Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Advertisements

Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Titulatur.
Kompetensplattform Östergötland i tre delar
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Vård- och omsorgscollege Nu på vår skola!. Verklig utbildning För viktigt jobb Där du behövs.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
Vilka ansvarar ytterst för Vård och omsorgscollege i Sverige?
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
Kompetensförsörjning och kompetenssäkring Forum för inköp Anders Kron Johan Lundvall.
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Framtidens Yrkeshögskola inom teknik och tillverkning Anders Axelsson (Region Skåne) Johan Ståhl (Teknikcollege Skåne ) Teknikcollege rikskonferens Uppsala.
Bakgrund Nationell Nivå Projekt Carpe var ett nationellt projekt som startade 2009 och ligger som grund för förändringarna av titlarna och de nya kompetenskraven.
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Organisera vattentjänsterna för framtiden. Vattentjänstorganisationernas utmaningar Klimatförändringen ställer nya krav på dricksvattenproduktion och.
Nationella KOMPETENSRÅDET STARTADES Maria Holknekt, Sundsvall Marie Tibell, Göteborg.
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Regional kompetensförsörjning
Karin Wisén Staxler, Vård- och omsorgscollege
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Klarar sjukvården framtidens kompetensbehov?
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
Förslag till kompetensutvecklingsprogram för anställda inom funktionshinderområdet i Halland, för åren Augusti 2015.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Vuxenutbildning MÅLEN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING ÄR ATT VUXNA SKA STÖDJAS OCH STIMULERAS I SITT LÄRANDE. DE SKA GES MÖJLIGHET ATT UTVECKLA SINA KUNSKAPER.
Syfte med nominering Tydligöra handledarens viktiga arbete för elever, praktikanter och nyanställdas introduktion och lärande på arbetsplatserna. Tydliggöra.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Film ….
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
De 33 skånska kommunernas intresseorganisation
Framtidens yrken och kompetenser i Västerbotten – Vård och omsorg
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
kvalificerade kunskaper
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Fokus Yrkesutbildning VO
Arbetsmarknadsläget för sjuksköterskor
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Effekter regionalt och lokalt styrgruppsarbete
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
...mellan arbetsliv och utbildning!
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
22 regionala VO-College 91 lokala VO-College 218 kommuner 19 regioner och landsting 90 privata verksamheter 140 gymnasieskolor 181 gymnasiala vuxenutbildningar.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Nationellt likvärdiga YH-utbildningar
Planeringsdag med lokal styrgrupp Karlskoga-Degerfors
Välkommen till Regional Handledarkonferens 29 nov 2018
Tanum
Vårdbiträde ska bli ett yrke som kräver utbildning.
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Bjurholm "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Vindeln "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Vilhelmina "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Göteborgsregionens kompetensråd
Robertsfors "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Presentationens avskrift:

Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege Syfte: Ta del av det senaste i Vård och omsorgscollege, kunskapsinhämtning kring utbildningarnas innehåll och träffa kollegor från hela Kronoberg Program: Aktuellt i VO-college Utbildningarnas innehåll och vad man kan när man är klar Jämställd regional utveckling

Varför är vård och omsorgscollege en framgångsfaktor? Tillsammans kan vi säkra välfärden Tillsammans kan vi säkerställa kompetensförsörjningen – att kunna rekrytera personal med kompetens och göra jobben attraktiva Tillsammans är vi starka – vi behöver hjälpas åt!

Lite statistik på nationell nivå Av kvinnliga undersköterskor som arbetade i kommunal verksamhet hade år 2015 62 % yrkesutbildning för sitt arbete och bland männen vad andelen 37 % Totalt sätt har en ökning av samtliga vård och omsorgspersonal mellan 2009 – 2013 ökat med 12 %

Lite statistik på regional nivå Andelen som arbetar inom vård och omsorg: 17.8 % Största yrkesgrupperna inom vård och omsorg och i länet som helhet är: undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter Sysselsättningsgraden för undersköterska är ca 86 % Mer än var tredje undersköterska förväntas gå i pension mellan 2016-2023 Fram till 2030 förväntas 3025 undersköterskor inom samtliga områden i länet gå i pension 1352 förväntas utbildas på gymnasienivå fram till 2030 1673 behöver utbildas på vuxennivå, dvs. en takt på 232 personer och år, bara för pensionsavgångarna

Utmaningar Utbilda i den takt som verksamheten behöver Klara matchningen - många arbetssökande men de saknar kompetens Hög rörlighet bland personal samt pensionsavgångar Vi behöver analysera framtida kompetensbehov, vad verksamheterna behöver ha för kompetenser för att klara välfärdsuppdraget.

Utmaningar inom funktionsvariationsområdet Nationellt, regionalt och lokalt: Det ges knappt några utbildningar inom området Få sökande till utbildningar, få lärarna med kunskap inom specialpedagogik, psykiatri och socialpedagogik inom LSS Inom barn och fritidsprogrammet – inriktning funktionsnedsättning finns i princip inga sökande Lärarkompetens saknas Saknas strategi för hur vi ska höja/tillföra kompetensen

Vad behöver vi göra nu och framåt Säkerställa; fler utbildningsplatser lärarkompetensen och behovet av lärare praktikplatser med handledarkompetens Vad mer? Nästa steg? Hur gör vi?

Aktuellt nationellt Beslut om vårdbiträdesutbildning, 800 poäng Maj 2017 Yrket vårdbiträde ska definieras Verka för fler utbildningsplatser med specialistinriktning inom YH (ÄO) Nationellt har VO-college genomfört en enkätundersökning om framtida kompetensbehov inom ÄO för eftergymnasial kompetens. Regionala dialoger ska hållas i höst och en begäran om gemensam utbildning ska lämnas in som till YH-myndigheten Skolverket ser över barn och fritidsprogrammet – väntas klart 2018 VO-college genom NKR har begärt föreskrift om nationellt likvärdigt innehåll i YH-utbildningen till stödpedagog (22 mar 2017)