Dela läslust Dalarna 3-4 april 2017.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Advertisements

SLÖINGESKOLAN 19 oktober 2010.
Barn och bibliotek Britta Olsson Samordnare/bibliotekarie
Patientenkät sommaren -13
Resmål och resvägar Önskan och behov.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Möjligheternas ö TJÖRNS KULTURVECKA 27 SEPT – 5 OKT 2014.

Dahlstiernska Gymnasiet i Mellerud - den lilla skolan med de stora möjligheterna.
En sammanfattning av vad två samhällsklasser kom fram till ht 2010.
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
Barr amma baro! – Antingen lär man ut, eller så lär man in!
Omsorg Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
Resultat av dialogforum våren Syfte Väcka nya tankar Tillvarata den tysta kunskapen Synliggöra skillnader i synsätt mellan kollegor Förstå vad ett.
Ortsutveckling Bettna Stormöte den 21 augusti 2013 Välkommen!
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Demokrati och hur Sverige styrs
Industritekniska programmet!
Varför har vi bjudit in dig? Vi vill berätta vad ett länsbibliotek är och gör och varför det finns. Vi vill ge dig möjlighet att träffa andra som är rätt.
- Ett berättarprojekt på en förskola
Skräddarsytt bibliotek Presentation av Bibliotek
Skolutveckling via digitala medier
4/12-14 Resan från vetande till tro Visualiseringscenter – Synagogan i Norrköping.
MIN PRAO-DAG PÅ HÖGKULLEN Steg upp Färdig åkte. BÖRJAN PÅ DAGEN  Jag hjälpte till  Frukosten  Jag la puzzel  Vi gick ut  Träffade barn och vuxna.
Välkomna!. En dag på biblioteket 2500 besökare – vad gör ni? Läser tidningar o tidskrifter Deltar i medspråkargrupp Pluggar Lånar Lyssnar på ett bokprat.
Läsplattor på Göteborgs stadsbibliotek. Därför startade vi  Stort intresse  Ge låntagarna chans att pröva på riktigt  Marknadsföra bibliotekets e-böcker.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Varför har vi bjudit in dig? Vi vill berätta vad ett länsbibliotek är och gör och varför det finns. Vi vill ge dig möjlighet att träffa andra som är rätt.
Det är en exempel av framtidens datorer men före jag riktigt går in på det ska jag berätta om för i tidens datorer! Framtidens Datorer!
Skapande skola Kyrkskolan. Pengarna som tilldelats Kyrkskolan har använts till författarbesök. År 1-3 har haft besök av Helena Bross vid två.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Vad är Flyktingguide/Språkvän?
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Kompetensutveckling 2008 uppföljning N-G Jonasson Områdeschef As-/Åbyområdet.
Dokumentation från samråd om finskt förvaltningsområde 10 november 2015.
Ett friskare liv Levnadsvanekampanj i regi Värmlands vårdcentraler.
Motiverade it-guider med god språkutveckling, tillhör en grupp unga ledare som ökar den digitala delaktigheten. Gunilla Lundberg
Språkvänner i Enköping en verksamhet inom Integrationsenheten/Utbildningsförvaltningen.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Piteå stadsbibliotek. Om Piteå stadsbibliotek Piteås stadsbibliotek är ett allmänt bibliotek som är lokalt utplacerat. Eftersom att biblioteket är hopbyggt.
Medborgarpanel om bibliotek I Botkyrka Om bibliotek och läsning Projekt Ny biblioteksplan i Botkyrka Anna-Stina Takala, KoF.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
V37, 2016 Veckobrev för förskoleklasserna
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Upplev Tierp - En kommun att besöka, bo och verka i.
Vad kan jag göra?.
Spontana boksamtal Om att arbeta läsfrämjande under bemannad tid på ett meröppet bibliotek.
Föräldraenkät 2017 Förskola
Introduktionsförskola i Rinkeby
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
UMEÅ Vad behöver göras? Vad kan vi börja med redan nu? 3. Beskriv det smarta och hållbara Umeå år Hur är det? Hur ser det ut? Vad har hänt.
Värdegrund Hos IK Zenith vill vi att barn och ungdomar har rättigheterna: … att få delta i idrott oberoende av förmåga … att delta på nivåanpassad bas.
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Läsning Hälsa ? Genus Demokrati
Måndag den 22 januari 2018.
2013 – ÅK1 – version 1.
Hela världen i ett bibliotek på Odengatan
Barn som anhöriga Ett projekt som Habiliteringscentrum deltar i utifrån ett nationellt projekt.
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Gottsunda hembesöksprojekt
Bakgrund 1999 bildades Västra Götalandsregionen då togs beslut om att en gåvobok skulle delas ut till varje nyfött barn. Kultur i Väst fick i uppdrag.
Säters bibliotek – alla ryms
Bubblan i Bibblan Bibliotopia 2019 Robert Hagström Enhetschef Bibliotek och Bubblan samt Folkhälsostrateg.
KRUT ATT GE PLATS.
De nya svenskarnas röst !
Bygdegården – en plats för konst och kultur!
FREDA kortfrågor på picto
Presentationens avskrift:

Dela läslust Dalarna 3-4 april 2017

Bemötande och mångspråk för alla åldrar på det stora och det lilla biblioteket

Vi började i Borlänge Här träffade vi Yvonne och Annika som är förskolelärare och jobbar på biblioteket med sagostunder.

Alla 5-åringar erbjuds sagostund 1 gång/månad Första gången besöker Yvonne eller Annika förskolan Barnen hämtas med en kulturbuss De har ca 60 grupper/månad Sagostunderna på biblioteket sker i ”sagogrottan” Sagostunder sker även på andra språk men då på ideell basis De använder mycket hjälpmedel så som kläder, dockor och andra saker De jobbar med rim och tunggymnastik

Vi fick också träffa P-O och Hamed i Borlänge

Vi fick ta del av Hameds dramatiska resa över medelhavet P-O berättade om projektet Språkvän 623 personer har fått en vän varav 328 är flyktingar Alla, både nysvenskar och gammelsvenskar, som vill ha en vän får fylla i ett formulär som sen matchas Ledorden för projektet är Ömsesidigt, Frivilligt och Språkträning

Vi besökte BOMO – Borlänge modern BOMO är är en regional konsthall och mötesplats med fokus på samtida konst samt arkitektur och design. En plats för reflektion, diskussion och nya intryck om samhället i stort, livet, platsen, samtiden och framtiden

När vi besökte BOMO fanns där en utställning av Kaj Franklin Konst eller konstigt? Mycket detaljer och krumelurer var det iallafall

Vi träffade Mats Strandberg i Borlänge Vi hade första parkett Mats Strandberg berättade om sina böcker och vi fick en liten föraning om den kommande ”Hemmet” Vi pratade bibliotek, skräck och utanförskap som alla är ett starkt tema i hans böcker

Dag 2 inleddes i Säter

Här fick vi träffa en MIK-bibliotekarie Hon jobbade bland annat med att bygga och programmera robotar med barn, ordnade datajour tillsammans med en företagare, makerspace, i-pads på biblioteket (de hade 6-7 st!) och de användes mer än de stationära datorerna. Hon jobbade också med en e-tjänstmässa på get online week

Fler bilder från Säter

Vi träffade Gunilla Lundberg Hon jobbar med IT-guide Tre ungdomar berättade om deras jobb och hur det har utvecklat deras språk Ungdomarna går på gymnasiet och har gått en 30-timmars utbildning

IT-guide… Ledorden är Delaktighet, Ledarskap, Motivation, Språkutveckling och Tillhörighet Ungdomarna tyckte att de hade fått en familj. Nyanlända kan få hjälp på sitt eget språk så det är inte bara för äldre. Ungdomarna får lön, oftast genom kommunens integrationspengar. En liten film: https://www.youtube.com/watch?v=WyaNcEaQL0Q

Säter var mycket inspirerande

Resan fortsatte till Ludvika Deras bibliotek låg i en galleria!

Här möttes vi av det här

Ludvika bibliotek har mellan 5 och 600 besökare/dag Ludvika bibliotek fick en halv miljon i integrationspengar De använde den största delen av pengarna till böcker De samarbetade mycket med SFI Nu när stormen lagt sig vet de inte vad de ska göra med alla böcker Pengarna användes också till viss översättning av låneregler och formulär. I all mångspråkslitteratur sitter en lapp ”skriv ej i boken” De hade en pantominteater för flyktingbarnen De hade en föreläsning på arabiska Logistiken för att få ”dom” att komma till biblioteket är svår

Ludvika arbetar också med Bokens afton Barnens bokens afton Bokpåsar på förskolor Tysta zoner

Tack och hej