Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Människans blodkroppar och immunförsvar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Människans blodkroppar och immunförsvar"— Presentationens avskrift:

1 Människans blodkroppar och immunförsvar

2 Blodets uppgifter Leverera syre till kroppens alla celler
Leverera näringsämnen Forsla bort koldioxid och slaggprodukter Transportera hormoner Reglering av temperatur och pH Deltar i immunförsvaret

3 Blodets sammansättning
Blodet består av fyra huvudkomponenter; Blodplasma ca 50 % av de 4-6 liter blod vi har, trögflytande, genomskinlig vätska som består av vatten, salt, kolhydrater, protein och hormoner. Röda blodkroppar Vita blodkroppar Blodplättar Bildas i den röda benmärgen i form av blodstamceller som sedan specialiseras till de olika typerna av blodkroppar.

4 Blodkroppar produceras i benmärgen

5 Olika blodkroppar

6 Röda blodkroppar Vetenskapligt namn är Erytrocyter
Runda och tillplattade celler ca 7,5 µm i diameter. Funktion: Transporterar syre / koldioxid till/från celler och vävnader med hjälp av proteinet hemoglobin. Hemoglobin innehåller järn. För att vår syretransport ska fungera optimalt måste vi se till att äta järn i kosten.

7 Blodplättar Har som främsta uppgift att koagulera blodet vid skador.
Vetenskapligt namn är Trombocyter. Har som främsta uppgift att koagulera blodet vid skador. De hjälper då till att bilda ett nät av fibrin = ”sårskorpa”. Blödarsjuka innebär att blodplättarna inte fungerar som de ska, blodflödet stoppas inte vid blödningar.

8 Vita blodkroppar Vetenskapligt namn är Leukocyter
Det finns olika typer av vita blodkroppar som har olika funktioner i vårt immunförsvar: Ätarcellerna: Neutrofiler T-celler (hjälparceller, mördarceller och minnesceller) - B-celler (producerar antikroppar, minnesceller)

9 Vita blodkroppar

10 Blodets immunförsvar Vid ett angrepp av främmande patogen ( bakterie/virus) sker detta: Ätarcellerna attackerar och ”äter” upp bakterierna. T-hjälparceller ”analyserar” patogenen och signalerar till B-celler och ”ätarceller” ifall de behövs. T-mördarceller dödar vissa patogener (främst virus) direkt. B-celler rycker in och bildar antikroppar. Antikropparna binder in till bakterieväggarna och förstör ytan så patogen spricker och dör. Ifall samma patogen skulle infektera kroppen igen kommer s.k. minnesceller (finns både T- och B-minnesceller) agera direkt och bilda mängder av antikroppar så vi hinner inte bli sjuka. Vi har blivit immuna.

11 Blodets immunförsvar

12 ..eller enklare uttryckt…

13 Vaccination Vaccination innebär att vi aktiverar
immunförsvaret utan att bli sjuka. Döda eller försvagade virus eller bakterier sprutas in och immun- försvaret bildar antikroppar. Ex på vaccinationer: Mässlingen, påssjuka, röda hund, polio, stelkramp, TBE (hjärnhinneinflammation av fästing), HPV (livmoderhalscancer)

14 Lymfsystemet Lymfsystemet består av lymfkärl som innehåller en vätska, lymfa Lymfan ”sköljer” över celler som inte nås av blodkärlen I lymfkörtlarna finns många vita blodkroppar Vid kraftiga infektioner svullnar lymfkörtlarna = immunförsvaret är aktiverat!

15 Blodgrupper Det finns fyra olika blodgrupper: A, B, AB och 0 (noll). Bokstäverna står för olika proteiner på de röda blodkropparnas yta.

16 Blodtransfusion Före en blodtransfusion är det viktigt att kontrollera att givare och mottagare har samma blodgrupp, annars aktiveras mottagarens immunförsvar och det är livsfarligt!

17 Rh-faktorn Förutom A, B, AB eller 0 finns ett annat protein på de röda blodkropparnas yta, den s.k. rhesusfaktorn: Man är antingen Rh+ eller Rh- (har eller inte har Rh-proteinet). Gravida kvinnor som är Rh- och bär på ett Rh+ -foster, kontrolleras under graviditeten så de inte utvecklar antikroppar som kan skada fostret.


Ladda ner ppt "Människans blodkroppar och immunförsvar"

Liknande presentationer


Google-annonser