Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Betyg och bedömning.
Advertisements

Tips när du planerar måltider
Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Det svenska kulturarvet
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Målet med dagens lektion: Lektion 1
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. HUR? Powerpoint
Utvärdering i HK?.
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför? Tvätta varför då?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
Hem- och konsumentkunskap 1. Presentation 2. Presentation av ämnet KR4 3. Smarta Val ?
 SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.  Energigivarna?  HUR? Powerpoint  Instuderingsfrågor, test på internet  talen.se/naumlrin.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du.
Elisabet Ringman Bananer- ekologiska eller inte, det är frågan?
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi:
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Kompetensutveckling MILJÖ Miljöenheten vid GU erbjuder kompetensutveckling för anställda vid universitetet. ”Sommarbuffén” är en sådan utbildning.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2.Planering en tid framöver 3.Z:\allergibra mat klar.pptZ:\allergibra mat klar.ppt.
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Vår meny på eget Slöjd och hemkunskap.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Lektionsplanering Hanna Sepp.
Tisdag: Nötfärsgratäng med potatis Onsdag: Kycklingsoppa serveras
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Hem- och konsumentkunskap (HK)
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap Lek 2
Hem- och konsumentkunskap
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Eget arbete? Lektion 3 ht- 17.
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?
Profildokument Uddens förskola rev. Aug 2017
Hållbar utveckling.
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Sammanställning enkät matdistribution 2018
Presentationens avskrift:

Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten? Går det att få snabbmaten bättre? 4.Planering fram till sportlovet

Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. Uppgradera snabbmaten. Sid 14 Vi gör en pizza och räknar ut vad den kostar med prisberäkna. Säsong? Baka med jäst. Vilka livsmedel är i säsong nu? Hur kan måltiden bli näringsmässigt bra? Fattas något vad? Vad är viktigt när man gör jäs bröd? Vi tillagar en soppa (potatis och lök/purolökssoppa) och gör ett jäsbröd till. Kom ihåg planering gör att man hinner. Säsong? Baka med jäst. Vilka livsmedel är i säsong nu? Hur kan måltiden bli näringsmässigt bra? Fattas något vad? Vad är viktigt när man gör jäs bröd? Vi tillagar en soppa (Linssoppa) och gör ett jäsbröd till. Kom ihåg planering gör att man hinner. Matlagning olika metoder. Förändra ett recept. Vad betyder orden i recepten? 8 ord i läxa. Kökstermer. Ansa, al denté, bryna, fräsa, sjuda, reda, puré, porös. Korv stroganof med ris. Gör måltiden så bra som möjligt utifrån H.E.M Läxförhör av metoder. Klimatsmart? Sid 94 Varför äta mindre kött?Pastasås utan kött. Tvätta? Städa och rengöra. Tillaga fisk Vi arbetar i den gröna HKK- boken sid (du kommer att få ett arbetsblad som du ska arbeta med 2 lektioner. Information på internet: Laga 1 fiskrätt av det som finns på vagnen. Kom ihåg planering Tvätta? Städa och rengöra. Powerpoint som underlättar kunskapsinhämtning. Vi kommer att arbeta med Hkk- boken sid Information på internet: Arbetsuppgifter bladet du fick förra lektionen. Raggmunk. Bacon till/korv. Läxförhör av städa och tvätta.Olika ersättare. Sid Bulgurpanna sid 191 Traditioner? Påsk? Ägg?Religion? Tradition? Ekonomi?Rotfruktslåda (sid 295 och påskbakelse) Skapa eget recept. Ta hand om din mat. Du kommer att få två olika recept ett av dem ska du göra mer miljövänligt, billigare eller mer näringsriktigt. Rätten ska lagas lekt 12. Skriv beställningslista (var noga)

Varför ska vi prisberäkna? Varför är det noga med hur mycket man gör av? Centrala innehållet: Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagningJämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept.Skapande av egna recept Kunskapskrav: Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.