Klimat och utfodring.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Advertisements

Krav på Grovfodret till mjölkkor och ungnöt
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Torben Kudsk Jordbruksverket
Ekonomi i olika klimatåtgärder Klimatkollen Nässjö 18 april 2012.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Att arbeta med Greppa Näringen Anki Sjöberg, Lovanggruppen, november 2008.
Växthusgaser Kyotoprotokollet omfattar sex växthusgaser:
Information om nyheter i Krav och rekommendationer 2010 och 2011 Cecilia Linge Hans Nilsson Anna Hagerberg Bilder till telemöte-webb respektive.
Sätt rätt värde på vallfodret!
Om Cofoten 1.
Klimatkollen på gårdar med mjölk- och köttproduktion
Allmänt om klimat.
Unghästens behov av energi och protein
Olika djurslags metanproduktion
Klimatpåverkan från livsmedel
Beräkningsverktyget i klimatkollen Maria Berglund HS Halland tel
Köksbordsmaterial Energikollen 21C
1 Falkenberg 7 september Nyheter om N och P från foderutvecklingen för nöt och……
Klimatkollenkurs 18 april 2012 Pernilla Kvarmo Jordbruksverket.
Grundkursen Jordbruket och klimatet Pernilla Kvarmo, Torben Kudsk Jordbruksverket.
Introduktion till diskussionspass om indirekt energi Anna Hagerberg.
Klimatförändringar och jordbrukets klimatpåverkan – en översikt
Gränsöverskridande rådgivning? Strandbaden 6:e September 2006 Ulrik Lovang(HS), Carin Clason(HH)
Mat och klimat.
Ekosystem Ekosystem.
Klimatkollen i rådgivningen
Tolka resultat i klimatberäkningarna
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Ekonomisk foderoptimering
Lantmännen – först ut med klimatdeklarerade livsmedel
Tips inför val av moduler
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder Klimatkollen Nässjö 16 oktober 2014.
Mat.
1 Slutliga AVELSMÅLET = EX-2E e.Aerostar-Valiant-Cit.Jet över 100 ton mjölk o 8 kalvar.
Klimatåtgärder på gårdsnivå
Beräkningsverktyget i klimatkollen
Ekologi Naturkunskap 1.
Risker för djurhälsan Gunilla Blomqvist Spannmål och grovfoder är de fodermedel som oftast är inblndande i foderrelaterade djurhälsostörningar.
Ekonomi i rådgivningen Introduktionskurs Linköping 6-7 nov 2013.
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Klimatpåverkan från djurproduktion
Jenny Henriksson Hushållningssällskapet
Maria Berglund, HS Halland
Repetition.
, Carin Clason1 Att utnyttja betestillgången på bästa sätt Falkenberg Carin Clason Hallands Husdjur.
Kvävestrategi Bildspel Uppdaterat Kväveflödet i marken NO 3 - NH 4 + N 2, N 2 O NH 3 Organiskt N NH 4 + Utlakning Nitrifikation Immobilisering Mineralisering.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Resurseffektiv produktion av slagtekalve- og ungtyrekød Lisbeth Mogensen, Troels Kristensen and Mogens Vestergaard, Aarhus University, Denmark, Nicolaj.
Moduler i Greppa Näringen Pernilla Kvarmo Jordbruksverket.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
M Mehlqvist, maj 2005, rev. M. Åkerlind, november 2011 Hur skiljer sig NorFor från dagens svenska fodervärderingssystem? Maria Mehlqvist, Svensk Mjölk.
Vad har vi åstadkommit? Skövde Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Klimatåtgärder på gårdsnivå
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Minska fosforutfodringen till idisslare!
Klimatkollen i rådgivningen
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Utvecklingen av antalet mjölkföretag
Klimatkollen på gårdar med mjölk- och köttproduktion
Processoptimering.
”Ta hand om vallproteinet” - introduktion
KLIMATKOLL på VÄSTANKVARN GÅRD
Introduktion till klimatberäkningarna i VERA
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Miljösmart utfodring utav mjölkkor
Presentationens avskrift:

Klimat och utfodring

Fodrets väg! Till skillnad från hästen som har sin grovfoderjäsning i grovtarmen kan idisslaren utnyttja grovfodret bättre Bilden är från boken HUSDJUR-ursprung, biologi och avel (Björnhag mfl 1989) 2

Vad är speciellt med idisslare? 4 magar Mikroorganismerna skall utfodras Idisslaren är mycket speciell. Fodret hamnar först i vommen där det finns miljarder mikroorganismer som bryter ner fodret. Tack vare mikroorganismerna kan idisslaren bryta ner cellulosa och hemicellulosa till flyktiga fettsyror som sedan används både som näring till mikroorganismerna och till vävnader. 3

Varför bildar idisslare Metan CH4? Kolhydraterna i fodret bryts ner av mikroorganismerna till enklare sockerarter som sedan omvandlas till fettsyror: Ättiksyra Propionsyra Smörsyra. Cellulosa tex kan endast brytas ner av mikroorganismer Du hittar inget glukos i kons vom, mikroorganismerna tar blixtsnabbt hand om det och förjäser det till fettsyror VFA

Metanet bildas när fodret ”förjäses” syrefritt. Metanbildning forts Metanet bildas när fodret ”förjäses” syrefritt. När ättiksyra och smörsyra bildas, bildas samtidigt koldioxid och väte. Metanogena bakterier bildar sedan Metan CO2+4H2 CH4+ 2H2O Metan bildas för att ta hand om vätet som annars skulle ansamlas i vommen. De metanogena bakterierna är dessutom duktiga cellulosanedbrytare. 5

Metanbildning forts Metanbildningen ger mikroorganismerna energi men totalt sett förloras energi till idisslaren. Grovfoder ger mer metan då det bildas mer ättiksyra och smörsyra. Kraftfoder ger mer propionsyra och mindre metan. (bildning av propionsyra förbrukar väte) Om ett grovfoder med hög smältbarhet utfodras har det i försök inte visat sig ge mer metan om grovfoderandelen ökat från 50% till 80 % (Danielsson 2009) Till växande ungdjur är en produktion av propionsyra mer efterfrågad och den ger samtidigt mindre metan. För en mjölkko leder för stor propionsyraandel till att mjölkfettet sjunker. Ett grovfoder av god kvalitet (tidigt skördat) behöver inte ge mer metan enligt examensarbete av R. Danielsson 2009

kg CO2-ekv Koldioxid CO2 1 Metan CH4 25 Lustgas N2O 298 Växthusgaser och kg Koldioxidekvivalenter CO2-ekv Omräkning beroende på deras ”potens” kg CO2-ekv Koldioxid CO2 1 Metan CH4 25 Lustgas N2O 298 Tänk lite som valutor. Detta är jätteviktigt att kommunicera för att du och lantbrukaren skall förstå varför metan och lustgas påverkar så mycket. 7

Olika djurslags metanproduktion Kg metan under 1 år för olika djurslag. Häst ligger förresten på runt 15 kg metan. 8

Varför ger nötkreaturen så stora utsläpp? Metangasproduktion från fodersmältningen Låg fodereffektivitet – stora gödselmängder Få ungar jämfört med andra djurslag-lång startsträcka! Poängteras bör att vallen/ betet som nötkreaturen äter inte kan konsumeras av andra individer. Vallen är en viktig gröda i växtföljden och inom många områden finns ingen alternativ växtodling. Med lång startsträcka menar jag att de är relativt gamla när de slaktas. En ungtjur är i medeltal 18 månader gammal och en stut minst 22 månader. 9

Klimatkoll mjölkgård, 170 kor 105 ha Diagram från klimatkollen januari 2011. Cirka 170 kor och 105 hektar 10

Minskad Metanproduktion? Mer kraftfoder? Mer fett i foderstaten + förjäses inte i vommen + väte förbrukas om det är omättat Kan hämma grovfodernedbrytning Metanhämmare (Rumensin) ej tillåtet i Sverige Vitlök? (ej i praktisk produktion) Vaccination (fungerar endast i kortare perioder) Kängurubakterier (kängurun producerar inte mjölk) Avel för mindre metanproduktion? (intressant då det kan hänga ihop med högre fodereffektivitet) Viktigt att skapa ett stabilt ekosystem i vommen, mikroorganismerna är specialiserade och det tar tid att ändra mikrofloran, en störd mikroflora ger sämre fodersmältning och därmed sämre foderutnyttjande. Kom ihåg att det är mikroorganismerna som utfodras

Effektivare produktion ger klimatsmartare produktion Kortare uppfödningstid-inkalvningsålder Låg kalvdödlighet Effektivare foderutnyttjande Klimatsmartare foder (mindre soja!?) Högre produktion Mindre foderspill Friskare djur Hållbarare djur Det är framförallt en planerad och utvärderad produktion som kan minska växthusgasutsläppen hos idisslare. Mer kött och mjölk per djur innebär att färre djur behöver födas upp. 12

Klimatpåverkan, från fodersmältning och foder beror på uppfödningstid Bilden visar dels metanproduktionen (det blå) från hela uppfödningsperioden, dels den klimatpåverkan som fodret har gett innan foderbordet (SIK:s databas) Metan är omräknat till kg CO2-ekvivalenter 13

Metan från kons fodersmältning, totalt och per kg produkt! Ju mer kon mjölkar desto mer foder äter hon och det ger mer metan(blå linjen), när det slås ut per kg mjölk blir det mindre metan per kg producerad mjölk. 14

Utsläpp från produktion av olika fodermedel Data från SIKs fodermedelsdatabas, beräknat enligt LCA-metod, gödsling, avkastning, energiåtgång och för sojans del är avskogning till viss del inräknad. (data från SIKs fodermedelsdatabas, Flysjö mfl 2008, bearbetad av Maria Berglund HS Halland) 15

Lanmännen klimatmärker sina foder. Fler foder hittar du på hemsidan 16

Grovfodret gör skillnaden! Ett grovfoder med högre smältbarhet, rätt råproteinvärde minskar in på kraftfodret och ger en lägre klimatpåverkan i foderstaten Metanproduktionen ökar inte vid högre grovfoderintag när grovfodret är av hög kvalitet (Danielsson 2009)

Förslag på åtgärder för klimatsmartare utfodring Planera för bästa möjliga näringsvärde i det egenproducerade grovfodret Analysera alla partier av ditt grovfoder-dels för att kunna välja rätt kraftfoder-dels för att utvärdera din grovfoderodling Beräkna foderstater vid varje byte av foder Välj kraftfoder med lägre klimatpåverkan, tex närproducerat proteinfoder som ärtor, åkerböna Minska foderspill i alla led från fält till foderbord. Utan spaning ingen aning! Grovfodret som utgör hälften av fodertilldelningen i de flesta idisslarfoderstater, måste naturligtvis analyseras, dels för att kunna välja rätt kraftfoder men också för att kunna utvärdera och förbättra grovfoderproduktionen. 18

Nyckeltal att ta fram och diskutera Djuret Inkalvningsålder/inkalvningsvikt Kalvdödlighet Kornas livstidsavkastning alt antal laktationer Rekryteringsprocent Fodereffektivitet kg ECM/kg ts Foder Vallens sammansättning och avkastning Foderförluster Kg ts kraftfoder/kg ECM

Ha en plan och följ upp den! Åtgärder i övrigt Se över växtodling/stallgödsel mm Se över energianvändningen Ha en plan och följ upp den!

Förändring i svensk nöt-population I Sverige minskar nötkreaturen men… 21

Globalt har antalet nötkreatur ökat fyrfaldigt under 1900-talet I världen så ökar nötkreaturen, vi blir fler människor och fler får det bättre ställt och kan konsumera nötkött. Källa: Crutzen et al 1986, FAO 2007 22