Vattnets sensoriska egenskaper Vattenkvaliteten och våra sinnen Lukt smak känsel hörsel och syn Olle Wahlberg Kemiskolan KTH Ingbokällan i Uppland.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Syror & Baser -Varför smakar det surt när man biter i en citronklyfta eller en godis ”suris”? -Varför känns det halt mellan fingrarna när man tvättar händerna.
Atomer och kemiska reaktioner
Kemi.
Syror och baser Syror och baser.
Rent Vatten.
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Sinnena 4C Vt 2013.
Vatten.
Perception och kognition
Kemirepetition år 7.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Salter Lagom är bäst Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
Kemi.
Kemi-quiz.
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Syror och baser.
Tänk på!!!!!!!!! Läs på etiketter Använd sked Använd skyddsglasögon
Syror och baser En sammanfattning.
Materia "allt som har både massa och volym"
Olika kemiska rengöringsmedel samt dess användningsområden och deras inverkan på material och mikroorganismer ISBN
Våra sinnen!.
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
Pp som sinnesorgan, nervsystem, hjärna och hormoner
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Ämnens olika faser.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
PH-skalan Vi säger att pH 7 är neutralt, samma sak gäller för pH 6 och pH 8. Om pH-värdet är under 6 säger vi att det är surt. Om pH-värdet är över 8 säger.
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Kolets kretslopp.
Kemisk Bindning.
KEMISKA REAKTIONER KAP.2
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Syror och baser.
Kognition och teknik Beata Terzis
KEMI NO år 6 Källängens skola KEMI.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Salter och metalloxider Kap 5
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
Syror och Baser. Syror och baser är frätande, det viktigaste att komma ihåg då vi laborerar är….. Skyddsglasögon.
Surt och basiskt. Syror smakar surt Basiska ämnen smakar ”tvål” Surt och basiskt ”neutraliserar” varandra Neutralt.
Elektrokemi. Kärna Positiva Protoner Neutrala Neutroner Runt om Negativa Elektroner ATOMENS BYGGNAD.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Vår jord John Östh. Hur är jorden uppbyggd? Jordskorpan ”äppleskalet” längst ut –Avkylt stelnat material (litosfär) Manteln (astenosfären) inre och.
Vatten En förutsättning för liv Vad ska vi behandla? Vattenfördelning Vattnets kretslopp Vattenverk Hoten mot Östersjön.
Löslighet och lösningsmedel. Lösning En blandning där ämnena som ingår har delats upp i små bitar att vi inte kan se dem. En lösning är klar och genomskinlig,
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Alla syror smakar surt..
Miljö kemi.
Blandningar och lösningar
Veckans fördjupning handlar om något väldigt viktigt. Vet du vad
Luft och Vatten.
Ishavens hemligheter -Vart tar koldioxiden vägen?
Att träna på inför NO-provet
- Luften är en blandning av gaser
Neutralisation av en syra och en bas
Syror, baser och salter.
Sinnena.
Kemi – första terminen.
Processoptimering.
Hav 71 % av Jordens yta är hav.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
En vanlig kemisk reaktion är när ett eller flera kemiska grundämnen eller ämnen, (reaktanter), reagerar med varandra på något sätt, eller med enskilda.
Salter och metalloxider Kap 5
Presentationens avskrift:

Vattnets sensoriska egenskaper Vattenkvaliteten och våra sinnen Lukt smak känsel hörsel och syn Olle Wahlberg Kemiskolan KTH Ingbokällan i Uppland

Planering 1. Vad säger sinnena om vattnet ? 2. Hur bildas dricksvatten ? 3. Vattenkvalitet, det goda vattnet 4. Sammanfattning

Vilka sinnen har vi ? 1. Hörsel 2. Känsel 3. Lukt 4. Smak 5. Syn

Ord att beskriva vattnets smak Mina egna ord för vattnets smak känns begränsade. Har du fler ord ?? Frisk Fadd Insjölukt Metall Humus (jord)

Vad säger sinnena om vattnet ? Varför har vi olika uppfattning om vattnets smak ?

Minnet Sinnesintrycken ger information genom att de analyseras med hjälp av vårt minne: Olika typer av minnen: 1. Biologiskt minne 2. Emotionellt minne 3. Kulturellt minne 4. Kunskapsminne

Exempel på information från olika sinnen Hörsel Syn Känsel Smak Lukt

Hörseln: Vi hör vattnet porla Vi tror oss veta att det är en bäck Varför ? Vi kan skilja på en bäck, ett hav, ett stilla regn Hur går det till ?

Synen: Några bilder som berättar om vattnet Gaser i vattnet *Vitt: luftbubblor Partiklar i vattnet * Grönt eller blått: mineral * Brunt: humus, DOC eller löst organiskt material * Rött, järnhydroxid (rost) * Svart; Järnsulfid

Lösta gaser

Mineralpartiklar

Humuspartiklar

Alger

Utfälld järnhydroxid (rost)

Känseln använder vi för att bestämma om vattnet har rätt temperatur

Experiment Vattnets salthalt är en viktig egenskap hos dricksvatten. Exempel 1: Ramlösa original 763 mg/l Exempel 2: Stockholms kranvatten 127 mg/l Hur många mg salt per liter innehåller X ?

Smaken: Det finns fyra grundtyper av smak Beskt Salt Surt Sött

Utvidgade smaker Beskt Salt Surt Sött Alkalisk Fett Metall Umami (typ soya, trattkantareller, protein)

Salthalt Salthalten i dricksvatten kan variera från 0,1 gram/liter upp till 1,5 gram/liter

Salt i buteljerat vatten (jämfört med stockholms kranvatten och ett fossilt vatten) Vatten Elektrisk Uppskattad ledingsförmåga salthalt Imsdal 7 mS/m 0,05 g/l Stockholms kranvatten 22 mS/m 0,1 g/l Saskia Quelle (kolsyrat) 29 mS/m 0,1 g/l Ramlösa Stilla 51 mS/m 0,4 g/l Mossbrunnen 63 mS/m 0,7 g/l Ramlösa Original (kolsyrat) 65 mS/m 0,7 g/l Loka Citron (kolsyrat) 110 mS/m 0,8 g/l Ekhamra (fossilt vatten) 147 mS/m 1,1 g/l Vichy Noveau (kolsyrat) 198 mS/m 1,4 g/l

Salt i buteljerat vatten (jämfört med stockholms kranvatten och ett fossilt vatten) Vatten Salt Ca Mg K Na HCO 3 - SO 4 2- Cl - (alla i milligram / liter) Imsdal 64 9,9 0,4 0,5 0,9 31,2 2,9 0,6 Stockholms kranvatten Saskia Quelle (kolsyrat) Ramlösa Stilla l Mossbrunnen 740 Ramlösa Original(kolsyrat) Loka Citron (kolsyrat) 791 Ekhamra (fossilt vatten) 1058 Vichy Noveau (kolsyrat) 1425

Lukt: Vi är mycket känsliga för vissa lukter tex svavelväte Svavelväte finns bara i syre fri miljö Lukten av svavelväte är en varningssignal

Vattnets egenskaper Exempel på källvatten Hur källvattnet bildas Analyser Betydelsen av salt, syrgas och kolsyra Organiskt material, järn, calcium, svavel Observationer: lukt, smak, grumlighet, rörlighet Enkla mätningar: temperatur elektrisk ledning pH

Hur bildas dricksvatten ? Vi använder ytvatten, grundvatten och källvatten till dricksvatten.

Vattnets kretslopp i naturen

Vattenkvalitet Viktiga processer vid bildning av grundvatten *1 Fotosynes och respiration (bildning av organiskt material): Koldioxid+vatten = organiskt material+syre CO 2 + H 2 O = CH 2 O + O 2 ____________________________________________________________ 2: Vittring (upplösning av berg), (bildning av mikronäringsämnen) Koldioxid+vatten+Berg = Kalciumjoner + vätekarbonatjoner CO 2 + H 2 O + CaCO 3 = Ca HCO 3 -

Exempel på olika vatten Mälarvatten-Stockholms kranvatten Vatten i en djupborrad brunn -fossilt vatten Traditionell kallkälla - Mossbrunnen Buteljerade vatten

Vattenkvalitet Mälaren (Norsborgs Vattenverk) Allmänna parametrar Mälaren Dricksvattnet pH 7,7 8,5 Konduktivitet mS/m Smak - ingen Lukt - ingen Temperatur o C

Vattenkvalitet Mälaren (Norsborgs Vattenverk) Salter positiva joner Mälaren Dricksvattnet Na + mg/l K + mg/l 2 2 Ca 2+ mg/l Mg 2+ mg/l 4 4

Vattenkvalitet Mälaren (Norsborgs Vattenverk) Salter negativa joner Mälaren Dricksvattnet Cl - mg/l SO 4 2- mg/l HCO 3 - mg/l 45 50

Vattenkvalitet Mälaren (Norsborgs Vattenverk) Gaser i vattnet (syrgas och koldioxid) O 2 mg/l 9 vid 25 o C CO 2 mg/l 1 vid 25 o C Syreförbrukning: Mälaren Dricksvattnet COD Mn mg O 2 /l 5,7 2,6 (Chemical Oxygen Demand)

Salt i buteljerat vatten (jämfört med stockholms kranvatten och ett fossilt vatten) Vatten Elektrisk Uppskattad ledingsförmåga salthalt Imsdal 7 mS/m 0,06 g/l Stockholms kranvatten 22 mS/m 0,13 g/l Saskia Quelle (kolsyrat) 29 mS/m 0,14 g/l Bonaqua Naturell (lätt kolsyrat) 51 mS/m 0,29 g/l Ramlösa Stilla 51 mS/m 0,37 g/l Mossbrunnen 63 mS/m 0,4 g/l Ramlösa Original (kolsyrat) 134 mS/m 0,76 g/l Loka Citron (kolsyrat) 141 mS/m 0,8 g/l Ekhamra (fossilt vatten) 147 mS/m 1,1 g/l Vichy Noveau (kolsyrat) 198 mS/m 1,4 g/l

Mossbrunnen FlödetBerget med mossan

Slutet

Salt i buteljerat vatten (jämfört med stockholms kranvatten och ett fossilt vatten) Vatten Salt Ca Mg K Na HCO 3 - SO 4 2- Cl - (alla i milligram / liter) Imsdal 64 9,9 0,4 0,5 0,9 31,2 2,9 0,6 Stockholms kranvatten Saskia Quelle (kolsyrat) Bonaqua Naturell (lätt kolsyrat) Ramlösa Stilla l Mossbrunnen 358 Ramlösa Original(kolsyrat) Loka Citron (kolsyrat) 791 Ekhamra (fossilt vatten) 1058 Vichy Noveau (kolsyrat) 1425

Experiment Vattnets salthalt är en viktig egenskap hos dricksvatten. Exempel 1: Ramlösa stilla 127 g/l Exempel 2: Stockholms kranvatten 367 g/l Hur många gram salt per liter innehåller X ?