Eveliina, Eric, Sebastian

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Hälsa ur olika perspektiv
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Produkter, hälsa och miljö
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Maten.
Näring och individuella behov åk 8
Mat och klimat.
Näringsämnen i kroppen
Mikroorganismer.
Sammanfattning mat och hälsa
För dig som har typ 2-diabetes
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Mat och hälsa åk 6.
Jordbruk i Sverige och Australien
En liten pp om vårt energisystem
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Mat.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Ämnesomsättningssjukdomar
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Miljövän naturligtvis
Hur ska man planera upp sina måltider?
Matregler.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Repetition.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Vegetariskt.
Repetition av näringslära
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kemikaliesmarta förskolor. Kemikaliebanta för en giftfri förskola Under genomfördes projektet ”Kemikaliebanta för en giftfri vardag” Två olika.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Barnfetma: Hur kan vi påverka? Betydelsen av - matvanor - fysisk aktivitet Claude Marcus Rikscentrum för Barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset 2005.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Äta för att behålla en god hälsa
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Naturen på vintern Åk
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Vitaminer.
Träff 3 Välkommen!.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Presentationens avskrift:

Eveliina, Eric, Sebastian Ren och trygg föda

Junkfood Hälsorisker från föda uppkommer I produktions- förädlings- och konsumtionsskedet Folk tänker ofta mycket på om deras föda innehåller miljögifter  Miljögifterna är ändå en mindre hälsorisk än dom flestas dagliga ohälsosamma matvanor Allt fett, salt och socker som våra maträtter innehåller tänker vi dock inte lika mycket på "Junkfood" är faktiskt mer skadligt för hälsan än mat som innehåller miljögifter

Luomu Produkter som har Luomu klistermärket är bra exempel på ren och trygg föda. Luomuprodukter är miljövänligt odlade. Det fungerar med att ändra växter man odlar varje år. Långvariga växter stoppar erosion och de konstanta bytandet stoppar långvariga växtförstörande insekters trivsel. Vid djurskötseln bryr sig luomu om djurens välmående och varje djurarts unika krav. Djuren äter också miljövänlig mat. Luomulivsmedel får ha bara en viss mängd av bekämpningsmedel och tillsatsämnen. Exempelvis färgämnen är förbjudna.

Inhemsk Hälsosam Närande Förmånlig Finländarnas favoriserade maträtter bör vara: Inhemsk Hälsosam Närande Förmånlig Om man följer alla punkterna så borde man få en mångsidig, men nyttig föda i sig

Hälsopyramiden Vuxna Grönsaker: 500g Fisk: 2-3 gånger i vecka Nötter: 225g per vecka Spannmål 6-9 dl där hälften av det borde vara fullkornigt Kött: 500g per vecka. Ägg: 2-3 per vecka. Åldringar äter mindre än vuxna för att de konsumerar mindre energi och för att mängden blir mindre måste man kompensera med att vakta noggranare exakt vad man äter. Åldringar behöver t.ex. mycket med protein för att hålla musklerna i skick och de tar ofta D vitaminpiller.

Kemikalier Kemikalier är ett skadligt problem som kan komma från vår föda Sådana kemikalier kan vara t.ex. Bekämpningsmedel Växtskyddsmedel PAH-föreningar vid grillning Radioaktivt arsen och radon Metylkvicksilver I vår miljöminister Jan-Erik Enestams blod hittades 38 kemikalier

Risker som kommer med livsmedel Om man inte är försiktig kan man äta antingen för mycket eller för lite som kan leda till övervikt eller undernäring. Maten kan innehålla för mycket hårda fetter eller salt, det ökar risker för hjärt och kärlsjukdomar Man kan få hål i sina tänder om man äter produkter med socker ofta. Mikrober och bakterier kan hamna i oren föda som kan orsaka matförgiftning eller smittosamma sjukdomar. Oren föda kan också innehålla kemiska ämnen som kroppen smälter ner väldigt sakta och kan därför orsaka skada i kroppen länge.

Sjukdomar Olika typer av mat kan vara mera sjukdomsframkallande. Som t.ex. bearbetat och rött kött har bevisats ha cancerframkallande egenskaper. De har att göra med kemikalierna som används vid förvarning och framställning. En diet med alltför höga sockermängder kan leda till Diabetes som med dagens teknologi inte ännu går att bota Hjärnblödning kan bli orsakad av gener men man kan förebygga det ändå. Man måste akta att ens blodtrycksnivå inte blir alltför hög. Stora mängder salt är bra att undvika Kranskärlssjukdom är bakom de flesta av hjärtattackerna och är orsakad av övervikt. Allt som är skrivet ovanför kan man förebygga med att äta grönsaker och motionera mycket.

Lagar Saker som lagligen får vara i din mat. Lagar Man måste ta labprov på livsmedel. Om ett land inom EU märker ett allvarligt problem med ett livsmedel varnar de alla andra EU länder om livsmedlet. Till mat räknas alla bearbetade halvbearbetade eller råa produkter som är avsedda för mänsklig konsumtion. Eller någonting som är använt vid tillverkning förvarning eller behandling av "mat".  Drycker och tuggummi räknas också. Här är en lista på saker där FDA drar linjen på matprodukter om mera än 5% av körsbär är kastade åt sidan på grund av maskar. Om 20% av 100 fiskar blir borttagna på grund av parasiter  Om det hittas 225 krossade insektdelar i 225gram makaroni i 6 olika testsatser. Om 40g av 100g russin är sand.

Evira Evira är till för att försäkra varuämnerna och deras kvalitet. Evira jobbar också för växternas och djurens hälsa.  Fast faror och hot hittas runt hela världen kan Evira hjälpa till tackvare att världen är så öppen nuförtiden.  Evira blev grundad 1.5.2006. Evira blev grundat när land och skogsbruksbyråerna blev ihopsatta. Eviras vision mellan 2014 och 2020 är att alla djur,växter och människor skall vara friska och må bra och deras prioriteter är: Allt de säger måste vara forskad fakta. Partnerskap baserat på positivt tänkande. Modighet och förmågan att ta ansvar. Glädjen som blir till av att jobba tillsammans

Källor https://www.evira.fi/ https://www.wikipedia .org/

Källor