Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Måste du veta vem jag är? Om anonymitet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Måste du veta vem jag är? Om anonymitet."— Presentationens avskrift:

1 Måste du veta vem jag är? Om anonymitet.
Övning Tid: minuter

2 Syfte med övningen Grundinställningen i vårt samhälle är öppenhet när det gäller möjligheten att identifiera vilka vi är. Det kan handla om att presentera sig med namn, visa sitt ansikte eller underteckna den artikel man skrivit. Det finns dock sammanhang där anonymitet kan vara acceptabelt. Frågan är bara i vilket sammanhang. Syftet med övningen är att problematisera anonymiteten och sätta den i relation till demokratin.

3 Fundera enskilt Här nedan följer ett antal exempel på individer i olika roller som gjort sig anonyma genom att dölja sitt ansikte. När tycker du att det okej att dölja sitt ansikte? Skriv ja, kanske eller nej efter varje alternativ. Brandman Deltagare i demonstrationståg Fotbollssupporter Polis Lärare på högstadiet Läkare Journalist Fritidsledare Popstjärna Politiker

4 Diskutera i grupper Presentera era resultat för varandra. Diskutera likheter och skillnader. Titta på alternativ där alla i gruppen svarat tveksamt eller nej. Skulle det finnas situationer där svaret kunde bli ja? Motivera. Kom överens om ett alternativ där svaret är ja och ett annat där svaret är nej. Hela gruppen ska vara överens. Presentera detta för resten av gruppen och argumentera för er ståndpunkt.

5 Diskutera i helgrupp Finns det några problem med anonymitet i en demokrati? Vad i demokratin kan fungera bättre om anonymitet tillåts? Skulle lärares bedömningar bli rättvisare om eleverna kunde vara anonyma när de skriver prov och arbeten? Bör vittnen få vara anonyma under rättegångar?


Ladda ner ppt "Måste du veta vem jag är? Om anonymitet."

Liknande presentationer


Google-annonser