Hälsoskola Fröslunda VC

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Självledarskap Som Skapar Skillnad – läsåret
Advertisements

2 år med etableringslots
januari : Fotboll februari : bloggen och Basket boll mars : Bord tennis april : Skriva projektet för fototävling.
1. Identifiering av problem i uppstarten •Stort rop efter hjälp och samarbete av och med psykiatrin. •Önskan om att få tillträde/komma åt gruppverksamheterna.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Syfte Syftet med programmet är att förbereda personen för deltagande i arbetsförmedlingens insatser, program och samlade tjänsteutbud. Under programtiden.
Introduktion för nyanlända invandrare
Att öka Hälsokunskapen hos nyanlända flyktingar genom kursen Hälsoskola under introduktionen/etableringen Konferens 13 oktober 2011, Ett friskare Skåne;
Maria Bergström Socionom och sakkunnig RFSU
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Långsiktig beteendeinriktad behandling för livsstilsförändringar
Lära sig leva med cancer
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Varför behövs äldrekurator på Malmköpings VC ?
Hälsoläget bland personer med funktionsnedsättning
Mellan äldreomsorg och psykiatri
Sjukgymnastik för äldre personer
En hälsofrämjande vårdcentral
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
Hälsoskola för nyanlända under etablering
projekt Skolintroduktion på sent anlända elevers villkor
SAM-projektet Skaraborg Samhällsorientering Samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare.
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
Hälsoteket ska förbättra hälsa och välbefinnande hos de boende i Angered genom att: skapa möjligheter för människor att ta ett större eget ansvar.
Hälsa på lika villor? Befolkningsundersökning Norrland - Norrbotten 2010 Sandberg, K
Kaktusen är taggig, har en mjuk insida, och är en riktig överlevare. Alla kaktusar kan blomma om förutsättningarna är de rätta!
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Hälsa på lika villkor Presentation för förbundsdirektionen 10 mars 2015, Umeå.
Om samhällsorientering Och Hur vi arbetar i Gävleborg
Hälso- och sjukvårdsberedningarna Beredningarna består av fritidspolitiker från hela länet. Alla partier i landstingsfullmäktige är representerade (utom.
Åsa Heimer, projektledare, vårdutvecklare BHV-Nord, Stockholm
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
Liv och Hälsa i Västernorrland 2014 Folkhälsoenheten i samarbete med Forskning och Utveckling.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Hälsokommunikatörer. Målgrupp och syfte Nyanlända, ensamkommande barn/ungdomar, invandrare med bristande kunskaper i svenska Tidigt främja hälsa och förebygga.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Region Östergötland Hälsogrupp En framgångsrik och kostnadseffektiv metod för ofrivilligt migrerade SFAM Rose-Marie Mossberg-Maghsoudi och Hanna.
Identifiera asylsökande som kan delta i Hälsostöd (ex vid hälsoundersökning) I samband med att du träffar en vuxen asylsökande, bedöm om personen verkar.
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Självhjälp genom hälsostöd 19 september 2016.
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Steg 2 Datum:
Självhjälp genom hälsostöd Datum:. Välkommen! Utbildning om Självhjälp genom hälsostöd Syfte ●Presentera produkten Självhjälp genom hälsostöd (HS) ●Gå.
Varför skapa ett digitalt vårdbesök?
Hälsoskola för nyanlända under etablering
Modersmålsbaserad hälsokommunikation - det hälsostödjande systemet Folkhälsa och sjukvård 20 april 2017.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation
Succé för Gislehälsans café för äldre
Förbättrad patienters delaktighet i sin egen rehabilitering
X-mottagningen: Väntetider 2001
5 När är det dags att uppsöka läkare?
Introduktionsförskola i Rinkeby
Kvalitetsgranskning och forsknings etiska principer
. Förbättrad hälsa genom ökad förståelse hos arbetsledare Att hitta en samverkansmodell Sammanfattning Att arbetsledarna som deltagit i.
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Hälsofrämjande arbete 2017
Träff 2 Välkommen!.
Bättre brukarinflytande 2017
Hälsokurs - vikt 1 år (39 veckor)
”Med barn i Nordost” - ett utåtriktat och föräldrastödjande projekt i Angered och Bergsjön Amina Abdullahi, Linn Arbeus och Astrid Lindström.
Olika är normen!.
Träff 7 Välkomna!.
”Främja långsiktig samverkan mellan olika samhällsaktörer”.
Västvärlden, Sverige och Söderhamn står inför en mycket stor utmaning och stora möjligheter beträffande flyktingmottagandet Söderhamns kommuns vision:
Modersmålsbaserad hälsokommunikation - det hälsostödjande systemet Folkhälsa och sjukvård 28 juni 2019.
Inkluderande Rehabilitering
Besök levnadsvaneprojektets Hälsotorg!
Presentationens avskrift:

Hälsoskola Fröslunda VC Vad är hälsoskola? Varför hälsoskola? Hur går det till?

Hälsoskolan är en del av etableringsplanen för nyanlända flyktingar Hälsoskolan är en del av etableringsplanen för nyanlända flyktingar. Detta är en aktivitet som erbjuds under etableringen En kontaktperson på arbetsförmedlingen har ett nära samarbete med kursledarna på Hälsoskolan när det gäller bildning inför kommande grupper.

Grupper Målgruppen för hälsoskolan är nyanlända flyktingar 18-65 år med sammansatt problematik Obligatoriskt deltagande Kostnadsfritt (under projekt som kommer att ske tre års tid). Plats Radermachergatan 9

Grupper forts. Grupperna träffas en gång/vecka om 3 timmar. Vi har både män och kvinnor i grupperna. Vid vissa tillfällen träffas kvinnorna och männen själva. Hälsoutbildningen sker på svenska med tolk närvarande Alla i gruppen talar samma språk, just nu arabiska. Det finns en platstolk som är med vid alla tillfällen.

Syfte Forskning har visat att människor som tvingats fly från sitt land är en utsatt grupp. De lever ofta under stress som är orsakad av en mängd händelser, vilka sammantaget kan leda till en sämre hälsa. Skillnader i levnadsvanor mellan invandrare och svenskfödda är andra faktorer som påverkar hälsan

Syfte forts. Det finns behov av att inom hälso- och sjukvård utveckla nya arbetsformer för att kunna ge god vård på lika villkor till flyktingar. När man har haft hälsoskola på andra ställen har det bl.a. visat sig att vårdkonsumtionen minskade bland gruppdeltagarna.

Ett viktigt syfte med hälsoskolan är att stärka gruppdeltagarnas förmåga till egenvård. Grupptillfällena ägnas åt olika teman inom området hälsa och egenvård. Vi pratar om hur hälso-och sjukvårdssystemet fungerar i Sverige. Vi informerar om deltagarnas rättigheter resp. skyldigheter. Vad som är goda mat och motionsvanor. De får information om stress, stresshantering, läkemedel, kvinnohälsa, mannens hälsa, smärthantering osv.

Till vår hjälp har vi bjudit in olika experter Till vår hjälp har vi bjudit in olika experter! Kurator Dietist Läkare (till kvinnlig grupp) Läkare (till manlig grupp)

Sjukgymnasten Sjukgymnasten är med vid varje gruppträff och håller i det tema som handlar om fysisk aktivitet kopplat till fysisk och psykisk hälsa. Därutöver introduceras deltagarana också i olika träningsformer. Detta sker i samband med gruppträffarna och syftar till att öka deltagarnas kunskaper och möjligheter att bli mer aktiva. Det syftar också till att öka välbefinnandet och förmågan att fokusera under själva träffarna. Sjukgymnastiskt behandlingskoncept ”basal kroppskännedom”.

Tystnadsregler Mobilen avstängd Räcka upp handen vid frågor En i taget pratar Tystnadsplikt för deltagare, kursledare och tolk. En sluten grupp Vi lägger fokus på hälsa. Religion, politik och bostad diskuteras i andra forum.

Intyg till handläggare på ekonomiskt bistånd eller arbetaförmedlingen samt lärare/utbildare Lilian Nascimento Ek kommer att delta i hälsogrupp på Fröslunda vårdcentralen. Träffarna omfattar tre timmar, en gång per vecka vid nio tillfällen. Start 3/5 kl. 09-12 Därefter är följande datum aktuella. 9/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6, 14/6, 21/6 och 28/6 Hälsogrupperna är en behandlingsform som syftar till att stärka och stödja hälsa samt att ge kunskap om svensk sjukvård och egenvård  Ansvariga för hälsogruppen Lilian Nascimento Ek, distriktsköterska Helena Rennemark, Leg. Sjukgymnast

DIPLOM Lilian Ek Har deltagit 3 timmar per vecka i en 9-veckors Hälsoutbildning Under tiden 1 mars – 26 april 2016 Eskilstuna den 26/4-2016 Lilian Nascimento Ek Processledare, distriktssköterska Helena Rennemark sjukgymnast

matdagbok

Stegräknare Börja dagen med att sätta på dig stegräknaren. Ta av den när du går och lägger dig. Läs och skriv upp hur många steg du gått. Obs! Ta med dig detta till nästa träff.   Dag 1 ………………………………………. Dag 2 ………………………………………. Dag 3 ………………………………………. Dag 4 ………………………………………. Dag 5 ……………………………………….

Hur aktiv är du? Antal steg per dag Aktivitetsnivå Mindre än 5000   Aktivitetsnivå Mindre än 5000 Stillasittande 5000- 7499 Lågaktiv 7500-9999 Måttligt aktiv 10.000-12.500 Aktiv Mer än 12.500 Mycket aktiv

Utvärdering

Tack för visat intresse Lilian & Helena