekommendationer (NNR) och tar upp: Innehållet i NNR 2012, med betoningar på förändringar sedan tidigare.
Välkommen till Kyänis Produktpresentation
Matservice Stockviks SF
Energi och Näringsämnen
Protein.
Människans blodkroppar och immunförsvar
Att dela in livet Vi söker efter sätt att organisera vår värld.
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Skelettet har flera olika funktioner.
Din säkerhet på sjukhus
Tallriksmodellen består av tre delar:
Mineralämnen.
Kolhydrater.
Människans blodkroppar och immunförsvar
Mensutmaningen.se MENS a.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tipspromenad.
Ledtråd Frusen smet.
Presentationens avskrift:

KOST Grupp forsläsning

Denna presentation innehåller Fetter Proteiner Vitaminer Vatten Kolhydrate

FETT

FETT Fett ger dubbelt så mycket energi som kolhydrater. Behövs för att kroppen ska kunna ta upp vitaminerna A,D,E,K i kroppen (fettlösliga vitaminer). Vår mat måste innehålla fett. Detta dels för att vi ska hålla värmen och dels för att vi behöver vissa Delas in i två undergrupper: Mättade och omättade fetter

Mättade fett

Omättade fett Finns i mjukt och flytande fett. Bra för hjärta och blodkärl. Finns i: frön, nötter, Avokado, fisk, olja.

Vegetabiliska och animaliska fetter • Vegetabiliska fetter: Fetter som kommer från växter. Vegetabiliska fetter finns i: – Olivolja – Majsolja – Rapsolja Animaliska fetter: Fetter som kommer från djur. Animaliska fetter finns i – Kött – Fisk – Smör – Ost – Mjölk

Transfett

Vatten

Vatten Ingår i de flesta av kroppens inre delar och deltar i alla livsprocesser. 60% av kroppen består av vatten. Varje dag blir vi av med minst 2 liter vatten bara i svett, andningsluft, urin och avföring.

Vatten Löser upp och transporterar näringsämnen till kroppens olika delar. Reglerar kroppstemperaturen och för bort avfallsämnen. Vätskebrist – När det är varmt, du har feber, kräks, svettas, har diarré osv. Många gånger beror huvudvärk och trötthet på just vätskebrist.

BLODSOCKERKURVA

Proteiner När behöver kroppen använder protein Det finns två sort protein vegetabiliska, bönor, ärtor, linser Animaliska , fisk, ägg, kött och etc, Uppgifter, att bygga upp, reparera och underhålla celler

GLYKEMISKT INDEX Glykemiskt index  kolhydrater Skapades från början åt diabetespatienter efter att äta livsmedel med låga GI-värden (ex. grönsaker, fullkornsprodukter

Frågor Vilken roll vitaminer i våran kropp? Vad är vatten viktigaste uppgifter i kroppen? När behöver kroppen mest använd av fett Vad heter proteiner som bygg upp i våran hjärna

SAMMFATTNINGVIS…….. DRICKA VATTEN RÖR PÅ DIG NJUT AV LIVET SLUTA STRESS ÄT HÄLSOSAMT