Ekostaden - Augustenborg Av: Robert Bimbilov Malmö 20140916 Högskolan Kristianstad Sektion för lärande och miljö Enskilda VA-anläggning Moment: Studiebesök.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att förbättra världen genom återvinning och utbildning Handen på hjärtat – har vi inte ofta för mycket kläder i garderoben som vi inte använder? Det är.
Advertisements

Matematiksatsningen Några nedslag i Skolverkets utvärderingar.
Nya Glasögon Utbildning av yrkeslärare i hållbart byggande och energieffektivisering.
ANDNING =DWRzdBLDDzc.
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
© Landja Marknadsanalys AB Säkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2009 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Cirkulation och fysisk aktivitet - Våra bästa vänner går hand i hand + = Sant.
Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Barn och ungdomars utveckling
Vattenrening.
Förslag till upplägg (denna sida behöver inte vara med sen)
Modeller, vad gör de, och vilka är osäkerheterna
Bästa utveckling för alla
temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar.
Grafisk profil.
Rankine cykel.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Grön infrastruktur - Friluftsliv

Excel En introduktion.
Vattenrening.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Regiongemensam elevenkät 2016
Regiongemensam elevenkät 2016
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
SOCIALA MEDIER-KAMPANJ “The Butterfly Effect”
Välkomna, nu börjar vi! Nina Frid Susanna Höijer handläggare handläggare.
- Geografi - Att studera helheten.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Undersök er lärmiljö Denna PowerPoint refererar i både text och bild till Kognitionssimulatorn. Det är en äldre version av Funktionssimulatorn. Filmexemplet.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Ellära och magnetism.
Andningsorganen O2.
Språkinlärning på talets grund
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
LOKOMOTIVET!!!.
Ett förändrat klimat och klimateffekter
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Vägval Älgö - Analys av genomförande och risker
Metodutveckling för att minska social oro
Några reflektioner av Stephen Hwang Högskolan i Halmstad
Klimatförändringarnas hot mot biologisk mångfald i akvatisk miljö
Regiongemensam elevenkät 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Ett förändrat klimat och klimateffekter
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Regiongemensam elevenkät 2016
Klimatgasutsläpp från Svenskt jordbruk 2009
Hur vi kan hitta användning av massor istället för att deponera?
INFORMATION OM VAMAS, ANSLUTNIGNSAVGIFTER, ANLÄGGNINGSVÄRDE
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Framtidens vårdinformationsmiljö Webbutbildning
Utgifter för miljöskydd inom massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin* Massa- och pappersindustrin har under många år lagt ner stora.
Vad innebär kooperativt lärande i praktiken?
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Ny teknik för tidig upptäckt av läs- och skrivsvårigheter
Presentationens avskrift:

Ekostaden - Augustenborg Av: Robert Bimbilov Malmö Högskolan Kristianstad Sektion för lärande och miljö Enskilda VA-anläggning Moment: Studiebesök

Fakta om Augustenborg  En stadsdel i södra Malmö  Börjades bygga på 1950-talet  Symbol för folkhemmet  Tråkigt och dåligt rykte av slutet på 1980-talet Jag genomförde mitt studiebesök via Högskolan Kristianstad och guiden var Hristina Bodin som är kursansvarig för denna kurs. Augustenborg är en stadsdel som rymmer 1800 lägenheter. Totalt bor ca 3000 personer i området. Inom stadsdelen finns ett 40-tal mindre företag, en skola och Kommuntekniks industriområde. Ca 600 personer arbetar i området. Augustenborg började byggas på talet och var då ett mönsterområde och en symbol för folkhemmet, där den arbetande befolkningen skulle få tillgång till bra och billiga bostäder samt ett brett serviceutbud. Efter några år med dåligt rykte i slutet av 1980-talet föddes idén om att skapa ett nytt, unikt bostadsområde

Bakgrund Varför skapades Ekostaden Augustenborg?  Att nå en högre social, kulturell och ekologiskt hållbar utveckling. Hållbar utveckling genom:  Lokalt och ekologisk hantering av dagvatten  Miljöanpassad ombyggnad av utemiljöer  Lokalt omhändertagande av avfall  Ekologiskt anpassad skötsel

Öppen dagvattenledning Genom att använda öppna dagvattensystem kan man minska belastningen på de befintliga systemen och risken för översvämningar och erosionsskador minskar. Samtidigt bidrar systemen till en positiv stadsbild med en ökad biologisk mångfald. Bild 1. Öppen dagvattenledning. (Bild: Robert Bimbilov)Bild 2. Det så kallade ”lökrännan” (Bild: Robert Bimbilov) Utformningen av rännorna är gjord för att rörelse skall skapas i vattnet så att det sker en viss självrensning (se bild)

Kretsloppsbaserad avloppsvattenreningssystem för enskilda avlopp Alnarp Cleanwater Technology AB är företaget bakom ACT Natural™ - reningssystem och i Ekostaden Augustenborg. Där de var en av andra vinnande bidrag i tävlingen om framtidens tvättstuga. Tävlingens syfte har varit att hitta nya idéer och ny teknik som bidrar till att utveckla tvättstugan i flerfamiljshus. Bild 3. ACT Natural- processen. Systemet i sammanfattning. (

InterACT™ Bild 4. InterACT™ i en av gårdarna på Augustenborg. (Bild: Robert Bimbilov) Tanken har en volym av 6 m3 (2 m diameter 2m djup) Designen härmar vattenrening i våtmarker & meandrande vattendrag. (Förekommer i flacka landskap där vattendragen utvecklar ett slingrande lopp. Meandringen beror på att strömhastigheten varierar i olika delar av vattendraget. I krökarnas ytterkurvor ökar strömhastigheten, och därmed erosionen. I innerkurvorna, minskar istället strömmen, vilket ger en avsättning av material. Slingorna ger omväxlande syrefattig och syrerik miljö. Metoden att skapa konstgjorda meandrar används ibland för vattenrening eftersom i en syrerik miljö omvandlas ammonium till nitrat av nitrifikationsbakterier. I den syrefattiga miljön omvandlas nitratet av denitrifikationsbakterier till kvävgas som avgår till luften, detta medför att nitrathalten sänks) Både aerob & anaerob vattenrening (nedbrytning) Innehåller bioblock som skapar en yta av 400 m2 för biofilmstillväxt Använder väldokumenterade vattenrenande våtmarksväxter så som: Glyceriamaxima, Typhaspp, Scirpuslacustris, Iris pseudacorus. Använder en hydraulisk katalysator, den sk. Mammutpumpeffekten

ACT Natural‛s – InterACT - koncentrerad våtmarkseffekt De två bilderna på vänstra sidan, visar en principskiss över InterACTs uppbyggnad, den vänstra bilden visar systemet i genomskärning från sidan och den högra bilden visar systemet ovanifrån. Bild 5. InterACT:s uppbyggnad. (bild: Alnarp cleanwater) Komponenterna i interACT:en består av: Inflöde (1). Avloppsvattnet kommer ner i syresättningsområde med cirkulation (2). Biobädd av PE-nät (3). Vattenväxter växer på PE-nätet (4). Inflöde till mittenkanalen (5). Nedre delen av mittenkanalen består av PE-nät (6) och övre delen av mittkanalen är fylld med Lecakulor(7). Utflöde (8). Möjlighet till recirkulation till MFSS (9). Luftningspump för syresättning och som driver flödet i systemet (10). Marknivå (11).

Mammutpump effekten – Den hydrauliska katalysatorn för reningsprocessen Bild 6. Mammut-pump effekten. ( En mammutpump består av ett stigrör – nedstucket i den pumpade vätskan, en tryckluftsledning och en tryckkammare där luften via små hål tillföres vätskan i stigröret. Luft – vätska – blandningen är lättare än den omgivande vätskan och stiger därför uppåt.

ACT Natural i Ekostaden - på Augustenborg Bild 7. ACT Natural anläggning på Augustenborg. ( Bilden visar de olika inkommande flödena samt provtagningspunkter, där man tar prover på parametrar som intestinala enterokocker, escherichia coli, Tot-P, Tot-N samt BOD7. Alla parametrar provtas varannan månad.

Referenser   stadsutveckling/Ekostaden-Augustenborg.html stadsutveckling/Ekostaden-Augustenborg.html      SMHI – svenska vattendrag