https://sodersmatematikpedagoger.se/

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Älskling, ska vi spela bridge eller knyppla den här terminen?
Samtala om böcker.
Språket - ett hjälpmedel eller ett hinder?
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Spelstrategi.
Så här har vi haft det under våren En presentation av vad klass 3 på Krika Bygdeskola har gjort under vårterminen 2001.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Högskoleförberedelse
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
Välkommen Skriv ditt namn på en glasspinne och ställ den i muggen.
Avslutning Lärare förädlar Sveriges viktigaste naturprodukt!
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
Eller formativt lärande…
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Av eleverna i 7m2 och deras lärare samt en uppgift på slutet...
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Utveckla din organisation - ska du anställa? -. Fundera kring Vad vill du ha hjälp med? Hur kan du beskriva det du behöver så att det lockar rätt kompetens?
Bedömning Strategi 2 Tillfälle 4 1 Att ta fram belägg för elevers prestationer Att åstadkomma effektiva klassrumsdiskussioner, aktiviteter och.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Muntlig presentation.
Skolutveckling via digitala medier
Anställningsintervjun
Vad är bra och vad kan bli bättre? Utvärdering med Ekjur12 15/
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Google SketchUp Del 1.
Naturvetenskaplig undersökning
Att vara professionell
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Elev loggbok.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
Fontänhögskolan En modell för utbyte av kunskap och erfarenhet - blandning av teori och praktik.
Förbättringsområde folkhälsa Matvanor hos föräldrar till minderåriga barn och vissa utvalda övervikts- och/eller diabetespatienter.
Vad är det som avgör om du lyckas med dina studier eller ej?
Manada.se Kapitel 4 Ekvationer och formler. 4.1 Ekvationer och uttryck.
Formativ undervisning – träff 1. Tankar om att vara förstelärare  Hedrande att få detta uppdrag  Mycket att leva upp till.  Dubbla roller – både kollega.
Problemlösning Matematik II åk / Pia Eriksson.
Att synliggöra det synliga lärandet. Bedömning för lärande Åsaskolan onsdagen den 5/10.
Lära för livet!.
(använd bildspelsläge) Så här fyller du i omdömesformuläret
D A C B Vems påstående stämmer? Här finns fem geometriska figurer.
Krav inför VFU Studenten skriver en studieplan Dokumentation av VFU
Workshop 5 - Kamratstöd 7/12.
Tips för det praktiska ledarskapet
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Workshop 6 Gångjärnsfrågor.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Föreläsning Svenska II
Älskling, ska vi spela bridge eller knyppla den här terminen?
Etik & moral.
Viggen veckobrev v. 4 Pedagoger: Mia, Jossan och Linda
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Workshop Arbetsplatslärande.
Ta reda på vad eleverna lär sig under lektionen
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Mattespanarna 4B Catha Glaas och Lisa Ek Herrängens skola
VFU i CL-programmet
Rösjöskolan Elever åk 3, 6 och svar, 92%
Presentationens avskrift:

https://sodersmatematikpedagoger.se/ Vår blogg https://sodersmatematikpedagoger.se/

Att vara proaktiv i sin undervisning.

Vilka är vi och varför är vi här? Matematikprojekt i Kungsbacka söder Söders matematikpedagoger rapporten

Våra tre frågeställningar. Har elevernas inställning för matematikämnet förändrats och i sådant fall hur? Har elevernas kunskapsutveckling förändrats och i sådant fall på vilket sätt? Har lärarnas förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin undervisning förändrats och i sådant fall hur?

Grunden för att nå fram till alla elever Den formativa praktiken Planeringen av undervisningen måste ske kollegialt i ett ämnesdidaktiskt kollegium. Vi behöver alltså arbeta med lärarna för att detta projekt ska kunna ge det resultat vi önskar.

Vad innebär att vara proaktiv i sin matematikundervisning? Undervisning: planering, lektioner och efterarbete Proaktiv: Att ha framförhållning att se vad som ska göras i tid. VAD HUR

VAD ÄDK variationsteorin

HUR Vår struktur är att ha tre olika typer av lektioner under veckan med de klasser vi arbetar med. Genomgångspass Ett pass där de färdighetstränar det vi gjorde på genomgången på olika nivåer Ett problemlösningspass

Hur många meter är 7 mm?

Helheten, delarna och helheten igen

Exempel på problem, stödfrågorna är till för lärarna

Bröllopsfesten Lösningsförslag 1 60 % vuxna 0,6 ∙ 840 = 504 40 % barn 0,4 · 840 = 336 Nu 70 % vuxna fortfarande 504st 30 % barn ? St 70 % : 504 st 10 % : 504 7 = 72 Alltså 30 % : 72 ∙ 3 = 216 336 barn – 216 barn = 120 barn Svar: 120 barn Lösningsförslag 2 X 70 % vuxna 504 st 30 % barn ? St Hur många totalt på festen? X ∙ 0,7 = 504 504 0,7 = 720 840 – 720 = 120 Svar: 120 barn

Ett liknande problem Kalle har 400 pennor i sin låda. 10 % av dem är blå och resten är röda. Några röda pennor fungerar inte längre så Kalle slänger dem i papperskorgen. Nu utgör de blå pennorna 20 % . Hur många röda pennor slängde Kalle?

Gör om samma uppgift igen Gör om samma uppgift igen. Stora entry- och exitticket som är avslut på lärandeobjektet. Eleverna får tre olika trianglar (liksidig, likbent och rätvinklig , en parallellogram och en cirkel. De ska kunna visa om och var dessa figurer har sina symmetrilinjer och motivera sina svar. De ska också kunna rotera dessa figurer 90, 180, 270 och 360 grader och berätta om det har någon rotationssymmetri eller inte. När de visar cirkelns symmetrilinjer ska de även kunna koppla detta till begreppen diagonal och diameter, linje och sträcka. Progressionen: Att kunna bevisa att en cirkel har oändligt många hörn och därför har oändligt många diagonaler. Att kunna förklara varför inte storleken spelar någon roll på figuren när det gäller antal symmetrilinjer utan det är figurens form som avgör detta. Kunna koppla detta till cirkelns oändligt många symmetrilinjer. Att kunna förklara varför de tre olika trianglarna har olika antal symmetrilinjer och benämna dessa med dess rätta namn.

Eftertest Ett liknade test som förtestet vi gjorde i början. Samma typ av uppgifter men vi byter ut talen. Detta test gör vi när vi behandlat alla lärandeobjekten inom området. Andra sätt att mäta deras kunskaper.

När vi lämnar sker utvärdering med både lärare och elever Har elevernas inställning för matematikämnet förändrats och i sådant fall hur? Har elevernas kunskapsutveckling förändrats och i sådant fall på vilket sätt? Har lärarnas förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin undervisning förändrats och i sådant fall hur?

Hur lyckas vi med detta projekt Det kollegiala Den formativa praktiken Vikten att hitta rätt uppgifter och problem Strukturen på veckans matematiklektioner Variationsteorin Frågor vi ställer Att belysa olika lösningar och metoder

Utvärderingen, ett axplock Eleverna Jag är verkligen nöjd, för att jag har lärt mig så himla mycket. Det har också varit väldigt roligt under veckorna. Det man kan göra är att fokusera och räcka upp handen på frågor och då svara om du vet det eller gissa och man lär sig av att göra fel. Jag har utvecklats mycket på grund av att jag fått lära mig hur man gör sakerna samt vad som är viktigast. Jag vågar även svara på frågor som jag är osäker på. Jag har nog lärt mig mest på genomgångarna. Det är svårt att sitta och sova på genomgångarna när ni ställer frågan rakt ut och då konsentrerar jag mig bättre för att förstå. Lärarna Vikten av att ha kollegor som man kan utveckla och utvecklas tillsammans med. Om vi ska lyckas bättre med undervisningen behöver vi varandra! Lär mig en massa saker hela tiden och applicerar snabbt saker på min egen undervisning mycket utan att ens behöva fundera på det. Bli bättre på formativ bedömning. Jag har fått en betydligt klarare bild av vad det faktiskt innebär med formativ bedömning. Jag har aldrig tidigare fått någon utbildning inom detta. Jag har fått bra tips ifrån den lilla blå boken och tycker framför allt att våra diskussioner har gett otroligt mycket. Det har varit lärorikt och otroligt inspirerande.

Tack Tack för att ni kom hit och deltog i seminariet och lyssnade på oss/Åsa och Marie Våra kontaktuppgifter hittar ni på vår blogg: https://sodersmatematikpedagoger.se/