Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten? Går det att få snabbmaten bättre? 4.Planering fram till sportlovet
Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. Uppgradera snabbmaten. Sid 14 Vi gör en pizza och räknar ut vad den kostar med prisberäkna. Säsong? Baka med jäst. Vilka livsmedel är i säsong nu? Hur kan måltiden bli näringsmässigt bra? Fattas något vad? Vad är viktigt när man gör jäs bröd? Vi tillagar en soppa (potatis och lök/purolökssoppa) och gör ett jäsbröd till. Kom ihåg planering gör att man hinner. Säsong? Baka med jäst. Vilka livsmedel är i säsong nu? Hur kan måltiden bli näringsmässigt bra? Fattas något vad? Vad är viktigt när man gör jäs bröd? Vi tillagar en soppa (Linssoppa) och gör ett jäsbröd till. Kom ihåg planering gör att man hinner. Matlagning olika metoder. Förändra ett recept. Vad betyder orden i recepten? 8 ord i läxa. Kökstermer. Ansa, al denté, bryna, fräsa, sjuda, reda, puré, porös. Korv stroganof med ris. Gör måltiden så bra som möjligt utifrån H.E.M Läxförhör av metoder. Klimatsmart? Sid 94 Varför äta mindre kött?Pastasås utan kött. Tvätta? Städa och rengöra. Tillaga fisk Vi arbetar i den gröna HKK- boken sid (du kommer att få ett arbetsblad som du ska arbeta med 2 lektioner. Information på internet: Laga 1 fiskrätt av det som finns på vagnen. Kom ihåg planering Tvätta? Städa och rengöra. Powerpoint som underlättar kunskapsinhämtning. Vi kommer att arbeta med Hkk- boken sid Information på internet: Arbetsuppgifter bladet du fick förra lektionen. Raggmunk. Bacon till/korv. Läxförhör av städa och tvätta.Olika ersättare. Sid Bulgurpanna sid 191 Traditioner? Påsk? Ägg?Religion? Tradition? Ekonomi?Rotfruktslåda (sid 295 och påskbakelse) Skapa eget recept. Ta hand om din mat. Du kommer att få två olika recept ett av dem ska du göra mer miljövänligt, billigare eller mer näringsriktigt. Rätten ska lagas lekt 12. Skriv beställningslista (var noga)
Varför ska vi prisberäkna? Varför är det noga med hur mycket man gör av? Centrala innehållet: Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagningJämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept.Skapande av egna recept Kunskapskrav: Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.