Mexikansk matkultur Soma Hartikainen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Advertisements

MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Under första levnadsåret
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Bra mat för dig – som tränar
Spanska köket.
MENY VÅRTERMINEN 2014 SKOLA
Unga i Piteå granskar måltider
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
MAT – OCH MATKULTUR I SYDAMERIKA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MENY VÅRTERMINEN 2014 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Röd dag Trettondagen PlaneringsdagKöttbullar med pastaIndiana Jansson (gratäng.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Från frukost till kvällsmål.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
NORDAMERIKA E.Segerdorf Hkk, Vt-12
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Sveriges matkultur.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Vegetariskt.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi:
Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
RESTAURANG SOMMARSTADEN Vecka 6
Januari/februari Skolmatsedel Smaklig måltid!
Meny vecka 22 Måndag: Kyckling gryta serveras med bulgur
Matsedel v.9 Måndag: Cowboygryta serveras med bulgur
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Matsedel vecka 42, Oktober
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck När och vad äter de?
Medeltiden historia åk 4 del 2
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matsedel vecka 3, januari
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vi ses och hörs på Fritiden!
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Sammanställning enkät matdistribution 2018
Presentationens avskrift:

Mexikansk matkultur Soma Hartikainen

Om matkultur Värledns viktigaste kök Mycket olika frukter och starka kryddor som chilipeppar, korinder, oregano, svartpeppar och plantanos Blanding av centralamerikanska, spanska, franska och arabiska matkulturen Kakao, vanilj, jordnötter och avokado kommer från Mexico

Mexikanska specialiteter 1.Enciladas 2.Tamales 3.Tacos 4.Nachos 5.Pozole 6.Omelett

Mexikanska specialiteter och matlagning 1.Enchiladas är en av de mest berömda mexikansk mat. Enchilada är en majs tortilla med olja och chili pepper sås och fylld med allt från kyckling till ägg med bönor till grönsaksodling 2.Tamales är majs deg eller majskorn som är fylld eller ofylld. Fylliningas kan innehålla ost, kött ock skivad chili 3.Tacos är gjorda med vete eller majs tortilla, som rullas runt fyllning. Tacos kan innehålla fisk, skaldjur, kött, ost eller grönsaker kombination. Tacos serveras med sallad, kål, tomat eller lök och garnering såson tomatsalsa

Mexikanska specialiteter och matlagning 4.Nachos är populärt mellanmål mat. Nachos är tortilla chips och ofta behandlas i smält osten. De kan också serveras med skivad jalopeno paprika, tomat, gräddfil och tomatsalsa eller guacamole 5.Pozole är soppa gjort på vit svullen kalkad majs med kyckling, svinkött eller vegetarisk. Vit Pozole är utan chili och röd Pozole med chilisås. 6.Omelett är en maträtt gjord på ägg fylld till exempel med bacon, tomat och chili.

Mexikanska matvanor Matvanorna kommer från Spanien Mexikaner äter fyra mål om dagen: Frukost klockan 7.00-8.00 eller en lättare något senare klockan 9.00- 9.30 Andra frukost ärer klockan 10.30-11.00 Huvudmål äter klockan 14:00 Kvällsvard äter klockan 20:00-21:00

Mexikanska drycker Nationaldrycken kaktusvin som destillerar till sprit Mezcal Traditionell drycken Tequila Mycket kaffe, svart bönor Chokolad kakao dricker varje dag Färskpressad apelsinjuice