Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
Hem- och konsumentkunskap Presentation av ämnet https://www.youtube.com/watch?v=TYFZWqS U_PI Filmer? Att se innan lektion, varför? Vad ska vi göra under terminen? terminsplanering Vad är HEM: Redskapsjakt Bedömning av praktiska arbetet: https://www.youtube.com/watch?v=QPUEZKeF K9s Dagens fråga: Vad betyder H.E.M? Checklistan? Diska hur då?
Checklista ? ♥ Använd RENT förkläde, sätt upp långt hår i tofs, ta av ringar, klocka och armband ♥ Var noga med hygienen: tvätta ALLTID händerna innan arbetets början, mellan vissa moment och efter toalettbesök, använd avsedda skärbrädor (röd till kött, blå till fisk ,gul till kyckling, gröna till frukt och grönt och vinröd till bröd). ♥ Fyll en diskho med varmvatten och några droppar diskmedel i början så att du kan diska undan efterhand - glöm inte att FÖRST skrapa bort matrester och skölja av det värsta i varmt vatten, börja med det som är minst smutsigt - torka med ren diskhandduk
BÖRJA läsa igenom receptet och lägg en plan för arbetet (“mise en place”) ♥ Ställ löpande UNDAN allt du inte har användning för - håll ordning ♥ Välj RÄTT redskap och metoder ♥ Laga mat och baka på ett SÄKERT sätt: gå inte omkring med knivar, använd inte varmvatten från kranen i matlagning, hetta upp matfett försiktigt - om det börjar ryka, låt kokkärlet svalna, om det börjar brinna, lägg på ett lock, vänd kastrullernas handtag inåt, sätt spisen i “OFF”-läge när du är klar
♥ Tajma, duka och presentera maten snyggt på tallriken (KOMPONERA och GARNERA) ♥ Ät, njut och ha GOD bordsskick ♥ Torka av bord med REN disktrasa