Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Advertisements

Träningslära med kost.
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
Träningslära ÅK8.
BIOLOGI - Människokroppen
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Vitaminer.
Presentationens avskrift:

Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett Proteiner Vitaminer Mineraler Vatten

Delar i matspjälkningen att fokucera på: Munnen: enzym som bryter ner stärkelse finns här Magen: enzym som bryter ner protein Tolvfingertarmen: Enzym + galla och bukspott som bryter ner kolhydrater och fett. Tunntarmen: näringsämnena tas upp genom tarmluddet i tunntarmens vägg. Näringen passerar med blodet till kroppens alla celler. Maten måste sönderdelas, annars kan inte delarna av den användas i kroppen.

Kolhydrater - Består av glukosmolekyler som sitter ihop i kortare eller längre kedjor. -Kroppens huvudsakliga bränsle. Härifrån får vi vår energi! -Det finns snabba och långsamma kolhydrater. Snabba som t.ex. godis eller frukt ger energi snabbt men räcker inte särskilt länge. Långsamma ger energi under längre tid och tar längre tid att bryta ner. T.ex. ris eller potatis.

Kolhydrater Cellulosa är detsamma som fiber och det är en kolhydrat som vi människor inte kan sönderdela. Fiber är bra för att ge mättnadskänsla tidigare och som gympa för tarmen. Glukos används i cellandningen för att vi ska kunna frigöra energi.

Fett -För att reparera skadade celler och för att bilda nya måste det finnas fett. -Fett innehåller mycket energi! -Det finns omättat och mättat fett -Mättat finns i t.ex. fet mat, transfett, godis och glass. -Omättat finns i olja,avokado, nötter och lax -Generellt sett är det bäst att äta omättat fett och att helst undvika det mättade. På sikt kan mättat fett leda till hjärt-kärl sjukdomar.

Protein Bygger upp våra celler, det huvudsakliga byggnadsmaterialet. Består av aminosyror som är sammanlänkade. Vid svält används kroppens energireserv, först underhudsfettet, sedan kroppens egna protein. -Finns i kött, fisk, ägg, bönor

Mineraler Kalcium, fosfor och magnesium är viktiga beståndsdelar i vårt skelett. Järn finns i de röda blodkropparna i hemoglobinet. Järn binder och transporterar syre. Finns i : Järn finns i kött, fisk och ägg och grönsaker, kalcium finns i mjölkprodukter.

Vitaminer Kroppen kan inte själv tillverka dem utan man måste äta frukt och grönt framförallt. Vissa av dem motverkar skadliga ämnen i kroppen, de kallas antioxidanter, t.ex. c-vitamin och E-vitamin. A-vitamin behövs för synen och B-vitaminer ingår i enzymer.