Rengöring Syfte Öka er kunskap kring rengöring av utrustning och lokaler För att främja hygieniska förhållanden Målet Elever ska ha kännedom om vad.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Olika kemiska rengöringsmedel samt dess användningsområden och deras inverkan på material och mikroorganismer ISBN
Advertisements

Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Basala hygienrutiner och klädregler. Skaraborgs Sjukhus Ökad smittspridningsrisk Mottagliga individer Hög antibiotikabelastning Sjukhus Mycket människor.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Blandningar Inom kemin skiljer man mellan rena ämnen och blandningar Rena ämnen består bara av en sorts atomer eller en sorts molekyler. Guld är ett rent.
VÄLKOMNA!. Åsa Lindh vd Trygghetsstiftelsen En sammanhållen omställningskedja.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
ELD OCH BRAND. Skillnad Vad är skillnaden mellan en eld och en brand?  Eld har man kontroll över och det är något man medvetet vill ha.  Brand är en.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Detta är miljömåltider
Klimat och miljö.
Studieteknik - tips och ideer
Vattenrening.
Vad kontrollerades bl.a. vid inventeringarna
Kaffe - tillgänglighet
Kort om | skötselråd.
Människokännedom.
temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar.
Materialkunskap ÅK 9.
Konsten att läsa sakprosa
Vattenrening.
(antal enkäter = 229, antal svar = 196)
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
SYROR OCH BASER. SYROR OCH BASER INDIKATORER OCH pH-VÄRDE.
Syror och baser AF åk
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Vattenrening.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Nätverk för lärare på fritidshem
PH-skalan Vi säger att pH 7 är neutralt, samma sak gäller för pH 6 och pH 8. Om pH-värdet är under 6 säger vi att det är surt. Om pH-värdet är över 8 säger.
Vitaminer.
Steril såromläggning Vid steril omläggning bör helst 2 personer hjälpas åt. Sterilt material ska skyddas genom att förvaras i avdelningskartongen. Ta.
Hur många kilo kött äter vi per person?
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Resultatpresentation för NLL av PunktPrevalensMätningarna (PPM) 2016
Människans blodkroppar och immunförsvar
Kemi – första terminen.
Industriella revolutionen
3. Material och sammanfogning
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Andningsorganen O2.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Skolrelaterad psykisk ohälsa bland unga tjejer och killar
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Med ritstiftet som verktyg samt utan lagermask!
Ett fel på kvinnor.
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
Resultatpresentation för NLL av PunktPrevalensMätningarna (PPM) 2016
Praktisk handledning, mekanisk rengöring och kemisk desinfektion i kommunal vård och omsorg Desinfektion innebär att föremål eller ytor behandlas så att.
Diagnos och delaktighet
Människans blodkroppar och immunförsvar
Systematiskt kvalitetsarbete
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Clostridium Difficile
Målformulering att sätta upp mål
Industriella revolutionen
Utgifter för miljöskydd inom massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin* Massa- och pappersindustrin har under många år lagt ner stora.
Tips för det praktiska ledarskapet
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Salter och metalloxider Kap 5
Alla har rätt till Go´fika!
Presentationens avskrift:

Rengöring Syfte Öka er kunskap kring rengöring av utrustning och lokaler För att främja hygieniska förhållanden Målet Elever ska ha kännedom om vad man bör tänka på vid rengöring av utrustning och livsmedelslokaler, för att få goda hygieniska förutsättningar

Krav på renhet Varför har livsmedels lokaler det? 4 nivåer av rent Bakteriologiskt rent Visuellt rent 1) Bryta smittvägar Produktens kvalitet och konsumenters hälsa Vårdat intryck Förhindra halkskador Underhålla och skydda utrustningen 2) Ingen synlig smuts får finnas kvar Osynlig smuts som orsakar dålig lukt är borta Levande mikroorg har reducerats ((((ytor som har kontakt med mat))) Alla mikroorg är avdödade Sterilt Kemiskt rent

”Smuts” Vad är smuts? Omständigheterna avgör om det är smuts eller inte! Vad finns det för smuts i ett restaurangkök? Vad finns det för smuts i en matsal? 1) Oönskade ämnen på arbetsutrustningen Protein, fett, stärkelse, salt Mjöl i bageri, blod i slakteri, kalk i mejeri 2) - En degbunke som kommer in till disken går från livsmedel till smuts 3) - Eleverna funderar 4)

”Rengöringsmedel” ordet rengöring betyder att man tar bort alla oönskade partiklar! Kem en förkortning av vadå? Surt eller Alkaliskt, att välja rätt Desinfektion Säkert handhavande av rengöringsmedel!! 2) Kemikalier, tensider gör att diskmedlet är effektivt, löddra, löser olja och smuts 3) Surt => kalkbeläggningar, rost, bakterier Neutralt=> lättare protein och fett Alkaliskt => fett proteiner, stärkelse, bakterier 4) 100°C vatten, alkohol, klor 5) - SKYDDSUTRUSNING SKA ALLTID FINNAS VID HANTERING AV STARKT FRÄTANDE MEDEL

Rengöringsmedel Fyra faktorer påverkar resultatet av din rengöring Använd få medel, varför då? Miljövänligt & rätt Doserat!! 1.Mekanisk effekt 2.Tid 4.Temperatur 3.Kemisk effekt 1) 1) hur hårt du borstar/skrubbar, vattenstrålensstyrka 2) Verknings tiden medlet får ha 3) styrkan på medlet 4) över 40°C så koagulerar vissa proteiner För sköljning 35-40°C Diskning 55-65°C Slutsköljning 80-90°C 2) - Lättare för personalen, billigare 3) Använd miljövänliga alternativ & Följ doserings anvisningar & sparar pengar och miljö

Rengöringsmedel PH värdet i medlet visar vad det kan användas till!! Rätt medel till rätt saker 0-5 rostfritt, kakel, wc, bra mot kalk, avlagringar mm 6-8 handdiskning och arbetsytor (hudens ph 4-6,5) 8-14 löser bäst fett och proteiner 10-12 maskindisk och grovrengöring (golv) ””Saltsyra”” - Saltsyra, alternativt väteklorid, är en av de vanligaste syrorna som i koncentrerad form är mycket starkt frätande. Saltsyra består formellt sett av en vattenlösning av gasen väteklorid. - Tillräckligt utspädd saltsyra är relativt ofarlig och finns till exempel i människans magsäck, se magsaft. - Inom livsmedelsindustrin används E-nummer E 507 för saltsyra. ””Natronlut”” Användning Natronlut 50% är en natriumhydroxidlösning och används som rengöringsmedel inom bryggerier, mejerier, kemisk-tekniska applikationer samt som neutraliseringsmedel inom livsmedelsindustrin, t ex vid margarin- och stärkelsetillverkning. Natronlut används också som neutraliseringsmedel vid vattenrening. Egenskaper Natronlut är en klar, färglös, luktlös och starkt frätande vätska som är känslig för kyla. Den är löslig i vatten.

Rengörings Utrustning Vad använder vi i köken respektive serveringen för att städa?? eller ??????? Kemikalier och städutrustning ska förvaras i separat utrymme så att de inte kontaminerar maten! SKYDDSUTRUSNING SKA ALLTID FINNAS VID HANTERING AV STARKT FRÄTANDE MEDEL Rengör och byt!! 1 - Eleverna berättar 2 Lätt fuktat bättre än papper och disenfiktion Stor hygienisk fördel att torka med papper och slänga, varför?? 3 - Vad menas med det då?? 4 - Visa ögon skölj, glasögon och handskar 5 Slangar och annan utrustning ska vara hel och ren (munstycken måste rengöras eller bytas kontinuerligt)

Rengöringsmetoder Torr rengöring eller våt rengöring, när gör man vad? Skolans 5 s, vilka är de? KLAR!! SKUMMA SKURA SKRAPA SKÖLJ SKRAPA TORR Vid hantering av torra livsmedel I ett bageri är det bättre att dammsuga än att soppa, våt rengör hellre (kallvatten först) VÅT I alla lokaler där vatten förekommit öppet vid tillverkning Rengör utrustning snarast tex köttkvarn Använd inte högtryck (sprider saker)

Rengöringsmetoder av: Handdiskning Maskindisk Golvbrunnar Toaletten 1) 5,5-7 ph Skrapa – skölj – diska – skölj – torka Byt vatten ofta Se till att noga rengöra diskmaterial Skölj ur sist men kallvatten Desinfektera för att hålla bakterierna nere 2) Diskrutiner 1) Skrapa av 2) Sortera / avkalkagelé 3) För sköljning 35-40°C 4) Diskning 55-65°C 5) Slutsköljning 80-90°C 6) Lufttorkning 3) - rengöring måste skötas annars frodas bakterier ex Listeria (kylskåps tålig) - Ta bort smuts, diska ur och spola (inte för hårt tryck, droppsmitta), tillsätt bakterier som äter fett och andra baktierer 4) - Handtaget, lysknappen, kranen, tvålen, och spolkanppen (torkas i denna ordningen)

Rengöringsschema Vad är det? Varför är det viktigt? varför får du inte använda samma städutrustning i kök och matsal, hur kan du separera dem? 1 Se sida 177 i boken 2 Underlättar ordning och reda, samt fördelar ut ansvar, gå inte att missa sin upg Ska finnas dokumenterade och väl synliga och tillgängliga vid arbetsplatsen Alla som arbetar ska vara insatta i städrutinerna Kvittera gärna att de läst igenom er EGK pärm Förvaring av städutrustning sker där det inte kan kontaminera livsmedlen Om en olyckan sker skölj alltid med kallt vatten minst 15 minuter, varmt vatten aktiverar i stort sätt alltid rengöringsmedlets funktion Ögonsköljstationer ska finnas utplacerade i köket väl synliga Om sjukhus måste uppsökas tag med produktblad Städschemat innehåller vad som skall städas när och hur det skall ske Flera gånger dagligen Dagligen 2ggr/vecka Varannan vecka 1ggr/månad eller år Storstädning/inventering 3 - Korskontaminering och märk upp i färger

Rengöringskontroll varför har vi det?? Hur kan vi kontrollera att det är rent?? 1 - 2 Visuellt – checklista – bakteriellt prov

Hur kan vi Underlätta för rengöring då?? Rutiner och checklistor Gör rent efter varje moment Håll kort med disk, tänk igenom vad du ska göra och hur mycket utrustning du behöver använda Tydliga anvisningar för hur städningen skall bedrivas Tydliga förvarings anvisningar för utrustning, var sak på sin plats Tydliga anvisningar för doseringsmängden och handhavande av rengöringsmedel