Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Carina Begquist Palm, 12 april
Advertisements

Pengar har flera funktioner:
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Samhällsekonomi.
1. Varför finns det pengar?
En vinnande strategi för sparande Günther Mårder, vd Aktiespararna Kongresshelgen 2012, Uppsala
Samhällsekonomi 2.
SWAPPAR och HEDGING.
Konjunkturer.
Konsumentkreditlagen
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
och hur den påverkar och påverkas av din privatekonomi
Ekonomi i balans på äldre dar
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Du slipper deklarera enskilda transaktioner Du slipper den 30% kapitalbeskattningen, betalar istället en schablonskatt på värdet! Ingen inlåsning av kapitalet.
Budget och buffert Det här är en typbudget från Swedbanks Institut för Privatekonomi. Den kan vara en vägledning för att ta reda på ungefär vad som är.
Få ut mer av ditt sparande
1 Vi gillar amortering! Johan Hansing Nätverket Gilla din ekonomi 10 april 2014.
V AD ÄR DET FÖR SAKER SOM VÅRA POLITIKER BEHÖVER BRY SIG OM …
Samhällsekonomi Del 1.
Privat pensionssparande
En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Ekonomiska kretsloppet
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
KONJUNKTURLÄGET 26 augusti 2009 Kerstin Hallsten.
Ung Privatekonomi Lektion 7 – Spara i fonder.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Centralbanker och det monetära systemet.
Hushållens förmögenhet och skuldsättning Konjunkturseminarium 15 mars 2011 Johanna Ekblom Anders Lindström.
Lektion 3 - Investera Ung Privatekonomi. Initiativtagare och huvudsamarbetspartners Samarbetsföretag.
Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.
BNP (BruttoNationalProdukt):
Presskonferen s 20 januari Stark konjunktur, låg men stigande inflation Något starkare tillväxt i omvärlden Något starkare tillväxt i Sverige Ökad.
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Inflation och deflation
Finansiell Stabilitet December Den finansiella stabiliteten i Sverige är god för närvarande Men bankernas motståndskraft mot störningar har minskat.
Ekonomi i balans på äldre dar
6. Risker och långsiktigt sparande
Samhällsresurser och fördelning
S AMHÄLLSEKONOMI. Ordet ekonomi betyder hushållning -alltså att få det man har att räcka till.
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Förändringar i samhällsekonomin. Den offentliga ekonomin Offentliga sektorn ansvarar för de gemensamma uppgifterna i samhället. Ge exempel! För att klara.
Del 1. Exempel på svar på frågor Del 2. De samhällsekonomiska målen (politisk ekonomi)
F AMILJEN OCH DE UNGAS EKONOMI. VARDAGSEKONOMI PENGAR Funktion: Bytesmedel Värdemätare Värdebevarare.
Vad är risk?  Avkastningsrisk  Kapitalrisk  Kapitalhantering Riskspridning innebär att man gör sina placeringar i olika tillgångsslag med olika risker.
EKONOMI. Hur påverkar din familj samhällets ekonomi? Hur påverkar samhällets ekonomi din familj?
Hur får jag mina pengar att växa långsiktigt?. LÅNGSIKTIGT SPARANDE Sund och hållbar ekonomi Spara först – konsumera sedan Undvik låna till konsumtion.
29 november 2016 Annika Creutzer
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Nationalekonomi – vad är det?
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Kap 15 Avvägningen inflation-arbetslöshet
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
Y Ränta När man lånar eller sätter in pengar på ett sparkonto kan banken använda pengarna och betalar därför för att låna dem.
Vad kostar lånet? INTRODUCERA KAPITLET
Din privatekonomi 2015 Jörgen Kennemar, Senior Ekonom
Koll på pengarna? I Konsumentverkets broschyr ”Koll på pengarna” finns det tips och råd om hur man kan få koll på sin vardagsekonomi. Det här lektionsstödet.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Konjunkturer och inflation
Privatekonomi – vad är det?
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Privatekonomi – vad är det?
Presentationens avskrift:

Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information men också kunskap så att de kan ta rationella beslut. Med hjälp av grundläggande kunskaper i privatekonomi minimeras risken för överskuldsättning och ett osunt konsumtionsmönster vilket är bra för individen såväl som för samhället i stort.

Sund och hållbar ekonomi ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? Sund och hållbar ekonomi Spara först – konsumera sedan Undvik låna till konsumtion Om du lånar - amortera Tre enkla grundregler att luta sig mot och påminna sig om när olika ekonomiska beslut ska fattas är: man spar först och konsumerar sedan man lånar inte till konsumtion och om man lånar – se till att amortera.

När pengarna inte räcker ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? När pengarna inte räcker Bostad Bil Möbler Nöjen Ibland hamnar man i en situation då pengarna inte räcker till då är det bra att fundera på hur man löser den uppkomna situationen på ett smart sätt. Att låna till bostad är ett måste för i stort sett alla idag. På lång sikt har bostäderna stigit i värde men även om så är fallet är det klokt att amortera, för sin egen skull. Det sänker boendekostnaden och minskar risken för minskad konsumtion i händelse av att räntan stiger. Desto kortare livsläng eller snabbare värdeminskning desto snabbare bör man amortera. Målet är att skulden aldrig överstiger värdet på tillgången. Till ren konsumtion som restaurangbesök, resor och liknande aktiviteter lånar man helst inte till.

Privatekonomi Säkerställ din inkomster A-kassa Inkomstförsäkring ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? Privatekonomi Säkerställ din inkomster A-kassa Inkomstförsäkring Gå igenom dina utgifter och se över känsligheten för förändringar Bolån – vad händer om räntan går upp? Förändringar i skatter och bidrag? Buffertspara En sund och hållbar ekonomi får du genom att: Säkerställa dina inkomster. Går igenom dina utgifter och kollar känsligheten för förändringar. Buffertspara.

Hushållens skuldsättning ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? Hushållens skuldsättning Hushållens skuldsättning är mycket hög. Detta som ett resultat av att allt fler äger sitt boende och den exempellösa prisuppgången på bostäder. Även konsumtionskrediter växer. Förr eller senare ska det betalas tillbaka. Och stiger räntan kan det blir tufft, för inte tal om mycket tufft för många. Amortera gör man för sin egen skull. Det minskar kostnaderna och på sikt ökar utrymmet till roligare saker än att bara betala en massa ränta till bankerna. Anm. Staplarna anger medianvärdena, medan romberna anger medelvärdena. Data är från juli i respektive år. Källa: Riksbanken

ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? På den här bilden kan vi se hur hög skuldsättning hushållen har i olika kommuner. Värst är det runt storstäderna med några få undantag. Fundera själva en stund över vad du tycker är rimligt. 4 gånger din disponibla inkomst? 5 eller 6? En bra riktlinje är att inte ha skulder som över stiger din disponibla årsinkomst med mer än 4 till 5 gånger. Anm. Kartan till vänster bygger på data från juli 2016. Färgerna anger medianskuldkvoten i respektive kommun. Kartan till höger bygger på data från juli 2010 och 2016. Färgerna anger medianskuldkvotens förändring i procentenheter i respektive kommun. Källa: Riksbanken

Spara och placera handlar om två saker ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? Spara och placera handlar om två saker Ta reda på din riskbenägenhet Välja och vikta lämpliga finansiella instrument Innan du placerar dina pengar på börsen behöver du ta reda på din riskbenägenhet. Därefter kan du välja och vikta finansiella instrument. Tänk på att det viktigaste är fördelningen mellan aktier och ränta. Det är nämligen det som till 90-95 procent avgör risken och avkastningen.

Spararnas ständiga huvudbry ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? Spararnas ständiga huvudbry Aktiv eller passiv fondförvaltning? Risknivå? Vad ska jag köpa? En lämplig risknivå motsvarar konsumentens riskbenägenhet & avkastningskrav Både och. Prisvärda finansiella instrument med hög förväntad riskjusterad avkastning Oavsett vem man är eller vilket uppdrag man har ställs alla investerare inför samma frågor. Svaren är oftare än man tror desamma.

När ska jag köpa och sälja? ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? När ska jag köpa och sälja? Köp när risken i portföljen understiger din riskbenägenhet. Sälj när risken i portföljen överstiger din riskbenägenhet.

Riskvilja – fördela ränta och risk ATT SPARA LÅNGSIKTIGT? Riskvilja – fördela ränta och risk Risk Ränta Om värdet på aktier ökar - sälj och ”öka” ränta. Medelriskprofil Risk 50% Ränta Risk Ränta Om värdet på aktier minskar - köp aktier och ”minska” ränta. Antag att du har en genomsnittlig riskvilja, motsvarande hälften aktier hälften räntebärande. Stiger börsen ökar andelen aktier. Till slut har aktieandelen stigit så mycket att risken väsentligt överstiger din riskvilja. Då minskar man andelen aktier (säljer). Sjunker aktiemarknaden, minskar andelen aktier. Till slut har andelen aktier sjunkit så mycket att den förväntade avkastingen understiger konsumentens avkastningskrav. Då höjer man andelen aktier i portföljen genom att köpa aktier. Gör man detta systematiskt över tid kommer man att sälja efter att det gått upp och köpa efter att det gått ner. Vilken är samma sak som att köpa billigt och sälja dyrt. Alla pratar om det men få gör det i praktiken.