Vad är okej? Om kränkningar på nätet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ett filter i huvet …är bättre än ett i datorn!
Advertisements

Föräldrautbildning Schysst på nätet
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter Mångfald Resurs Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter.
Nolltolerans Haga/Katrinelund. Haga Tittade på Hagas egen trygghetsenkät (görs två ggr/år) där det gick att utläsa att eleverna vet vem de ska vända sig.
Sammanställning Enkät HT-2012 Antal svarande: 360/443 (81,6% svarsfrekvens)
Nätmobbning/Cyberbullying
Likabehandlingsplan Enebybergs resultatenhet
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
FRIVILLIG SEXUELL EXPONERING PÅ INTERNET BLAND UNGA Pernilla Nigård Doktorand vid Malmö högskola Föreläsning för Ungdomsstyrelsen September 2010.
Fair Race – en schysstare bilsport Bilsport ska vara fri från droger, mobbning, våld, hot och fusk.
Svensk Bilsport Fair Race – en schysstare bilsport Bilsport ska vara fri från droger, mobbning, våld, hot och fusk.
MAKTLEKAR.
Svenska Balettskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar.
Nya Lundenskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Centrum - Åk 4-9- Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan.
Bräckeskolan - Åk F-3 - Göteborgs Stad
Lövgärdesskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Backatorpsskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Björlandagården - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Hammarkullsskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar.
Solbackeskolan - Åk F-3 - Göteborgs Stad
Hjällboskolan - Åk Göteborgs Stad
Bergums skola - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Hur viktig är sanningen? Om vår gemensamma verklighet.
Det nya medielandskapet och våra vanor
Övning Tid: 30 minuter + hemuppgift
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
När säger du ifrån? Om civilkurage på nätet.
Det nya medielandskapet och demokratin
Välkomna! Föräldramöte 8/9.
Att gilla eller inte gilla? Om vår egen roll i sociala medier.
Det nya medielandskapet och våra relationer
Skolan elever yngre 2016.
Jag ser dig – jag ser dig inte! Om hat.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Varför tycker jag som jag gör? Om våra informationskällor.
Hur tänker du kring medieutvecklingen? Om det nya medielandskapet.
Det där tror jag inte på! Om egenintresse.
Västra Göteborg - Åk F-3 - Göteborgs Stad
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Måste du veta vem jag är? Om anonymitet.
Skjut dig själv! Om att säga ifrån på nätet.
Olika sätt att föra fram sin åsikt, samtala och diskutera
Våra relationer och folkbibliotek
Eleverna i klass 1-6 har svarat på enkäten
Det nya medielandskapet och våra relationer. Om kränkningar på nätet.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Det nya medielandskapet och våra relationer
Har du som förälder koll?
Exempel på Hexagoners frågeställningar :
Prata om alkohol Diskussionsmaterial för föräldramöte cirka åk 8 och uppåt. Föreslagen tidpunkt utifrån att Tonårsparlören med liknande tema skickas ut.
Ambassadör för Teknikcollege
Nätvett Sjökarbyrådet.
Övning Tid: 40 minuter Problemträdet.
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Välkommen till mitt utvecklingssamtal Sätt in en bild på dig själv här ÅK 5 VT 2018.
Elevhälsan – en kartläggning av aktiviteter
Att håll och utvecklas som ledare
Presentationens avskrift:

Vad är okej? Om kränkningar på nätet. Övning Tid: 20 - 30 minuter

Syfte med övningen I slutet av 2012 stängdes två gymnasieskolor tillfälligt i Göteborg. Orsaken var uppretade folkmassor utanför skolorna. Folkmassorna bestod till största delen av ungdomar som var upprörda över kränkande bilder som lagts ut på Instagram. Syftet med övningen är att reflektera kring mobbning på nätet samt att fundera över hur man själv skulle agera.

Fundera enskilt Vad tror du är den främsta orsaken till att ungdomar lägger ut bilder med kränkande kommentarer på andra ungdomar på Instagram och Facebook? Hur kommer det sig att de som ser bilderna trycker på gilla? Är det lättare att mobba på nätet än offline och i så fall varför? Skulle du kunna tänka dig att gilla en kränkande bild? Vad skulle i så fall vara orsaken till detta?

Fallexempel – enskild uppgift En av dina klasskamrater hängs ut på Instagram med bild och kommentar. Där påstås att hen tar droger och har sexuella relationer med flera olika personer. Alla i klassen har sett detta och vet vem i klassen som publicerat det.

Fundera enskilt Vad skulle du göra när du sett inlägget? En av dina klasskamrater hängs ut på Instagram med bild och kommentar. Där påstås att hen tar droger och har sexuella relationer med flera olika personer. Alla i klassen har sett detta och vet vem i klassen som publicerat det. Fundera enskilt Vad skulle du göra när du sett inlägget? Gilla inlägget Skriva en kommentar som höll med Skriva en kommentar som tog avstånd Söka upp den som publicerat det och ställa den till svars Föra informationen vidare till lärare, rektor, fritidspersonal, föräldrar med flera

En av dina klasskamrater hängs ut på Instagram med bild och kommentar En av dina klasskamrater hängs ut på Instagram med bild och kommentar. Där påstås att hen tar droger och har sexuella relationer med flera olika personer. Alla i klassen har sett detta och vet vem i klassen som publicerat det. Fundera enskilt Fundera på om någon/några av nedanstående faktorer skulle förändra din reaktion och ditt sätt att agera: Förövarens kön Offrets kön Förövarens status i klassen/på skolan Offrets status i klassen/på skolan Du känner offret Du känner förövaren Förövarens pappa är arbetskamrat med din mamma Offrets pappa är arbetskamrat med din mamma Påminn om att förövaren är den som skrev inlägget och offret är den som inlägget handlar om.

En av dina klasskamrater hängs ut på Instagram med bild och kommentar En av dina klasskamrater hängs ut på Instagram med bild och kommentar. Där påstås att hen tar droger och har sexuella relationer med flera olika personer. Alla i klassen har sett detta och vet vem i klassen som publicerat det. Gruppuppgift Presentera vad ni kommit fram till och diskutera likheter och skillnader. Diskutera och försök att komma fram till en gemensam ståndpunkt: När tycker ni att man ska ingripa och föra informationen vidare till lärare, rektor, föräldrar med flera? Försök enas om några situationer när ni tycker att man bör föra informationen vidare till någon. Påminn om att förövaren är den som skrev inlägget och offret är den som inlägget handlar om.