Hem- och konsumentkunskap Smarta Val

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Släng inte mat! Ta hand om den!
Advertisements

Reaktionen vid små skärsår
Tvätt och rengöring.
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Water is life! Av Alex H och Alex C.
Utskrift: Det är förresten inte säkert att din skrivare skriver ut på samma sätt som våra skrivare gör, så glöm inte att göra några provutskrifter. Om.
Det svenska kulturarvet
Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc.
Figursågen Sågande maskiner Säkerhet
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
VÄLKOMMEN!!!.
Hemtrivsel.
Klimatpåverkan från livsmedel
Riktad skrivning Hur tyckte att boken Alex Dogboy verkade utifrån det du hittills läst och fått veta? Motivera ditt svar. Skriv tills jag säger stopp,
Nora, Wilma, Jonathan och William
Mat och klimat.
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
En dag på. Läser en bok Bygga med tågbanan Rita Mysan – rollekar Lyssnar på musik eller en saga på CD:n Väver Syr Praktiska hyllan; tvätta golv, skruva,
Mat och hälsa åk 6.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Arbetsgång 16/1 Gör uppgiften: ”Samma motiv på grundfärgerna”
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Här i det rymliga badrummet kan du få tips kring att duscha och hålla sig ren, borsta tänderna och annan hygien. Till exempel finns ett snöre vid toapappershållaren.
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Grundläggande livsmedelshygien
Hur ska man planera upp sina måltider?
Tema: Hemmets € och kWh Meny: Spagetti carbonara, kokt broccoli, microkladdkaka.
Huvudsatser och bisatser
Säkerhet i NO.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
ATT BLI EN IDROTTARE.
Hem- och konsumentkunskap 1. Presentation 2. Presentation av ämnet KR4 3. Smarta Val ?
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Blue bot. framåt, bakåt, sväng vänster, sväng höger, paus och stopp.  Blue-Bot har sex enkla programmeringssteg:
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Lektion 1 Mål med lektionen:
Lots Tävlingar och administration
(använd bildspelsläge) Så här fyller du i omdömesformuläret
Kläder och tvätt Hur gör man??.
Lektionsplanering Hanna Sepp.
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Ultraljudsbad!.
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap Lek 2
Hem- och konsumentkunskap
Vilken färg har den här frukten?
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Uppdrag 8 Testa med rödkålssaft
FOTBOLLSPROFIL SKIFTINGEHUS
Basala hygienrutiner och klädregler
Varifrån kommer kranvattnet?
Varifrån kommer kranvattnet?
Nycklar och växelkassa
Att ta bort röda ögon.
Praktisk handledning, mekanisk rengöring och kemisk desinfektion i kommunal vård och omsorg Desinfektion innebär att föremål eller ytor behandlas så att.
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Så här sköter du din matta!
Presentationens avskrift:

Hem- och konsumentkunskap Smarta Val

Hem- och konsumentkunskap Presentation av ämnet https://www.youtube.com/watch?v=TYFZWqS U_PI Filmer? Att se innan lektion, varför? Vad ska vi göra under terminen? terminsplanering Vad är HEM: Redskapsjakt Bedömning av praktiska arbetet: https://www.youtube.com/watch?v=QPUEZKeF K9s Dagens fråga: Vad betyder H.E.M? Checklistan? Diska hur då?

Checklista ? ♥ Använd RENT förkläde, sätt upp långt hår i tofs, ta av ringar, klocka och armband ♥ Var noga med hygienen: tvätta ALLTID händerna innan arbetets början, mellan vissa moment och efter toalettbesök, använd avsedda skärbrädor (röd till kött, blå till fisk ,gul till kyckling, gröna till frukt och grönt och vinröd till bröd). ♥ Fyll en diskho med varmvatten och några droppar diskmedel i början så att du kan diska undan efterhand - glöm inte att FÖRST skrapa bort matrester och skölja av det värsta i varmt vatten, börja med det som är minst smutsigt - torka med ren diskhandduk

BÖRJA läsa igenom receptet och lägg en plan för arbetet (“mise en place”) ♥ Ställ löpande UNDAN allt du inte har användning för - håll ordning ♥ Välj RÄTT redskap och metoder ♥ Laga mat och baka på ett SÄKERT sätt: gå inte omkring med knivar, använd inte varmvatten från kranen i matlagning, hetta upp matfett försiktigt - om det börjar ryka, låt kokkärlet svalna, om det börjar brinna, lägg på ett lock, vänd kastrullernas handtag inåt, sätt spisen i “OFF”-läge när du är klar

♥ Tajma, duka och presentera maten snyggt på tallriken (KOMPONERA och GARNERA) ♥ Ät, njut och ha GOD bordsskick ♥ Torka av bord med REN disktrasa